Minder krampjes, meer mom-fidence, een rustigere baby. En nog 9 andere redenen waarom babymassage zo’n tof plan is

babymassage
Babymassage is een unieke manier om, dankzij aanrakingen in verbinding te gaan met je kindje. Daarom alleen al is het fijn om het eens uit te proberen. Uiteraard. En dan heb je de rést van het voordelenlijstje nog niet gezien.

1. JE TOONT JE LIEFDE

Een zintuig dat al heel sterk ontwikkeld is bij kleine baby’s, is hun gevoel. Babymassage is dus letterlijk lichaamstaal: je laat je baby voelen hoe graag je hem ziet.

2. HET VERSTERKT DE BAND TUSSEN JOU EN JE BABY

Je baby masseren is een moment van fijn, warm en liefdevol contact. Onderzoek toont aan dat babymassage de band tussen mama (of papa) en baby versterkt. Ook wanneer het hechten niet zo gemakkelijk verloopt of jij je niet zo lekker in je vel voelt, is babymassage een heel fijne manier om te bonden met je kleintje.

3. HET LAAT DE GELUKSHORMONEN STROMEN

De liefdevolle aanrakingen tijdens de babymassage zorgen ervoor dat er veel oxytocine (ook wel: het liefdes- of knuffelhormoon) vrijkomt bij jou én je baby. En dat zorgt bij jullie allebei voor een warm, ontspannen gevoel dat nog lang nazindert. Pluspunt: het onzichtbare, hormonale proces tussen twee mensen in een relatie (zoals hier dus) verstérkt die relatie. Chemie!

4. JE VERTROUWEN IN JEZELF, ALS MAMA, KRIJGT EEN BOOST

Dankzij babymassage leer jij je baby beter kennen en begrijpen. Dat komt doordat masseren ook (leren) communiceren is. Jij voert een bepaalde handeling uit, je baby reageert. Hij zal bijvoorbeeld een geluidje maken. Of een heel ontspannen snoetje trekken. Hij zal iets net wel of niet fijn vinden en jou dat laten merken. Zit je een uur lang naar je baby’tje te kijken tijdens de massage, dan leer je ook je baby en diens maniertjes om met jou (en de wereld) te communiceren beter kennen. Je hebt het gevoel dat je je kindje nog beter begrijpt, dat jij weet wat hij of zij nodig heeft of je wil vertellen.

5. LUIDOP PRATEN TEGEN JE BABY VOELT NATUURLIJKER AAN

Tijdens babymassage is het nooit stil. Baby’s vinden het namelijk ge-wél-dig als je tijdens het masseren tegen hen blijft praten. Weet je niet zo goed wat te zeggen? Niet erg. Beschrijf gewoon wat je doet, met een zachte stem en veel intonatie. Na een tijdje zal het daardoor voor jou (nog) vertrouwder gaan aanvoelen om tegen je baby te praten.

6. JE KAN HEEL EVEN ALLEEN ZIJN MET JE TWEEDE, DERDE, VIERDE KINDJE

‘Babymassage, is dat niet iets dat je alleen bij je eerste baby doet?’ Die opmerking hoor ik vaak. Maar néé. Integendeel. Bekijk babymassage net als een moment om echt tijd te nemen voor dit kindje, voor deze baby. Uniek en één-op-één.

7. EN HET IS NOG GOED VOOR DE MOTORIEK, OOK!

Terwijl jij je baby masseert, wordt hij zich bewust van zijn kleine lichaampje. Blijkbaar heeft hij twee beentjes. En twee armpjes. En een buikje. Wauw. Babymassage én baby gym stimuleren de motorische ontwikkeling van je baby.

8. JE KAN RUST BRENGEN BIJ EEN BABY DIE VEEL HUILT

Huilt je kindje veel? Veel mama’s vertellen me dat de wakkere tijd met hun baby dan eigenlijk niet zo’n fijne tijd is. Want wakker = huilen. De zenuwen staan vaak strak gespannen. Babymassage kan verlichting brengen. Tijdens een massage kunnen baby’s ontspannen en krijgen ze liefdevolle aandacht. Jij ontdekt zo hoe je, als moeder, rust kan brengen bij je kindje. En hoe jullie toch in positieve verbinding kunnen gaan. Dat is echt ontzettend waardevol. Na afloop van een sessie babymassage hoor ik mama’s vaak in tranen zeggen dat ze ‘dus toch écht iets kunnen betekenen voor hun baby’. Heel mooi om te zien.

9. MASSAGE VAN DE BUIK KAN KRAMPJES HELPEN VOORKOMEN

Met de juiste, simpele technieken kan je vastzittende lucht losmaken. Masseer niet op het moment dat je baby klachten heeft. Dan is het buikje heel gevoelig. Kies een rustiger moment uit, achteraf.

10. HET ONTSPANT JE KINDJE NA (TAND)PIJN

Last van doorkomende tandjes? Pijn? Babymassage kan je kindje helpen om – wanneer de pijn is gaan liggen – de prikkels beter te verwerken. Ga even na bij jezelf: nadat een hoofdpijnaanval is gaan liggen, ben jij dan niet extra ‘op’ door de overprikkeling? Een ontspanningsmoment zoals een massage is dan zo fijn. Als je regelmatig wordt gemasseerd en kan ontspannen, dan maakt dat je trouwens ook veerkrachtiger. Wat dan weer helpt om beter met pijn om te kunnen. En dat geldt ook voor baby’s.

11. JE BABY OEFENT NOG EEN KEERTJE OP BUIKLIGGEN

Nogal wat baby’s vinden het niet zo fijn om op hun buik te liggen. Maar vaak genoeg op de buik liggen tijdens de wakkere ‘play time’ is wél heel belangrijk voor de motorische ontwikkeling van je  kleintje. Dankzij babymassage leert je baby zachtjes wennen aan het gevoel.

12.  BABYMASSAGE IS EEN KLEIN FEESTJE, SAMEN MET JE MINI

Jullie twee, heel even helemaal weg van de wereld. Van de telefoons. Van de wasmand. Van de lijstjes. Heerlijk!

Dit artikel is een fragment uit onze Motel Mama Online cursus babymassage. Meer weten? Je baby leren masseren?

Scroll To Top