Last van babyblues? Dit kan wat helpen

Ze duiken meestal een paar dagen na de geboorte van je baby op: de babyblues of kraamtranen. Doordat je zwangerschapshormonen plots verdwijnen en plaats maken voor nieuwe, andere hormonen ontstaat er een hormonale disbalans. Hierdoor kan je je plots moe, verdrietig en licht depressief voelen. Zeker nu. Heb je bovenop de huidige situatie, ook nog babyblues? Met deze tips kan je je mentale gezondheid wat ondersteunen.

HUID OP HUID

Spendeer veel tijd aan huid-op-huid-contact of al knuffelend met je baby. Dit heeft een kalmerende en geruststellende werking op je baby, ondersteunt de hechting tussen jullie twee én zorgt voor gevoelens van welzijn voor jezelf.

MEDITEER TIJDENS DE VOEDINGEN

Nemen trieste of angstige gedachten voortdurend een loopje met je en vind je het moeilijk om niet in je hoofd te kruipen? Probeer eens te mediteren tijdens de voedingsmomenten. Er bestaan heel wat leuke apps voor. Headspace is er zo eentje.

ZOEK DAGLICHT OP

Probeer dagelijks een beetje daglicht op te slorpen. Al is het maar door je hoofd af en toe door het raam te hangen of even op je terras of in de tuin te staan. Zonlicht stimuleert de aanmaak van happy breinstofjes. En die kan je nu wel gebruiken. Blijf ook bewegen: ga elke dag een kleine wandeling maken (als dat nog kan). Door te bewegen zal je endorfine aanmaken – dat geeft je humeur een oppepper.

DRINK VOLDOENDE

Voor alle duidelijkheid: water dus. Wissel af met soep of thee. En probeer eens een kopje vrouwenmantelthee. Deze plant is gekend voor zijn hormoon-stabiliserende werking en kan helpen je lichaam weer wat in balans brengen.

PROBEER GEZOND TE BLIJVEN ETEN

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gezonde voeding de gemoedstoestand positief beïnvloedt en ongezonde voeding tijdens de zwangerschap en de postpartum periode het risico op depressie kan verhogen. Probeer dus zeker je vitamientjes binnen te krijgen.

Jennifer Cnops is doctor in de bio-ingenieurswetenschappen, perinataal voedingsdeskundige en personal trainer voor zwangere vrouwen en pas bevallen moeders. Ze is auteur van Ik weet dus ik eet en Fit en gezond tijdens en na je zwangerschap. In dat laatste boek bundelt Jennifer aangepaste (en haalbare!) sportoefeningen en lekkere, gezonde recepten om je lichaam fit te houden tijdens de zwangerschap en het herstel na de bevalling te bevorderen.

Scroll To Top