Baby inbakeren of inwikkelen: wat is het verschil? Waarom doe je het? En – euhm – hoe precies?

baby inbakeren

Joepie, een inzending voor de rubriek ‘vraag het aan de vroedvrouw’: ‘Hoi Motel Mama, ik zit met een vraagje over inbakeren. Doe ik dat best met zo’n slaapzakje? Of hoe begin ik daar aan? En – euhm – waarom eigenlijk?’. Vroedvrouw Elke doet het uit de doeken.

WAAROM ZOU JE JE BABY INWIKKELEN?

Ook al had jij bij momenten het gevoel dat je speelplaats voor een halve kleutertuin voorzag: eigenlijk was je baarmoeder een superkrap plekje. Na de geboorte vinden sommige kindjes het dan ook even gek, dat die ‘begrenzing’, de veilige baarmoederwand die ze altijd voelden, er plots niet meer is. Ze gaan er actief naar op zoek: door bijvoorbeeld gretig met hun armpjes te zwaaien.

Precies op die zoektocht naar begrenzing, kan je kindje zichzelf ook ‘wakker slaan’. Klinkt gek, maar je herkent het wel: het moment waarop je je kindje in z’n bedje legt en hij of zij schrikt (sommige baby’s hebben een heel sterk ontwikkelde schrikreflex). Hup, de armpjes vliegen open en de baby is weer klaarwakker. Nooooo!

Hoe los je dat op? Door je baby vaak bij je te houden. Door hem in je armen te dragen of in de draagdoek te stoppen. Maar goed: dat kan je uiteraard niet zomaar even 24/7 doen. Merk je dat je baby veel nood heeft aan bescherming en begrenzing om zich heen, dan kan inwikkelen rust brengen.

INWIKKELEN =/= INBAKEREN

Ondertussen is de term ‘inbakeren’ al helemaal ingeburgerd. Maar éigenlijk, en met de puntjes op de i, is inbakeren een techniek waarbij de baby superstrak ingepakt wordt, opdat hij of zij zo weinig mogelijk kan bewegen. Denk: met doeken en veiligheidsspelden. Inbakeren hoort dan ook een beetje bij de ‘oude methode’, bij de opvoeding van ‘de rust en de regelmaat’.

Wat wij gaan doen, is inwikkelen. Inwikkelen is veel zachter dan inbakeren. Het is een zachte manier van begrenzing bieden, op een moment dat jij dat zelf even niet kan doen.

WAARIN WIKKEL JE DE BABY DAN PRECIES IN?

Er bestaan van die speciale inbaker/inwikkeldekens, met velcrostrips. Maar eigenlijk… heb je die helemaal niet nodig. Inwikkelen kan ook gewoon (en heel simpel) met een vierkant dekentje of grote tetradoek.

OKAY, LET’S GO

  • Neem een grote vierkante tetradoek of dekentje
  • Leg doek/dekentje open, met één punt naar boven. In de vorm van een ruit, dus.
  • Vouw de bovenste punt een beetje naar onderen.
  • Tijd om je baby erbij te nemen!
  • Leg baby op z’n rug op het dekentje, met de schoudertjes precies op de vouwlijn
  • Breng één kant diagonaal naar beneden.
  • Leg de doek horizontaal en stop die onder goed de baby.
  • Herhaal aan de andere kant.
  • Moffel alle restjes deken onder de baby. Klaar!

TADAAA!

Zo krijg je dus een ‘gemakkelijk hanteerbaar pakje baby’. Je baby kan lekker bij je in slaap vallen en wanneer je hem vervolgens verplaatst naar z’n koudere bedje, kan hij nog steeds even schrikken, maar hij merkt wel: ‘oké, dit voelt best fijn en veilig’. Even over het neusje aaien en hup, baby is weer vertrokken!

“Merk je dat je baby veel nood heeft aan bescherming en begrenzing om zich heen, dan kan inwikkelen rust brengen”

EN MET ZO’N SLAAPZAKJE?

Wat extra begrenzing creëren kan ook met een cocon-slaapzakje of ‘inbakerslaapzak’. In zo’n slaapzak heeft je baby iets meer bewegingsvrijheid dan wanneer ie ingewikkeld zit in een doek. Werkt dat voor je baby? Top. Maar vooraleer je erin investeert, kan je altijd even proberen of een doek of dekentje niet per ongeluk even goed (of beter) werkt.

OOK HANDIG…

Een ingewikkelde baby (letterlijk, haha) kan van pas komen wanneer ie tijdens de voeding steeds met de armpjes blijft maaien.

MOET JE EEN BABY INWIKKELEN?

Tuurlijk niet. Maar het kàn soms fijn zijn. Hangt allemaal van je kindje af. Sommige baby’s vinden het helemaal het einde om met hun armpjes open te slapen. Ze schrikken ook niet wakker wegens plots rondflapperende armen. Andere kindjes worden dan weer onrustig wanneer ze zich te ‘onbegrensd’ voelen.

Zoals altijd: even kijken wat voor jouw baby werkt. Dat weet jij namelijk het allerbest.

STRAK OF MINDER STRAK?

Ook dat hangt van de voorkeur van je baby af. Testen maar!

MIXED SIGNALS

Wanneer je baby nogal intens zit te zwaaien, lijkt dat misschien alsof hij een dekentje of lakentje van zich probeert af te duwen. Maar eigenlijk is ie op zoek naar de beschermende wand van de baarmoeder en wil ie net wél graag lekker gezellig ingepakt zitten.

TOT WANNEER WIKKEL JE IN?
Je baby heeft vooral tijdens die eerste weken en maanden nood aan dat knusse cocongevoel. Van zodra je baby begint te rollen, zou ik hem niet meer inwikkelen. Zitten zijn armpjes mee ingepakt in de doek, dan kan hij ze namelijk niet inzetten om, in buiklig, zijn hoofdje omhoog te duwen. Inwikkelen kan dan uiteraard nog wel wanneer je kindje in de buggy zit, bijvoorbeeld, maar niet om te slapen.

Scroll To Top