Nooo, je baby of kindje maakt koorts! Vanaf wanneer mag je hem of haar eigenlijk een koortswerend middel geven? En kies je dan het liefst voor een suppo of een siroop? Motel Mama ging met een paar FAQ op spreekuur bij Dr. Laura Cauwenberghs, kinderarts in het AZ Monica Antwerpen. SOS Koorts!
WAT IS KOORTS, EIGENLIJK?
Even een korte definitie: koorts is een natuurlijk afweermechanisme van het lichaam, dat in actie treedt bij een infectie. We spreken over koorts van zodra de lichaamstemperatuur hoger is dan 38.5 °C. Bij een zuigeling jonger dan drie maanden ligt de ‘koortsgrens’ wat lager. Dan spreken we al van koorts bij 38 °C of meer.
MIJN KIND HEEFT KOORTS. WAT NU?
Is je baby jonger dan drie maanden, dan neem je zo snel mogelijk contact op met een arts. Bij oudere kinderen hoef je niet meteen de dokter te verwittigen, als je kindje het verder goed doet. Is hij of zij nog alert? Drinkt je kindje nog goed? Speelt hij of zij nog goed wanneer de koorts wat gezakt is. 39°C of meer op de thermometer zien staan, kan best schrikken zijn. Maar weet: de hoogte van de koorts zegt weinig over de ernst van de ziekte.
Ben je ongerust of twijfel je over de toestand van je kindje, dan neem je contact op met je behandelend arts.
IN DE POEP?
Koorts meet je best rectaal met een simpele digitale thermometer: zo meet je de temperatuur het accuraatst. Bij een iets ouder kindje kan je eventueel de temperatuur met de thermometer in de mond meten. Let dan wel op dat hij/zij niet net iets kouds of warms gedronken heeft. Lukt dit allemaal niet zo makkelijk? Dan is een oorthermometer een goed alternatief. Voorhoofdthermometers zou ik persoonlijk niet aanraden, omdat ze niet zo betrouwbaar zijn.
WAT KAN JE ALS OUDER DOEN?
- Heel belangrijk: zorg ervoor dat je kindje voldoende drinkt.
- Om de koorts te doen zakken kan je medicatie geven. Nu: op zich is koorts niet gevaarlijk. Koorts moet enkel behandeld worden met medicatie als je kindje er ongemak van ervaart.
SIROOP OF SUPPO?
Liever siroop, want die kan je doseren volgens het gewicht van je kindje (met een suppo dien je dezelfde dosis toe aan een baby van 4 maanden dan aan een kleuter van 3 jaar). Kan je kindje geen siroop verdragen, bijvoorbeeld bij braken, dan kan je wel een suppo gebruiken.
WELKE MEDICATIE DIEN IK TOE?
- Start met paracetamol (bijvoorbeeld: Dafalgan®, Perdolan®, Mobistix ®). Dat kan tot 4 keer per dag, elke 4 à 6 uur.
- Geraakt de koorts onvoldoende onder controle met paracetamol, dan kan je (vanaf de leeftijd van 6 maanden) ook ibuprofen bijgeven (Nurofen®, Perdophen®, Spidifen®). Dat kan tot 3 keer per dag, elke 6 à 8 uur.
- Je kan paracetamol en ibuprofen ook afwisselen: komt de koorts bijvoorbeeld elke drie uur terug, dan is het nog te vroeg om opnieuw hetzelfde medicijn toe te dienen (je moet de minimale tussentijd echt respecteren). Dan kan je gaan afwisselen om de koorts op te vangen. Let op: dit zijn natuurlijk maar handvatten voor het correct toedienen van koortsmedicatie. Is je kindje echt ziek en geraakt de koorts niet goed onder controle, dan is een doktersbezoek zeker aangewezen.
WANNEER MAG JE GEEN IBUPROFEN GEVEN?
Je geeft beter geen ibuprofen of aspirine als je kindje windpokken heeft. Ook niet: indien je kindje een gekende nierproblematiek heeft (tenzij de nierspecialist het heeft goedgekeurd) of als je kindje een probleem heeft met de stolling (vooral bloedplaatjes, ook weer: tenzij de hematoloog het heeft goedgekeurd). Nu: in die laatste twee gevallen ben je doorgaans wel op de hoogte gebracht door je arts. Dat ibuprofen best niet toegediend wordt bij windpokken is vaak minder geweten door ouders. Maar – tot slot, voor alle ouders met plots opkomend schuldgevoel in de zaal – stel dat je ooit wél ibuprofen gaf bij de windpokken, dan is dat geen drama.
WAT MET KLEERTJES UITTREKKEN? OF EEN VERKOELEND BAD?
Wel, die methode is nogal oldschool. Eerlijk: zou jij het fijn vinden als je koorts had en iemand je in een fris bad stopte? Of dat ze je uitkleedden tot op je ondergoed? Een kindje volledig uitkleden, ergens heel fris leggen of een afkoelend badje geven om zijn/haar lichaamstemperatuur te laten zakken, is écht niet aangenaam voor het kind. Het wordt dan ook afgeraden. Wat kan je wel doen? Je kindje ademende kledij aantrekken, dat voelt fijner als hij of zij zweet. En lekker knuffelen, natuurlijk. Dat is altijd goed – mét of zonder koorts.
Dr. Laura Cauwenberghs is kinderarts in het AZ Monica Antwerpen. Ze geeft hier, in Motel Mama, een antwoord op de vragen die ze het vaakst hoort tijdens haar spreekuur. Belangrijk: in haar rubriek lees je steeds algemene info. Ben je ongerust of heb je vragen over jouw kindje, neem dan altijd contact op met je arts.
Heb jij een vraag voor Dr. Laura Cauwenberghs? Laat het ons zeker weten op [email protected]