De mooiste bedankkaartjes maak je zo (van DIY-babyfoto’s tot écht toffe lay-out)

‘Bedankt voor je lieve geboortegeschenk’ + ‘joehoe wereld: zo ziet onze schattige baby er dus uit!’. Een persoonlijk bedankkaartje uitsturen is altijd tof, en al zéker in raambezoek-tijden. Maar: hoe geraak je nu aan de perfecte foto voor op je kaart? Wel, die maak je gewoon zelf! Lifestylefotografe Maxine Stevens vertelt hoe zij zo’n foto-bedankkaartje zou maken, in 6 supersimpele stappen.

STAP 1. ZORG VOOR VOLDOENDE LICHT

De allereerste regel: fotografeer bij daglicht. Helder daglicht is namelijk – nu ja, naast je baby dan – het belangrijkste ingrediënt voor een geslaagde babyfoto. Knip de lichten in huis uit (kunstlicht zorgt voor een onnatuurlijke gloed op je foto’s) en fotografeer in de buurt van het raam. Slaapt ie net? Ik schoof de babybox geregeld eens naar het raam toe: mooie, zachte slaapfoto’s verzekerd! Is het echt een ongelooflijk zonnige zomerdag, dan kan het binnenvallende daglicht nogal heftig zijn. Een dun gordijntje om het wat te breken is dan handig.

Tip: op een onderbelichte foto zie je vaak wat ‘korrels’. Ziet je foto er al korrelig uit op het smartphonescherm, dan wordt dat er sowieso niet beter op wanneer je hem laat afdrukken. Fotograferen met je smartphone kan trouwens perfect. Let wel op een goeie beeldkwaliteit, zodat je foto’s straks groot genoeg zijn om ze af te printen. Want dat is natuurlijk wel de bedoeling van deze DIY-shoot.

STAP 2. KLAAR VOOR WAT STYLING?

Passen de kleertjes en de kleuren van het dekentje, de accessoires, de achtergrond… bij elkaar? Bij een mooi plaatje hoort een samenhangend kleurenpalet. Ga liefst voor neutrale, zachte tinten: zo is het vooral je baby die met de aandacht gaat lopen, en niet z’n – ik zeg maar wat – knaloranje knuffel.

Nudetinten, (gebroken) wit, zachte aardekleuren: allemaal toppers voor een rustige ondergrond die wél karakter geeft aan je foto, maar niet stoort. Kanshebbers: een grote tetradoek, een dekentje, wit beddengoed, een mooie, neutraal gekleurde speelmat… Zwart of donkere kleuren zou ik vermijden, want die staan vaak nogal hard bij een babyhuidje. Ook felle kleuren zijn wat heftig.

STAP 3. SPEEL MET DE COMPOSITIE

Heb je je baby eindelijk (vlekkeloos) in dat schattige pakje gekregen op niet alleen een lichte dag, maar ook wanneer ie én goed gevoed én goed uitgeslapen is én het comfortabel warm heeft. Dan is het wel slim om even door te zetten en meteen een hele reeks beelden te maken. Probeer maar eens uit alle richtingen, maak close-ups (bijvoorbeeld enkel een handje of een voetje), ga daarna weer wat verder weg staan, verander je invalshoek, maak eens een foto van bovenaf…

Oh en belangrijk: bestudeer tussendoor ook je beelden. Wat vind je er goed aan en wat net niet? Die info neem je mee naar fotoronde twee! Door uit te proberen, krijg je ook gewoon meer feeling met het baby-fotograferen. Wees lief voor jezelf als het niet meteen lukt: dat hoort erbij. Verwacht niet dat je hét shot beet hebt na twee keer proberen.

STAP 4. BEWERK JE FOTO

Aha! Dé foto getrokken? Weet dat je hem nog oneindig veel beter kan maken, met een paar simpele nabewerkingen. Dat kan gewoon op je telefoon: ik gebruik gratis apps als Snapseed of Lightroom om een onderbelichte foto wat op te lichten of meer diepte in de beelden te brengen. Doe geen àl te gekke dingen (zoals superveel contrast toevoegen), want dat ziet er mogelijks bizar uit wanneer je de foto straks afdrukt op een kaartje. Liever een zachte nabewerking voor babyfoto’s, dus.

Klinkt dat als veel gedoe? Ik maakte ook presets – zeg maar: ‘filters’ – van mijn professionele fotonabewerkingen, die je in één klik over je foto kan mikken. Kies in het geval van babyfotografie wel voor zachte en natuurlijk ogende presets. De ‘boho bundle’, bijvoorbeeld, is een favoriet van heel wat new mommies.

STAP 5. DOE HET MET CANVA

Supereenvoudig, handig en gratis: met het lay-out programma Canva (de desktopversie werkt  het handigst, maar Canva is ook als app beschikbaar) maak je heel simpele, minimalistische, mooie kaartjes. Mijn tips? Ga voor A6 (standaard postkaartformaat) en voorzie voldoende witruimte / een brede witte rand. Zo krijgt je foto meteen wat ademruimte.

Een compositie met meerdere foto’s (bijvoorbeeld met een close-up of detailbeeld erbij) is ook tof. Nog een tip: print je design al eens uit. Pas wanneer je het in handen hebt, merk je echt of de verhoudingen kloppen, of dat lijntje tekst niet net wat te groot of te klein staat… Liever een template waar je enkel nog je foto in hoeft te slepen? Ik maakte er eentje die je hier gratis kan downloaden.

STAP 6. NAAR DE DRUKKER ERMEE

Gewoon je design uploaden en wachten tot de kaarten een paar dagen later al in je bus vallen? Yes please! Daarvoor kan je terecht bij een online drukkerij (denk bv. flyer.be, zwartopwit.be) of bij een online fotoprintservice. Je kan er meestal ook papierstalen aanvragen. Ik kies vaak voor mat, niet-geplastificeerd papier – meestal zit je wel goed met de voorgestelde eco-papieropties. De achterkant laat ik blanco (dat is meteen ook budgetvriendelijker dan recto verso drukken). Zo kan ik er achteraan vlotjes nog een lieve, persoonlijke en handgeschreven boodschap op neerpennen. Maakt het helemaal af!

Veel succes ermee!
Liefs,

Maxine

#NOTSPONSORED GEWOON HEEL ENTHOUSIAST

Doorklik-linkje of vermelding van een merk? Dat is #notsponsored, gewoon heel enthousiast.
Op het domein van Motel Mama hangen geen reclameborden. Dat is niet per ongeluk zo. We kozen voor een ander model: de gratis journalistiek op Motel Mama wordt dus niet mogelijk gemaakt door advertentie-inkomsten, maar wel door jullie, de motelgasten. Dankzij jullie aankopen in onze gift shop kan ons motel blijven draaien. Duizend keer dank daarvoor!

Scroll To Top