Originele babynamen gezocht? Kijk dan eens op deze 11 (niet zo cliché) plekken

babynamen inspiratie

Heb je het voornamenboek van de bibliotheek al uit? Of zoek je het graag iets verder dan de top-10-lijstjes? Ideaal! Wij verzamelden een paar leuke plekken waar je nog meer babynamen-inspo kan scoren.

  1. SEZANE

Luisa, Pauletta, Bonnie, Cléo, Florence, Paloma, Lucie, Paolina, Lennie, Mina of Gaspard, Conrad, Jacob en Joe… In de webshop van de Franse modeboetiek Sézane shop je niet enkel de mooiste zijden hemden, vrouwelijkste knitwear en zwierigste jurken, je botst er toevallig ook op een heerlijke portie Parisienne chic voornamen. Want: al die prachtige ontwerpen kregen ook prachtige (en minder voor de hand liggende) voornamen. De moeite waard om ze allemaal even te scannen, dus. Mogelijke bijwerking van deze uitstap in je namenzoektocht: een nieuwe handtas. Dat kàn erger!

2. NAMEBERRY

De heilige graal van elke zichzelf respecterende voornamenhunter: Nameberry – een website waar je maar liefst 70.000 babynamen verzameld vindt. En voor wie nu denkt: ‘doei, door dàt lijstje ga ik écht niet scrollen’: dat hoeft helemaal niet. Nameberry heeft een handige filterfunctie, dus je kan vrolijk browsen op o.a. stijl (‘vintage nicknames for girls’), afkomst (‘ancient greek names’), of betekenis (‘names that mean light’). Je kan er ook verdwalen in een heleboel thematische blogposts over – jawel – enkel en alleen voornamen… of de lichtjes voornamen-crazy (en dat bedoel ik lief, ik scroll ook iets te graag op babynamen-websites!) community om raad en topsuggesties vragen, wanneer je er zelf niet meteen uitkomt. Bovendien lanceren ze binnen enkele weken de langverwachte update van hun ‘Namehunter’ (die suggesties lanceert op basis van jouw voornamenvoorkeuren). Engelstalig, dus een handige plek voor wie zoekt in een andere richting dan die van de klassieke, Vlaamse voornamen.

3. DE VOORNAMENTOOL VAN KIND & GEZIN

Wél de uitgelezen plek voor (oer)Vlaamse en andere voornamen: de voornamentool van Kind & Gezin. Superhandig en een beetje verslavend: je kan er checken hoe vaak de voornaam die jij in gedachten hebt het afgelopen jaar/de afgelopen jaren (ik ga vaak ook even tot 10 jaar terug, gewoon uit nieuwsgierigheid!) werd gebruikt, maar ook – en daar komt ie echt van pas – aangeven dat je pakweg een meisjesnaam zoekt met maximaal 7 letters, een jongensnaam die eindigt op -ie, of een voornaam (voor jongens en meisjes) beginnend met de letter m.

P.S.: Nederland heeft ook zo’n website, die vind je hier.

4. BABY NAME WIZARD

Zoals z’n titel al een beetje weggeeft: de advanced baby name finder van de website ‘Baby Name Wizard’ tilt babynamen zoeken naar een nieuw niveau. Je start niet met lijstjes, maar met een joekel van een invulformulier. Daarin kan je aangeven wat de gewenste lengte is van je naam, welke (opeenvolgende) letters er zeker wel/niet in moeten en welke stijl je in gedachten had. Het proberen waard!

5. EMOI EMOI

Voor wie houdt van Franse voornamen (en van ongelooflijk schattige babyplaatjes, hemeltjelief!): het online magazine van het leuke family label Emoi Emoi heeft een héél luik gewijd aan de babynamen ‘de la semaine’. Elke week plaatsen ze een achttal originele suggesties in het voetlicht. Leuk om te volgen!

6. FLAIR.BE

Ook op de online redactie van Flair.be woont overduidelijk een echte babynamen-liefhebber, want jéétje: wat een schat aan lijstjes met de allerleukste suggesties voor boys en girlies. Ga op zoek naar de artikels met ’20 wondermooie meisjesnamen/jongensnamen met een A, B, C… (yup, die reeks gaat het hele alfabet af). Precies het soort internet infinity pool waar je snel even in onderduikt en pas anderhalf uur later weer uit bovenkomt. Woepsies!

7. GEBOORTEKAARTJES OP INSTAGRAM

Twee keer gewonnen, want behalve een aanvulling voor je voornamen-longlist sprokkel je hier ook nog eens inspiratie voor het geboortekaartje én de doopsuiker. Je kan accounts volgen (ik denk maar aan: @koppiekoffie, @elleetmoidesign, @studiodo of @studiobanche1) of populaire hashtags, zoals #doopsuiker of #geboortekaartjes.

8. CHARLIESNAMES

De app waarmee ik mezelf in het eerste, nog voorzichtig verkennende eerste trimester een halve duimblessure swipete. CharliesNames laat je toe om namen te filteren op ‘populariteit per land’ (dan kan je bijvoorbeeld ook eens gaan piepen wat het goed doet in pakweg Zweden) en vervolgens swipe je de suggesties naar links of rechts. Niets wereldschokkends daar (behalve een gigantische hoeveelheid namen), maar wat écht leuk is, is dat deze app ook telkens de achternaam van de baby na de voornaamsuggestie plaatst. En dat geeft toch meteen weer een heel ander (concreter) gevoel dan gewoon door een ‘van A-Z lijstje’ scrollen.

9. DE AFTITELING VAN FILMS

Nog even wachten voor je die uit-knop indrukt / laptop dichtklapt. Kijk eens – al was het maar voor dat oude vertrouwde cinemagevoel – de aftiteling van een film of serie uit. Weer een heleboel leuke voornamen die gewoon gratis en voor niks voorbij rollen. Handig, toch?

10. ZEE VAN NAMEN

Eentje voor de twijfelaars: op de Nederlandse website Zee van Namen kan je zelf een ‘enquête’ lanceren. Je vraagt de community dan welke van jouw twee favoriete babynamen hun – nu ja –  favoriet is. Leuk om eens te proberen en vervolgens geheel naar eigen wens wel of geen rekening te houden met het resultaat.

11. DE LIJSTJES VAN JE VRIENDINNEN

Althans toch van zij die klaar zijn met baby’s maken. Vind je de namen van hun àndere kinderen het einde? Pols dan eens naar de toppers op hun voormalige lijstjes. Wedden dat er ergens in hun notes nog een stiekeme voornamenlijst te vinden valt? Bovendien vinden je vriendinnen het misschien net leuk dat hun geheime pareltjes toch nog het licht zien. De mijne krijg je alvast gratis en voor niets bij dit artikel, want een Mimi, Susie, Thelma, Elma, Ramona, Frida, Bruna of een Anton, Elmo, Bobbie, Eddie of Elvin staan hier niet meer op de gezinsplanning. Groetjes!

Scroll To Top