Babymaten: een tabel + protips om de juiste maat te kiezen

Me-teen verliefd worden op een prachtig kledingstuk in miniformaat? Dat gaat doorgaans vlotjes. Maar dan. De maat kiezen! Welk maatje bestel je? 56? 62? 74? Hulp! Een kleine wegwijzer in babymaten.

Wij maakten een handige maatjestabel als richtlijn. En we geven je meteen ook enkele pro-babymaten-tips om te nuanceren. Omdat, you know, baby’s natuurlijk niet bepaald in tabelletjes te stoppen vallen.

Extra tips van Eva Devisch van de heerlijke baby & kids store Goldfish:

  • De maat die op het labeltje staat, verwijst naar de lengte van je baby in centimeters. Het aantal maanden dat er vervolgens bij wordt geplakt, is gewoon een gemiddelde. Laat dat etiket wat los: soms is een baby 9 maand en kan die al perfect een maatje 18 maand aan. Of omgekeerd. Het is uiteindelijk maar een getalletje. 

  • Koop niet precies ‘op maat’. Een maatje ‘3 maand’ is vaak echt al juist gepast voor een baby van 3 maand. Daarom raad ik meestal aan om een maatje groter te nemen dan de huidige leeftijd. Zo kan je kindje lekker lang in de maat groeien.

  • Omdat het niet superduurzaam of budgetvriendelijk is om in élke maat een hele set kleertjes te kopen, werken veel merken ondertussen met dubbele babymaten: 3 – 6 maand of 6 – 12 maand bijvoorbeeld. Is dat dan voor een baby van 3 maand of 6 maand? Voor allebei en alles ertussenin. Eerst valt het stuk dan wat oversized en sla je het mouwtje/broekspijpje om, daarna draag je het stuk op maat. Allemaal even tof!

  • De ene ‘3 maand’ is de andere niet. Om het nog wat ingewikkelder te maken, tailleert ook elk merk anders. Handig: een referentiekledingstuk uit je baby’s garderobe meenemen naar de winkel, for sizing.

  • Pasgeboren baby’s komen in alle maten en gewichten. En ze groeien snel. En soms hebben ze lange beentjes. Een broekje of pakje zonder voetjes eraan, geeft wat meer ‘speelruimte’ en kan dus iets langer mee. 

  • Laat die 6-maand-maatjes niet te lang in de kast liggen: ze passen echt al veel sneller dan je denkt.

  • Wat lager zittende schoudernaden zorgen ervoor dat je een T-shirt of trui veel langer kan doordragen: hij ziet er dan niet snel ’te groot’ uit en past heel lang mooi aan.
Scroll To Top