Momenteel een dingetje in babyland: de boho babykamer, inclusief moois in rotan en een voorraadje zachte, natural colors. Nog een element dat we vaak zien terugkeren in het boho babydecor? De regenboog muurschildering. Maar: hoe krijg je zo’n speelse knaller nu succesvol op je muur? Best vlotjes, blijkbaar. We zochten een collectie DIY-tips bij elkaar én we vroegen verfadvies aan Lies De Vos, kleuradviseur bij Boss Paints.
DE THEORIE
TIP 1. UIT DE LOSSE POLS IS OKE
Bang dat een nette, symmetrische regenboog geklasseerd wordt onder ‘schilderwerk voor gevorderden’. Begrijpelijk. Maar hier komt het beste nieuws: hij mag, maar hoéft helemaal niet symmetrisch of supernetjes. Het is net gezellig als je bogen wat uit de band springen. “Het hoeft allemaal niet zo perfect en figuratief meer te zijn”, tipt Lies De Vos, kleuradviseur bij Boss Paints. “De abstracte boog is eens zo leuk: geen 100% evenwijdige boogjes of strakke lijnen, maar eerder een model uit de losse pols. Dat lukt sowieso.”
TIP 2. LAAT DE TYPISCHE REGENBOOG-KLEUREN LOS
Nu ja, alles mag natuurlijk. Maar in de boho regenboog tekenen toch vooral zachte, neutrale, aardse kleuren present. Lies De Vos: “De zacht gekleurde regenboog past in het trendplaatje dat we ook in de rest van het huis én de kinderkamers zien terugkomen. Er wordt nog altijd kleur gebruikt in de kinderkamers, maar we kiezen steeds minder voor schreeuwerige of snoepzoete kleuren. Doen het goed: mature, eerder warme en doffe tinten. Vijf kleuren combineren? Een trucje om op veilig te spelen: maak een degradé, kleuren binnen dezelfde kleurenfamilie passen altijd bij elkaar.” Of je kan onderstaande colora-boog copy-pasten, natuurlijk. Daarvoor heb je nodig: Pink Tenderness, Pink Connection, Purple Tea, Nude Embrace en Orange Empathy.

“Met een regenboog-muurschildering zorg je voor een kleuraccent in de kamer dat nieuwer is dan de bekende ‘accentmuur’. De kleuren zijn dan misschien volwassener, ze worden wel speelser gebruikt.”
Lies De Vos, kleuradviseur Boss Paints
TIP 3. LAAT HEM OVER TWEE MUREN LOPEN
De accentmuur, waarbij vroeger vaak één muur kamerbreed werd ingekleurd, krijgt een nieuwe invulling. Lies: “In de plaats van één muur in de verf te zetten, worden er echt meer hoekjes en zones gecreëerd met kleur. Die lopen dan door over twee muren. En soms zelfs over het plafond. Bijvoorbeeld: een gekleurd nisje in de hoek waar het bedje staat. Of een regenboog die over twee muren loopt. Dat maakt de rechthoekige en vierkante ruimte warmer en gezelliger.”
TIP 4. HOU DE REST RUSTIG
“Een regenboog op de muur is best wel een sterk element in de ruimte. Laat hem dus écht stralen. Dat doe je door de ondergrondkleur rustig te houden en bijvoorbeeld met een warm off white of andere neutrale kleur te werken. Ook de andere muren laat je ongemoeid. Lies: “Laat de focus echt naar dat ene element gaan.”
DE PRAKTIJK
Kleurenstudie en voorontwerp klaar? Tijd voor het echte werk. Zo maak je een regenboog muurschildering, zowel de strakke als de uit-de-losse-pols-variant.

