Adressen verzamelen voor het geboortekaartje? Zo gaat het best pijnloos (en snél!)

adressen geboortekaartjes verzamelen

Baby prep in volle gang? Dan staat er misschien nog ‘adressen verzamelen’ te blinken op je to-dolijst. Toegegeven: er valt altijd wel iets leukers van dat lijstje af te strepen (doopsuikerideetjes bedenken! babykamer inrichten! tetradoeken shoppen!), maar in the end komt zo’n adreslijst natuurlijk wel van pas.

Dus hup: vooruit met de excel-lijst! Wij verzamelden een paar manieren om dat adressen – euh – verzamelen zo pijnloos mogelijk te laten verlopen. 

DOE HET MET MAILBOOK

Een superhandige en gratis manier om jouw digitale adresboekje in recordtempo te vullen. Met Mailbook maak je een persoonlijke ‘joehoe-vul-hier-eens-even-je-adres-in-uitnodiging’ aan. Die stuur je dan met een handig linkje door via WhatsApp, e-mail, messenger… 

Alle adressen lopen zo vanzelf binnen. En – nog beter! – ze worden meteen in een handige excel-lijst gegoten. Hoef je ze enkel nog maar op de enveloppen te schrijven.

Stel dat je het jezelf nog makkelijker wil maken, dan print je de adressen op etiketten (Mailbook legt je uit hoe dat moet) of je outsourcet gewoon het hele handeltje, en je doet er de betalende printservice van Mailbook bovenop: de adressen worden dan al op etiketten gedrukt en per post aan huis geleverd! Voor wie vreest dat dat er wat cheapie zal uitzien: de adressen worden geprint op een transparant etiket, waardoor het lijkt alsof ze gewoon op de envelop staan. Klinkt best goed, toch? Nog niet in het echt gezien, maar wel heel nieuwsgierig!

OF GEBRUIK POSTABLE

Zelfde principe als Mailbook, maar dan Engelstalig (handig als je een eerder internationale vriendengroep hebt). Net zoals bij Mailbook stuur je via Postable een link uit, vullen de ontvangers zelf hun adressen in én worden de adressen van je vrienden en familie met niemand anders gedeeld dan met jou. Je kan ze gratis downloaden in een excel-bestand.

MAAK EEN GOOGLE FORMULIER

Wat Mailbook en Postable kunnen, kan je eigenlijk ook zelf. Je kan namelijk een ‘Google formulier’ aanmaken met een paar simpele vragen, als ‘Wat is je naam?’ en ‘Wat is je adres?’. Je krijgt, net als bij de twee bovenstaande adresdiensten, ook een link die je digitaal kan delen en de antwoorden lopen ook gewoon binnen, maar ditmaal in een Google Sheet. 

DENK THEMATISCH

Stel: je werkt met zo’n handige invul-link, dan moet je hem natuurlijk wél nog uitsturen. Naar wie dan? In het wilde weg namen op een lijst droppen is ‘een’ strategie, maar er bestaat er mogelijks wel een betere. Namelijk: thematisch te werk gaan. Dus: eerst je dichte familieleden, dan die van je partner, vervolgens alle nonkels en tantes, neven en nichten ‘aan beide kanten’. De buren natuurlijk. Jullie vrienden (maak een lijstje per vriendenkring!). De collega’s (en ex-collega’s). Vrienden van je ouders. Je hobby-vrienden… Door je contacten onder te verdelen in thematische groepjes, wordt associatief denken gemakkelijker en vergeet je minder snel iemand.

POST DE LINK OP JE WALL

Ik postte de link naar mijn Google formulier eerst even op mijn Facebook-wall, met de boodschap ‘Wil je graag een geboortekaartje ontvangen? Vul dan alvast hier je adres in’. Zo had ik al meteen een heleboel mensen bereikt, zonder dat ik hen een apart appje of bericht moest sturen. Misschien wel een eerder gewaagde zet wanneer je twaalfduizend Facebookvrienden hebt.

VRAAG DE LIJST VAN…

…die ene nicht die net een trouwfeest organiseerde, vriendin A die net een baby kreeg en vriendin B die ook net een baby kreeg, maar waarmee je een totaal andere vriendenkring deelt. Nog een manier om snel adressen te sprokkelen, of even te checken of je niemand vergeten bent: meerdere lijsten verzamelen uit verschillende hoeken en die samenvoegen tot jouw ultieme lijst.

CHECK JE CHAT-APPS

Kijk ook eens even in al je chat-apps, daarin vind je misschien nog  een paar mensen waarvan je denkt: ‘maar ja natuuuuurlijk! Hoe kon ik jou nu vergeten?’. Dus: met wie praatte je de afgelopen maanden op WhatsApp? Met wie wissel je vaak privéberichten uit op Instagram? Op je lijst ermee!

Tip van de vroedvrouw

STUUR OOK EEN KAARTJE NAAR JE ZORGVERLENERS
De huisarts, de vroedvrouw, de kine die je hielp met je bekkenpijn: de zorgverleners die je van dichtbij of iets verder hebben begeleid tijdens je zwangerschap, vinden het ook fijn om heuglijk babynieuws te ontvangen.

*** Lees ook: de mooiste bedankkaartjes maak je zo: lifestylefotografe Maxine Stevens geeft tips voor de leukste babyfoto’s ***

Scroll To Top