Zo kleed je een baby aan in de zomer (ook ‘s nachts!)

hittegolf baby

Wat trek je een baby aan bij warm weer? En wat bij héél warm weer? Hoe leg je hem te slapen tijdens een hittegolf? Welke kleren draagt een pasgeboren baby tijdens de zomer? En hoeveel laagjes volstaan wanneer het wat frisser wordt? Motel Mama geeft wat richting.

*** Een woordje van de redactie: jij kent je baby het best en deze tips en tekeningen zijn een leidraad. Het is natuurlijk nog steeds het belangrijkst om individueel, naar jouw kindje, te kijken. Net zoals bij volwassenen heeft het ene kindje het sneller te warm, terwijl het andere prima gedijt bij exact dezelfde temperatuur. Een richting dus, geen regel 🙂 ***

HEEFT JE BABY TE WARM OF TE KOUD? OF NET GOED?
ZO CHECK JE DAT

Jonge baby’s hebben altijd frisse handjes en voetjes. Heeft alles te maken met de bloedcirculatie. Het bloedvatensysteem is nog niet volgroeid (het duurt nog een paar maanden voordat het helemaal volgroeid is) en het bloed bereikt pas laatst de extremiteiten (handjes en voetjes) en daarom voelden die het koudst aan. 

Koude handjes of voetjes willen dus niet zeggen dat je baby het te koud heeft. De beste manier om te checken of je baby zich temperatuur-gewijs comfortabel voelt: je hand in zijn nekje leggen. Voelt het daar wat klam en zweterig, dan heeft ie een laagje te veel aan. Wat fris: trek hem een extra laag aan. Is het gewoon lekker warm: perfect.

PASGEBOREN

(gemiddeld: een week tot ongeveer 10 dagen, afhankelijk van je baby, de duur van je zwangerschap en z’n gewicht)

Een kersverse baby is nog niet in staat zichzelf warm te houden, zelfs niet in de zomer. Je helpt je baby dus zijn lichaamstemperatuur op peil te houden door hem goed aan te kleden. Handig om te weten: elke baby leert op z’n eigen ritme zijn temperatuur te regelen. De ene kan dat al na vierentwintig uur, de andere doet er langer over. Doe dus regelmatig de ‘hand-in-het-nekje-test’ en vraag advies op maat aan je vroedvrouw.

Overdag

  • Een mutsje zorgt ervoor dat er niet te veel warmte ontsnapt en dat je kindje niet afkoelt. Zeker de eerste dagen komt een mutsje van pas. Hoe lang houdt je baby het op? Gemiddeld een week. Maar je vroedvrouw begeleidt je daar met plezier bij tijdens haar huisbezoeken. Bij sommige baby’s merk ik dat ze na een dag al zonder mutsje kunnen, andere hebben het echt wel tien dagen nodig.
  • Trek je kindje – ook bij warm weer – een katoenen body met lange mouwen en een broekje aan. Zo help je hem zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.
  • Huid-op-huidcontact kan heel zweterig zijn bij warm weer. Wil je skinnen met je kindje zonder dat er zich een zweetplasje tussen jullie vormt? Leg er een hele dunne tetradoek tussen. Jij kan je kindje nog steeds warm houden met je lichaam, maar het wordt wel een pak minder sweaty. 
  • Sokjes zijn niet nodig op een warme dag
  • Ga je naar buiten? Zet je baby een petje of zonnehoed op.
pasgeboren baby aankleden

‘s Nachts

Ook ‘s nachts help je je kindje zijn lichaamstemperatuur constant te houden. Algemeen geldt: zorg dat armpjes en beentjes goed bedekt zijn en let op de signalen van je baby (handje in de nek! Als ie sweaty is, doe je een laagje minder). 

Dus: een body’tje met lange mouwen en een dunne slaapzak (ik ben superfan van newborn slaapzakjes met zo’n knoop onderaan, zoals deze van Timboo. You know how we roll: #notsponsoredgewoonenthousiast ).

Een extra lakentje of dekentje is niet nodig. Zorg er wel voor dat er geen muggen bij je baby kunnen.

BABY

Overdag

Voor kindjes die hun lichaamstemperatuur zelf kunnen reguleren (vanaf ongeveer een week à tien dagen na de geboorte, maar dat hangt van je kindje af. Check dus zeker bij je vroedvrouw) is dit een handige leidraad: baby’s dragen altijd één laagje meer dan jij zelf op dat moment comfortabel vindt. Zou jij vandaag graag helemaal géén kleren aantrekken omdat het zo warm is? Dan is je baby superblij met een katoenen body. Buiten draagt ie ook een zonnehoed of petje.

baby aankleden zomer

‘s Nachts

Hou rekening met de kamertemperatuur (of eventueel je airco) tijdens de nacht, niet met de buitentemperatuur. Ook hier weer: één laagje meer dan je zelf fijn vindt. En de signalen van je kindje blijven lezen.

baby aankleden 's nachts

VANAF 1 JAAR

Wat je bij je kindje aantrekt, weerspiegelt wat je bij jezelf aantrekt. En ook: jij weet hoe je kindje  het comfortabelst slaapt. Vertrouw op je buikgevoel.

Pssssst: je kan deze handige tekeningen ook Pinnen op Pinterest! Dan heb je ze altijd bij de hand!

Scroll To Top