Ja, rare titel hé. Maar het is écht zo. Een draagdoek of draagzak wordt ofwel je ultieme lifesaver, ofwel belandt ie op zolder. Maar niemand is er ooit zomaar wat lauwtjes over. Vroedvrouw en draagconsulente Elke Notebaert legt uit hoe dat komt.
TOP OF FLOP?
In artikels à la ‘De top 10 babyspullen die je nooit gebruikt’ staat de draagzak of draagdoek heel vaak bovenaan. In andere artikels staat ie dan weer op een andere nummer 1. Daar is hij plots het ‘béste kraamcadeau ooit’ of een ‘absolute lifesaver tijdens de kraamtijd’.
Hoe komt het dan? Dat de ene zo verknocht is aan een draagdoek en z’n kindje nog draagt tot ver in de peuterjaren, terwijl de ander er nooit helemaal wijs uit raakt en het dragen na een paar keer finaal opgeeft?
IEDEREEN KAN DRAGEN
Dat dragen bij de ene mama wel lukt en de andere niet? Heeft alvast niets te maken met een bepaald ‘aangeboren’ draagtalent waarover draagmama’s wél beschikken en andere mama’s dan weer niet. Integendeel.
Zelfs al heb je het nog nooit eerder geprobeerd, ook al was je tot nu toe niet bepaald superhandig met een draagdoek of is het dragen bij je andere kindje(s) niet gelukt…
Ik ben ervan overtuigd dat iédereen kan dragen. En jij dus ook.
… MAAR
Iedereen kan dus dragen. Maar er zit nog wel een belangrijk vervolg aan die zin. Namelijk: ‘…zolang iemand je maar goed uitlegt hoé’.
En daar gaat het vaak mis. Ouders proberen – goedbedoeld en gewapend met de handleiding die bij de drager zat – een knoop uit, maar raken zélf in de knoop. Youtube wordt erbij gehaald. Maar: welk filmpje is nu hét filmpje dat hen echt zal leren dragen? En… zit ie wel echt goed zo? Baby huilt, mama krijgt het warm, de draagdoek gaat plakken, frustraties lopen op.
En dan, na een paar verwoede pogingen – de ene nog net iets irritanter dan de andere – belandt de drager met een welgemikte ‘Laat maar!’ op zolder. Je zou voor minder.
EXIT ROMANTISCH IDEAALBEELD
Wordt ook opgeborgen: het romantische beeld dat heel wat ouders koesterden toen ze nog in verwachting waren van hun baby. Dat waarbij ze hun kindje na al die maanden in de buik, nog wat langer knus bij zich zouden houden, in een draagdoek.
Vaak – dat hoor ik dan jaren later, wanneer er een volgend kindje op komst is – vonden die ouders dat echt heel jammer. Dat het dragen voor hen niet gelukt is. Dat zij niet konden dragen.
Terwijl ze het dus wél konden! En dat vind ik nu net zo sneu. Want aan motivatie, overtuiging of zin om te leren was er heus geen gebrek. Er was gewoon toen – die eerste keer – niemand die het hen écht goed heeft uitgelegd.
HET ZIT IN ONZE NATUUR. MAAR WE MOETEN HET WEL LEREN
De mens is niet alleen een zoogdier, hij is ook een drager. Til maar eens een pasgeboren baby op: hij trekt z’n beentjes op, maakt een bolle rug en gaat zo als vanzelf in de natuurlijke draaghouding zitten. Bovendien huilt een baby ook, wanneer je hem weglegt. Ook dàt is een draagreflex: baby’s kunnen zich (tot ongeveer de leeftijd van 4 maanden) namelijk niet inbeelden dat iemand die ze niet zién er ook effectief nog is.
Je baby heeft dus niet alleen veel huidhonger (die je kan stillen door hem bij je te dragen), hij heeft het lichaamscontact met z’n mama of papa ook écht nodig om zich ervan te vergewissen dat mama en papa er nog zijn.
Net als borstvoeding geven, zit dragen dus in onze natuur. Maar wat doe je vooraleer je wil starten met borstvoeding? Juist ja. Je volgt een borstvoedingcursus. Want ook al zijn mensen zoogdieren, dat wil nog niet zeggen dat we zomaar, huppakee, met dat borstvoeden weg zijn.
Toen we écht nog allemaal samen in een village of tribe leefden, was het simpeler. Dan was er altijd wel iemand aan het voeden of dragen, kon je voortdurend even spieken bij andere mama’s en werd dit soort ‘natuurlijke kennis’ organisch doorgegeven van moeder op moeder.
Onze Westerse kraamtijd is anders en individueler, maar de nood om te leren van anderen, ‘om even te spieken’, verdwijnt niet. Integendeel, we hebben net meer nood aan juiste en betrouwbare info. Enter: de cursus.
EEN DRAAGCONSULT
Om te leren dragen, kan je een afspraak maken bij een draagconsulente. Een draagconsult. Zelf ben ik, naast vroedvrouw ook draagconsulente. Dat is een uiterst handige combinatie. Want ik merk dat ouders van pasgeboren baby’s niet zo gemakkelijk de stap zetten om zo’n draagconsult te boeken. Begrijpelijk. De eerste weken zijn hectisch. Je herstelt nog van je bevalling. En je hoofd zit nog zodanig vol met vergeetachtige stofjes, dat je je misschien niet klaar voelt om zoveel informatie te verwerken.
Maar dat zorgt er ook wel voor dat heel wat ouders eigenlijk niet weten (lees: leren) hoe ze moeten dragen.
Daarom leg ik ouders tijdens mijn huisbezoeken met veel plezier uit hoe dragen werkt. Ik blijf met hen oefenen tot ze het dragen en knopen in de vingers hebben. En ik merk ook hoeveel ze eraan hebben. Zélfs de ouders die bij hun eerste kindje niet ‘konden’ dragen, kunnen het daarna wel. Zoals ik al zei: je hebt gewoon iemand nodig die het je goed uitlegt.
‘Kan je het mij dan even komen uitleggen?’
Wel… ja!
In samenwerking met draagconsulente Linde Stifter van Tilia Designs maakte ik de afgelopen maanden een Motel Mama Online Draagcursus.
In de online draagcursus vertellen we je àlles dat je moet en wil weten over dragen.
- We leren je dragen met de populairste draagmethodes: een elastische draagdoek, een geweven draagdoek, een ringsling én een voorgevormde draagzak. (Eens je fan bent, combineer je algauw meerdere draagsystemen. Om die allemaal aan te leren, heb je anders al zeker 4 individuele draagconsults nodig).
- We schreven er een tof en behapbaar Motel Mama e-book bij (keiveel tips, weetjes & hacks van vroedvrouwen, draagconsulenten en mama’s, owyeah!).
- ‘Waarom huilt mijn baby als ik hem in de draagdoek stop?’, ‘Kan ik voeden in de drager?’ of ‘Wat als mijn baby zijn hoofdje de hele tijd naar achteren slaat?’… Wij geven een antwoord op alle frequently asked draagvragen.
- En natuurlijk tonen we je ook, aan de hand van superhandige how-to-video’s, hoe je je kindje (van pasgeboren tot peuter) veilig draagt. Zowel op je buik, heup als je rug. Met 100% zelfvertrouwen.
Want #iedereenkandragen
En jij binnenkort ook!
*** Lees ook: Waarom je baby dragen zo’n tof plan is (voor jullie allebei) ***