Babyolie: waarvoor gebruik je dat nu allemaal? (tip: voor meer dan je denkt)

babyolie

Masseren, ja. Insmeren? Ook logisch. Maar wat kan je zo nog met babyolie doen? Vroedvrouw Elke neemt je mee naar de spa van Motel Mama en legt je uit waarvoor zo’n grote fles neutrale olie allemaal van pas komt. En ook: hoe je een goeie olie kiest, die lief is voor de babyhuid.

1. OM JE BABY MEE IN TE SMEREN VOOR HET BADJE

Je baby heeft een erg gevoelig huidje en bovendien is het beschermende barrièrelaagje van z’n huid nog niet helemaal ‘af’. Dat zorgt ervoor dat de huid van je baby veel sneller uitdroogt. Precies daarom stop je je baby liever niet elke dag of te lang in bad (want: water droogt de huid uit).

Badtijd? Smeer je baby éérst in met een laagje olie. Zo leg je een extra beschermend laagje: het water druppelt van de huid af, en het uitdrogende effect van het water vermindert.

2. ALS ALL-ROUND HUIDVERZORGING

Wat het huidverzorgingsritueel van je baby betreft, is less wel degelijk more. Aan één grote flacon olie heb je eigenlijk genoeg. Een wasgel kan het beschermende laagje op de huid een beetje weghalen. En dat wil je nu net niet. Gelukkig is een baby doorgaans niet echt vuil. Als je je kindje voor het bad insmeert met een klein beetje olie, dan hoef je het daarna niet te gaan wassen met een wasgel. Olie is namelijk ook een reiniger (maar dan wel een héle zachte). Ook insmeren met een lotion na het bad is dan (tenzij je baby een héél droge huid heeft) niet nodig. Je merkt het wel: na zo’n oliebadje is dat babyvelletje weer helemaal verzorgd.

3. OM JE BABY TE MASSEREN

Baby’s vinden het heerlijk om gemasseerd te worden. En ouders vinden het heerlijk om te doen. De liefdevolle aanrakingen tijdens de babymassage zorgen ervoor dat er veel oxytocine (ook wel: het liefdes- of knuffelhormoon) vrijkomt bij jou én je baby. En dat zorgt bij jullie allebei voor een warm, ontspannen gevoel dat nog lang nazindert.

Kies voor de massage voor een neutrale olie zonder parfum die goed glijdt. Nog vlotter masseren? Doe wat olie in een schaaltje en zet het heel even op de verwarming, zo kan de olie al een beetje opwarmen.

Doe geen massage nà het badje, maar werk andersom. Dat is een beginsel uit de Shantala babymassage: smeer je baby éérst in met olie en stop hem dan pas in bad. Zo krijgt ie meteen al z’n beschermende olielaagje, voor het bad. Bovendien wordt de overtollige olie zo ook afgespoeld.

4. OM PLOOITJES / HET POEPJE TE REINIGEN

Bij babymeisjes komt er soms (of ja: vààààk) stoelgang tussen de schaamlipjes terecht. Hoe haal je dat zacht weg? Doe wat neutrale olie op een cotopad en reinig zo de luierzone. Zo kan je ook de andere plooitjes (bijvoorbeeld de lies) reinigen en ze tegelijk mooi soepel houden.

5. VOOR ACHTER DE OORTJES

Baby’s hebben vaak korstjes achter de oren. Doe wat olie op een wattenschijfje / cotopad en wrijf er zacht mee achter de oren om de opgehoopte vuiltjes en korstjes weg te halen. (tip: niet in de oren gebruiken :)).

6. OM HET SNOETJE TE WASSEN

Een neutrale olie kan je ook als milde cleanser gebruiken. Breng aan op de huid van het gezichtje (vermijd de gevoelige zone rond de ogen en de mond), laat even inwerken en doe daarna een snoetenpoets met een beetje lauw water en een washandje of doekje. Het gezichtje enkel met water wassen kan natuurlijk ook, maar daarna voelt je huid soms wat trekkerig aan (je kent het gevoel vast).

7. BIJ LUIERUITSLAG

Auwie, rode billen of luieruitslag! Dan ga je graag extra zacht te werk bij het verschonen. Veeg de stoelgang weg, wrijf de poep in met olie en spoel dan nog eens een keertje na met een nat washandje. Achteraf droog je goed af. Te erg? Leg dan nog een laagje zinkzalf.

8. OM MELKKORSTJES TE VERWEKEN

Verweek de korstjes met olie (halfuurtje laten inwerken), was het hoofdje met water en kam de korstjes daarna heel voorzichtig los met een babykam. Melkkorstjes kunnen hardnekkig zijn, dus waarschijnlijk moet je dit ritueeltje een paar keer herhalen.

Een goeie babyolie kiezen

BABYHUIDJE? DOE MAAR EXTRA VOORZICHTIG, WANT
De babyhuid is véél dunner dan onze huid. Bovendien is het beschermende vetlaagje op hun huid nog niet helemaal ontwikkeld. En dat betekent dat irriterende ingrediënten uit verzorgingsproducten dus veel gemakkelijker door hun huidje kunnen dringen. Maar ook dat de babyhuid sneller irritaties zal vertonen én sneller uitdroogt. Kies dus voor milde, babyhuidvriendelijke verzorgingsproducten: altijd zonder parfum & PH-neutraal, om irritaties te voorkomen en om het beschermende laagje te – euhm – beschermen.

ZONDER PARFUM OF EEN HYPOALLERGEEN PARFUM
Verzorgingsproducten met parfum of geurstoffen kunnen allergieën en huidproblemen veroorzaken. Gebruik ze dus liever niet op de gevoelige babyhuid. Kies voor een neutrale olie, waar geen geurstoffen aan werden toegevoegd of, als je graag een subtiel geurtje hebt, voor een olie met een hypoallergeen parfum.

EEN MILDE, NEUTRALE OLIE
Jouw baby-olie is dus PH-neutraal én bevat geen parfum of geurstoffen. Kies voor een neutrale plantaardige olie zonder toevoegingen. Weet ook dat je geen vijf verschillende flesjes olie nodig hebt. Dat is een mama-marketing-dingetje. Een grote fles neutrale olie kan voor alles!

EERST EVEN TESTEN
Test elk nieuw verzorgingsproduct eerst even op een klein stukje huid: zelfs al is de formule veilig voor de babyhuid, dan nog kan het huidje van jouw mini erop reageren. Net zoals noten gezond zijn, maar er toch mensen zijn die er allergisch op reageren, kan je ook op een neutrale olie reageren. Doe een druppeltje op de arm, masseer goed in en wacht een dag of twee.

Scroll To Top