‘Zo fris mag een verfrissend badje zijn’ en andere warm-weer-tips voor mama en baby

Een écht hete dag is altijd een beetje uitdagend, maar wanneer je er recent ook nog een heel klein gezinslid bij kreeg, heb je het dezer dagen misschien nog net iets moeilijker om het hoofd koel te houden. Want: wat draagt een baby bij dertig-plus-graden? En hoe kan je de mini een beetje verantwoord verfrissen? 9 tips!

EEN GEWEVEN RINGSLING

Draag je je baby graag? Een geweven ringsling is het minst warm voor jullie allebei, dus dat is misschien een fijne investering voor de zomer. Trek zelf ook lichte, katoenen (en dus absorberende) kledij aan wanneer je je baby draagt. De babyvormige zweetvlek ter hoogte van je borst voorkom je er misschien niet mee, maar een natuurlijke stof ademt toch nog een béétje. En dat is maar zo aangenaam bij deze temperaturen.

ZET HET BABYBAD BUITEN

Installeer je in de schaduw met je babybadje of bademmer. De voorkeurstemperatuur verschilt van baby tot baby, maar als het echt heet is,  is zo’n 32 à 34 graden meestal wel aangenaam verfrissend voor een baby vanaf drie maanden. Ik doe altijd ‘de voetjestest’: laat je baby al even voelen aan het water met de voetjes. Trekt hij ze telkens weer omhoog, dan vindt hij het water nog te fris. Pasgeboren baby’s koelen nog heel snel af. Hun badje mag gewoon op lichaamstemperatuur, of een graadje frisser. Plan je buitenbadmoment niet op het heetste ogenblik van de dag.

LEES OOK. Wil je weten hoe je je kindje nu juist eigenlijk in zo’n bademmer moet stoppen? En hoe je baby kan helpen ontspannen? Ook dat ontdek je in onze online cursus babymassage

MAAK JE NIET TE VEEL ZORGEN

Misschien fijn (en geruststellend) om te weten: wij hebben meer last van de warmte dan een pasgeboren baby. Zo’n kleintje heeft net negen maanden vrolijk rondgezwommen in 37 graden, hij is deze temperaturen echt wel gewoon.

VOED JE BABY OP VRAAG

En die vraag kan wat luider klinken dan anders. Net zoals jij nu graag een extra slokje water drinkt, wil je baby ook wat meer hydratatie. Je mini zal dus wat vaker en wat meer willen drinken. Een waterflesje bijgeven is (tot 6 maanden) niet nodig: een baby heeft genoeg aan borstvoeding of flesvoeding op vraag. Ben je onzeker? Houd het aantal plasluiers in de gaten: zijn het er evenveel als anders en is de urine lichtgeel: ideaal! Goed bezig!

ZOEK DE KOELTE OP

Duh. Maar echt: doe het. Blijf niet puffen, maar ga wandelen in het bos of ga winkelen waar er airco is. In het heetst van de strijd kan een dagje Ikea echt wonderen doen!

LEES OOK. Moet je baby op warme dagen extra water drinken? Wij maakten een artikel over de situatie bij borstvoeding en bij flesvoeding

EEN LAAGJE MEER DAN WIJ

Een baby trek je altijd een laagje meer aan dan je die dag zelf zou aantrekken. Wil jij in deze hitte het allerliefst in je blote kont rondlopen, dan betekent dat dat je baby een luchtig body’tje wel aangenaam zou vinden. Ook om te slapen, is een luier of katoenen body perfect. Daalt de kamertemperatuur ’s nachts tot ongeveer 25 graden, dan trek je de baby een body en een lichte slaapzak aan.

BUITEN? HOEDJE OP

Als ze naar buiten gaan, blijven kindjes altijd in de schaduw en dragen ze een petje/nekbeschermer. Zo gaan ze minder zweten en dus minder vocht verliezen.

EEN VERFRISSEND HAPJE

Kindjes die het al gewoon zijn om stukjes vaste voeding te eten en al goed rechtop kunnen zitten, vinden het vaak heerlijk verfrissend om bij warm weer op stukjes watermeloen te sabbelen. Lekker sappig, zacht en zoet! Ook een ‘waterijsje’ op basis van borstvoeding is superverfrissend.

SMEER JE BORSTEN IN

Je kindje leg je natuurlijk nooit rechtstreeks in de zon – en wanneer je buiten bent, draagt ie een zonnehoedje. Maar je beschermt ook jezelf én je boezem tegen de schadelijke zonnestralen. Doordat de huid van je borsten erg uitgerokken en kwetsbaar is, gaat ze sneller verbranden. Smeer je decolleté vandaag dus extra goed in met zonnecrème. Als je borstvoeding geeft: wel geen zonnecrème op de tepels natuurlijk. Yuk 🙂

Scroll To Top