Apéro Preggo: deze alcoholvrije drankjes zijn wél lekker

alcoholvrije aperitieven

Water is je zwangere of borstvoedende drankje bij uitstek, natuurlijk. Maar tijdens de apero voelt een glas water toch eerder matig feestelijk aan. Inruilen voor iets met een smaakje? Motel Mama vulde de minibar met allerlei NA’tjes. Dit zijn onze favorieten!

NONA JUNE

Een nieuwkomer in onze NA-barkast en meteen ook een topfavoriet: de alcoholvrije spirit ‘Nona June 9 Botanicals’. Een Nona June mocktail (just add: tonic en wat leuke garneersels) zou je ook vlotjes aan je niet-zwangere gezelschap kunnen serveren. Niemand die in de gaten heeft dat er geen ‘echte G’ bij de T zit. Wij volgden de Nona-serveertip en garneerden met verse basilicum en sinaasappelzeste. En toen waren we verkocht!

Richtprijs: 29,95 euro (70cl)

GIMBER

Het gemberconcentraat van Gimber is bio, Belgisch en vooral superlekker. Fris bruiswater erbij en serveren met een takje rozemarijn in een groot, feestelijk gin-tonic-glas vol ijsblokjes: yup! Een aperitief op basis van Gimber is verfrissend, pittig en geeft je tegelijk een (mogelijks erg welkome) energie-opkikker. Op de website van het merk vind je trouwens nog een heleboel àndere mocktailrecepten met Gimber.

P.S. Zelf gembersiroop maken kan natuurlijk ook: steelpannetje met verse gember, water en rietsuiker (plus eventueel een kruidje naar keuze) op het vuur en daarna de koelkast in, in een mooi flesje (je kan DIY-gembersiroop zeker een weekje of twee bewaren!).

Richtprijs: 24,95 euro (70cl)

NUDO ALCOHOLVRIJE SPIRIT

Kwestie van je huisgemaakte mocktails toch van dat échte cocktailgevoel te voorzien: de ‘alcoholvrije spirit’ van Nudo (opnieuw: Belgisch) heeft een kruidig citrussmaakje dat erg goed werkt in een virgin mojito of dito caipirinha, ter vervanging van rum of cachaça. Wij zijn iets minder fan van de combo met tonic (trouwens: met tonic kijk je best uit als je zwanger bent, want er zit kinine in en daar drink je liever niet te veel van. In hoge concentraties kan het schadelijk kan zijn voor de baby en weeën opwekken. Er wordt aangeraden niet meer dan 1 glas tonic per dag te drinken*), maar dat is uiteraard een persoonlijk dingetje. Niet getreurd, op de Nudo-site vind je mocktail-suggesties zat (haha. Sorry).

Richtprijs: 18,95 euro (70 cl)

MARTINI VIBRANTE

Martini is zo’n beetje ‘love it or hate it’, maar indien je in Team love it zit, is de nagelnieuwe niet-alcoholische versie van het bekende Italiaanse drankje wel degelijk een waardig aperitief-alternatief! Beschikbaar in twee versies – de Martini Floreale en Martini Vibrante – maar wij proefden voorlopig enkel de rode Vibrante. Vrij zoet, maar dat kan je natuurlijk ook van ‘gewone’ Martini Rosso zeggen. Lekker en feestelijk in 50/50 combo met tonic, maar ook daar weer een snelle disclaimer voor wie zwanger is: beperk je tot maximaal 1 glas tonic (of drankjes met kinine, zoals bitter lemon) per dag. 

Richtprijs: 10,75 euro (75 cl)

THE MOCKTAIL CLUB

Voor het budget van een goeie fles wijn koop je bij The Mocktail Club lekkere aperitiefjes waar je – behalve het uitzoeken van een bijpassend cocktailglas – helemaal geen werk meer aan hebt. Verwacht je niet aan een fancy limonade, dit zijn écht aperodrankjes. Heel fijn, want wanneer je smakenpalet zich drankjesgewijs noodgedwongen beperkt tot a) water en b) zoet, is het ontzettend verfrissend om eindelijk nog eens iets helemaal anders te proeven. Zoals deze gesofisticeerde, soms kruidige en altijd behoorlijk onverwachte smakencombo’s, bijvoorbeeld. The Mocktail Club is Belgisch en werkt enkel met verse en natuurlijke ingrediënten en ongeraffineerde suikers. Onze favo? Apple & Thyme.

Je kan de mocktails onder andere bestellen op de webshop van het Belgische merk. Daar vind je trouwens ook een heleboel heerlijke recepten om zelf mocktails te maken.

Richtprijs: 9,95 euro (1l)

PASTIS ZONDER ALCOHOL

Stel dat er petanque op de agenda staat of je een plotse vlaag van heimwee naar La Douce France voelt opkomen: ook van het bekende anijsdrankje pastis bestaat een niet-alcoholische variant. Een fijne eigenschap aan NA-drankjes is dat je het gevoel hebt dat je volwaardig mee-aperitieft met je tafelgezelschap. Op dat vlak krijgt Pacific Ricard 0% Pastis 10 op 10 voor sfeer en gezelligheid. Een andere troef van een goed alcoholvrij drankje is dat je niet eens doorhebt dat er geen alcohol in zit, en dat is hier helaas minder het geval, want het drankje neigt toch net iets meer naar een limonade dan naar een alcoholisch aperitief. Maar goed: best leuk voor af en toe!

Richtprijs: 7,99 euro (1 liter)

ALCOHOLVRIJE PINTJES

Sommige niet-alcoholische biertjes hebben nogal een aanwezige ‘grondsmaak’, andere zijn dan weer veel te zoet om nog maar in de buurt te komen van een échte pintjeservaring. Maar sommige zijn ook echt lekker! Carlsberg 0% (ijskoud geserveerd!) en Bière des Amis 0,0% (Belgisch!) bleken los geslaagd voor onze blinde-smaak-test. Net echt!

Noot: niet élk NA-bier is echt helemaal alcoholvrij. Een drankje mag – volgens de wet in Europa – alcoholvrij genoemd worden als er minder dan 0,5% alcohol in zit. Dat hoeft dan ook niet op het etiket vermeld te worden. Speel op extra veilig door enkel voor alcoholvrije bieren (of wijnen) te kiezen die 0,0 op het etiket vermelden.

Richtprijzen: 2,15 euro (33 cl) – Bière des Amis 0,0 / 3,28 euro (4×25 cl) – Carlsberg 0,0

CODORNIU ZERO ROSE

Soms gaat er gewoon niets boven toosten met een glas cava. Maar toosten met faux cava, daarentegen, is al een pak minder vrolijk. Want jeetje wat een zoete troep is me dat toch? Nu goed, getipt door pre-en postnataal diëtiste Jennifer Cnops, deden we toch nog eens een test, ditmaal met Codorniu Zero Rose. En effectief: deze bubbelende nepper smaakt dan misschien niet éxact zoals de gewone Codorniu (expectation management is erg belangrijk in het geval van NA-drankjes), maar hij smaakt ook niet naar zoete teleurstelling en dat is voor alcoholvrije cava écht uitzonderlijk. De Codorniu mag blijven!

Richtprijs: 6,99 euro (75 cl)

Scroll To Top