IN JE TOOLKIT:
– Paar potjes muurverf
– Witte muurverf (of: de kleur van je basis verflaag)
– Platte verfkwast voor de randjes
– Als je niet alles met een verfkwast wil inkleuren: kleine verfroller voor muurverf
– Kwalitatieve afplaktape
– Schaar
– Potlood (+ touw en duimspijker, als je een strakke boog wil maken)
ZO DOE JE DAT – DE UIT LOSSE POLS-VERSIE
STAP 1. Start met het uittekenen van de buitenste boog. Dat doe je met afplaktape. Vorm de boog door kleine stukjes afplaktape na elkaar te plakken. Later schilder je dan, met de vrije hand, een vloeiende lijn langs de tape. (Kan ook, maar is iets tijdsintensiever: maak je allemaal kleine knipjes in een strook afplaktape – tot aan het midden – dan kan je er een ronde lijn mee maken).
STAP 2. Begin bij de top en werk zo naar beneden toe. Neem vaak genoeg afstand van het geheel en herpositioneer je tape tot je tevreden bent. Je eerste boog zet de toon voor de rest van je muurschildering.
STAP 3. Meet onderaan de muur de breedte van je buitenste boog af. Tape vervolgens de binnenste lijn van van boog nummer 1 af.
STAP 4. Ga eerst met een penseel langs de randen en kleur vervolgens de eerste boog in.
STAP 5. Yay, eerste boog klaar. Nu de rest nog. Herhaal het proces, boog per boog. Wel even over je design nadenken nu: laat je witruimte tussen je bogen? Of niet? Wil je alle bogen even breed of mag er wat variatie zijn?
ZO DOE JE DAT – DE STRAKKE REGENBOOG
STAP 1. Teken eerst aan weerskanten de rechte beentjes van je regenboog, met een lat en potlood. Tape ze af.
STAP 2. Overschilder de tape met de basiskleur van je muur, om de tape mooi te sealen en straks met nette schilderlijnen te eindigen. Laat goed drogen vooraleer je de kleuren aanbrengt.
STAP 3. Tijd om de twee kanten van je boog te verbinden, met mooie ronde bogen. Hoe doe je dat? Maak een ‘passer’ met een touwtje en een potlood. Prik het touw in het midden van je bogen vast met een duimspijker en bevestig het potlood (gewoon een paar keer het touw rond het potlood draaien of met een knoopje) telkens op je gekozen ‘boogbreedte’. Houd het touw mooi gespannen wanneer je een boog tekent. Daarna overschilder je de potloodlijnen met de vrije hand en een verfkwastje.
STAP 4. Haal de tape op tijd weg. De eerste laag kan je (met tape) gewoon laten drogen. Bij laag twee haal je de afplaktape weg wanneer de verf nog nat is.
NOG WAT PRO-TIPS
- Sneller aan laag twee beginnen? Blaas je eerste laag droog met de haardroger. Ja, echt.
- Als je voldoende witruimte laat tussen de bogen, heb je iets meer ruimte voor het corrigeren van uitschuivers. Dat is wel handig als dit je eerste regenboog muurschildering ooit is.
- Overschilder je de afplaktape? Kijk uit voor rommelige lijntjes. Verf kruipt nogal gemakkelijk onder de randjes van je afplaktape. Sneu, want dan eindig je niet met een strakke, nette lijn, maar met een uitgelopen regenboog. Om dat te voorkomen, overschilder je de randen van de afplaktape eerst met de basiskleur van je muur (wit, bijvoorbeeld). Zo worden de ‘gaatjes’ tussen de muur en de tape gevuld (dit heet ‘sealen’) met witte verf (zie je niets van), in de plaats van gekleurde verf (uitgelopen lijnen). Laat goed drogen vooraleer je overschildert met kleur.
Bronnen
Wij vonden heerlijk praktische how-to verftips op deze sites:
- Een duidelijke how to voor de uit-de-losse-pols regenboog: A Beautiful Mess
- Superveel handige Insta Stories bij muurschilder-wonder @Banyanbridges
- De verftips en regenboog inspo van Colora
- De how to rainbow wall tutorial van Kiley Humbert
- Nog een geweldige tutorial bij Ruby Thursday Home
- Zo maak je een regenboog headboard, met de tips van Homes to love