Mijlpalen en herinneringen bijhouden: 6 manieren die je misschien wél volhoudt

Fijne, memorabele gebeurtenissen en baby-mijlpalen bijhouden voor later: een ontzettend tof idee, waarvoor je toekomstige melancholische moederhart je op een dag ZO dankbaar zal zijn. Alleen: ondertussen zit je natuurlijk wel gewoon in de tegenwoordige tijd. Te genieten van dat heerlijke moment dat ooit een herinnering zal worden. Of te struggelen met die veertien wasmachines die je misschien toch maar eens moet draaien. En dan is het dus niet altijd haalbaar om er ook nog even een extreem ambitieus fotoplakboek-project bij te nemen. Hoe je dan in de tussentijd wél gemakkelijk herinneringen en mijlpalen bijhoudt? De enige goeie manier is de manier die jij kan volhouden. Maar kom: toch een paar suggesties.

1. LAAT VOORGEKAUWDE BOEKEN LOS

Tenzij ze voor jou prima werken (en je net àànzetten om herinneringen te noteren), gooi je al die rigide invulboeken door het raam. En wel nu. Te veel niet-ingevulde vakjes zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat je het hele project opgeeft en geen énkele mijlpaal meer noteert. Dat zou sneu zijn. Ga dan liever voor een simpel, blanco schriftje waarin je af en toe iets over mijlpalen, een random moment, een gekke uitspraak of nieuwe prestatie neerkrabbelt. Leg de lat niet te hoog: werkelijk alles dat je noteert is beter dan niets. En ook: voel je niet schuldig omdat je een paar zogezegde mijlpalen vergat te noteren. Ik bedoel maar: heb jij je ooit al afgevraagd op welk éxacte moment in de geschiedenis je jezelf voor het eerst recht trok aan een wiebelig bijzettafeltje / bloemkool leerde eten / vlotjes van rug naar buik kon rollen én terug? Juist. Vermoedelijk zal jouw baby daar later even weinig om geven. Aan een paar hilarische quotes uit z’n kleutertijd beleeft ie vast een pak meer plezier.

2. FILM AF EN TOE ÉÉN SECONDE

Dat moet haalbaar zijn. De app 1 Second Everyday moedigt je aan om elke dag één seconde te filmen met je smartphone. Vervolgens plakt ie alle seconden aan elkaar tot een flitsend filmpje waar je echt heel blij van wordt. ‘Everyday’ hoef je niet al te letterlijk te nemen: kan ook gewoon een keertje per week. Of per maand. Beetje aan het balen dat je dit niet eerder wist? Hoeft niet: je kan ook gewoon retroactief je oude filmpjes importeren in de app.

3. NEEM JE VOOR OM OOIT EEN FOTO-ALBUM TE MAKEN. GEWOON NIET NU.

Kans is groot dat je a) uit pure verliefdheid of b) in een blinde paniekreactie om elke nanoseconde kindertijd te onthouden je fotorol al enkele jaren chronisch vol schiet. Die foto’s zijn uiteraard niet allemaal even mooi. Sommige zijn zelfs niet eens echt scherp. Maar foto’s van je kroost meedogenloos wissen: het blijkt uitdagend. En toch is het nodig. Al was het maar omdat je met een vol telefoongeheugen geen nieuwe foto’s kan maken. Of omdat er van dat beloofde fotoalbum anders al helemaal niets in huis komt. Wees streng en houd enkel de écht goeie foto’s bij. Stel dat je op een dag zin hebt om effectief aan dat mythische fotoalbum te beginnen, dan heb je het zwaarste veldwerk (de selectie) er al opzitten. Bewaar je favorieten in een Google Photos album en geef grootouders en andere sympathisanten toegang. Zo hoef je die al niet meer te spammen per whatsapp. Nog tijd over om écht een boek te maken? Motel Mama Sanne is laaiend over de app Once Upon (#notsponsored): foto’s uploaden is supermakkelijk en elk boek dat ze ermee maakt ‘wordt als vanzelf mooi’.

4. BEWAAR OOK BLOOPERS

Soms schuilt er meer gevoel (en mogelijks ook: waarheid) in een onflatterende blik, een met groentepap besmeerd kind en een rommelig huis. Houd ook de echt ‘slechte’ foto’s bij, voor een ugly photo album. Ik kan niets voorspellen, maar ik vermoed dat de bloopers misschien wel mijn mooiste herinneringen zullen worden.

5. MAAK TIJDCAPSULES

Ik bedoel: dingen in een doos mikken. Dat is, qua mijlpalen bijhouden, best low maintenance, nietwaar? Houd de echt belangrijke, betekenisvolle dingen (het armbandje van op de materniteit, dat ene pakje waar je zo verliefd op was, de eerste tekening die ergens op leek en eventueel zelfs een melktand) bij in een mooie doos. Overstrooi desgewenst met afgeprinte foto’s die nog niet in een album zijn geraakt. Offffff. Je kan bijvoorbeeld ook voor elke zomervakantie een herinneringencapsule samenstellen, samen met je kinderen. Indien je vreest dat je huis dan binnen de kortste keren te klein wordt: je hebt slechts achttien zomers met je kind. Jaja. Insert de waterlanders. 

6. INTERVIEW JE KINDEREN

Wat is je lievelingsgerecht? Vertel eens een mop? Waar zijn we op uitstap? Wie is je beste vriend? Waarmee moest je vandaag ontzettend hard lachen? Zet je kind voor de camera en stel random vragen. Wij begonnen ermee toen Matilda tweeënhalf was. Bleek dat er echt al veel zinnige dingen uitkwamen. Varieer met vragen, stel altijd dezelfde, interview elk jaar of gewoon die ene keer, wanneer je eraan denkt. Maar probeer het eens, want het is écht tof.

Scroll To Top