Voor of na het badje? En wat als ze blijft friemelen? 10 tips voor een mégaleuke eerste keer babymassage

‘Zo’n massage, helpt dat om mijn baby te kalmeren wanneer hij verdrietig of onrustig is? Of: ‘Vindt mijn baby babymassage dan niet leuk, want hij friemelt en beweegt de hele tijd?’. ‘Doe ik de massage eigenlijk best voor of na het badje?’ Tijdens mijn workshops babymassage zijn dat héél vaak gestelde vragen. Dus ik dacht: laat ik ze ook hier even beantwoorden! 10 dingen die wel leuk zijn om te weten over babymassage.

1. Pas als baby en jij rustig zijn

Kies een moment uit waarop zowel jij als je baby rustig zijn. Doordat jullie zo intens verbonden zijn, dragen jullie spanning (maar ook: ontspanning!) heel gemakkelijk naar elkaar over. Babymassage is dus geen manier om een (op dat moment) huilende of onrustige baby te kalmeren. Maar het zorgt er op termijn wel voor dat je baby meer ontspant. En meer ontspanning zorgt dan weer voor minder huilen.

2. Ga ervoor zitten

Tussen twee luiers door op de verschoontafel? Niet het juiste moment voor babymassage. Voor babymassage maak je tijd – voorzie toch een dik halfuur, van voorbereidingen tot badje achteraf – en je gaat ervoor zitten. Installeer je op de vloer, of op bed.

3. Maak het jezelf ook comfy

Draag gemakkelijke kleren. Als jij je comfortabel voelt, straal je meer rust uit. Dus: yogabroek aan!

4. Begin niet ‘boem-baf’

Geef even wat context. Baby’s weten – net zoals wij – graag wat hen te wachten staat. Leg altijd eerst uit wat je gaat doen en blijf praten met je baby. Tijdens de massage, maar ook tijdens bijvoorbeeld babygym.

5. Je baby friemelt tijdens de massage

Een volwassene die gemasseerd wordt, laat z’n lichaam ontspannen ‘hangen’. Een baby niet. Die blijft graag in beweging. Denk dus niet dat je kleintje zich niet ontspannen voelt (of dat de massage niet ‘werkt’) als je baby blijft bewegen. Perfect normaal.

6. Nog niet meteen in hun blootje

Babymassage kan je voor het eerst eens uitproberen, zo rond een week of zes. Jongere baby’s vinden het meestal niet zo fijn om lange tijd in hun blootje te liggen. Voor je aan de massage begint, speel je best ook wat babygym-spelletjes met je nog aangeklede baby. Zo kan je kindje al wennen aan de aanrakingen, voor hij helemaal in z’n nakie gaat!

7. Best niet when hangry

Je baby is best niet moe of hongerig. Maar start ook niet meteen na een voeding met de massage. Jij voelt zelf wel aan wat een goed moment is.

8. Rek de eerste sessie niet te lang

Dit is nieuw en best intens voor je baby. Bouw liever langzaamaan op. Start met vijf minuutjes. Volgende keer plak je er nog een paar aan. Je kindje zal het wel laten merken als zij of hij er klaar mee is. Sluit de massage af met een heerlijk, ontspannend badje. Bonus: je kindje heeft al een beschermend olielaagje op z’n huid, waardoor z’n gevoelige huidje minder uitdroogt in het badwater.

9. Wissel niet halverwege

Ja, tuuuurlijk ben je mega enthousiast om die eerste babymassage te geven. En vermoedelijk is je partner dat ook. Maar: doe het om de beurt. Massage is een manier van communiceren en verbinden met je baby. Het is een heel intiem samenspel. Daarom is het belangrijk dat de ouder die met de massage start, de massage ook afmaakt. Wissel niet halverwege af. Dat is verwarrend voor je kindje.

10. Het hoeft niet perfect

Hé, hé, die druk op je jonge mamaschouders kan je dan ook al meteen afwerpen. Je hoeft babymassage namelijk helemaal niet ‘perfect’ te doen, en je hoeft evenmin alle stappen te volgen. De beste babymassage is de massage die jouw baby leuk vindt en die jij aanvoelt. Jullie ontdekken door het te proberen!

Elke Notebaert

Wil jij graag een beetje houvast en samen met je baby ontdekken hoe snoezelig leuk babymassage kan zijn?

In onze online workshop Babymassage ontdek je samen met vroedvrouw & babymassagetherapeut Elke Notebaert hoe jij jouw mini op een fijne en mega-ontspannende manier kan masseren. En er zit ook een lesje babygym én een wiegspelletje bij. Beloofd: babymassage is echt verslavend leuk, niet alleen voor je baby, ook écht voor jou!

Meer lezen over de voordelen en de fun van babymassage?
Minder krampjes, meer momfidence: waarom babymassage zo’n leuk plan is

Scroll To Top