FAQ. Bevallen in tijden van corona: jullie meest gestelde vragen beantwoord

bevallen corona

Mag mijn partner bij de bevalling zijn? Is de kraamafdeling veilig? Wat als ik besmet ben? Mogen broertjes of zusjes op bezoek komen? Gynaecoloog en verloskundige Dr. Els Dufraimont (Imelda) en vroedvrouw Elke Notebaert beantwoorden de meest gestelde vragen over de bevalling en het verblijf op de kraamafdeling tijdens de coronacrisis.

HET IS ZOVER, DE BABY KOMT ERAAN! KOM IK LANGS DE SPOEDGEVALLENDIENST HET ZIEKENHUIS VEILIG BINNEN? OF BETER VIA EEN ANDERE INGANG?

Elk ziekenhuis heeft momenteel andere richtlijnen. Neem dus nu al even contact op met het ziekenhuis waar je zal bevallen. Zo weet je perfect waar je moet zijn. De meeste ziekenhuizen hebben een ingang voor gezonde mensen en een ingang voor mensen met een (vermoedelijke) besmetting met Covid-19. Als er geen symptomen zijn, ga je via de gewone ingang naar binnen. Heb je wel symptomen, neem dan de ‘Covid-19’ ingang. Dit wordt duidelijk aangegeven. Ook ’s nachts zijn er twee ingangen voorzien.

MAG DE PARTNER AANWEZIG ZIJN BIJ DE BEVALLING / BLIJVEN SLAPEN IN DE KRAAMKLINIEK?

Partners zijn welkom bij de bevalling (als ze geen symptomen vertonen) – in het Imeldaziekenhuis bij zowel de vaginale bevalling als de keizersnede. Er kan wel slechts één begeleider aanwezig zijn in de verloskamer. Er zijn regionale verschillen. Vraag even na bij je ziekenhuis of er specifieke regels zijn voor de bevalling en het verblijf in de kraamkliniek: wat bij sectio, kan de partner overnachten (meestal wel) of kan hij/zij één keer per dag op bezoek komen, met of zonder tijdsrestricties? Zijn er maaltijden voorzien? Je kan gerust even contact opnemen met je kraamafdeling om al je vragen te stellen. Ziekenhuizen vragen wel een minimum aantal bewegingen in en uit het ziekenhuis. Vaak is de regel: binnen = binnen blijven en eenmaal buiten = buiten blijven.

IK BEN EEN ALLEENSTAANDE MAMA, MAG ER IEMAND MET MIJ MEE IN DE VERLOSKAMER? EN MAG DIE PERSOON DAN OOK IN DE KRAAMKLINIEK BIJ ME BLIJVEN?

In de verloskamer mag je vergezeld worden door één persoon, ouder dan achttien jaar. Je begeleider mag geen symptomen vertonen. Om zeker te zijn: bel even naar jouw kraamafdeling. Zij vertellen je er meer over.

IS DE KRAAMAFDELING VEILIG?

De materniteit is, net als alle andere diensten van het ziekenhuis, veilig afgesloten van de ingang en afdelingen voor patiënten met Covid-19. In het ziekenhuis wordt geen bezoek meer toegestaan. Je partner is wel nog welkom (onder bepaalde voorwaarden – zie boven)

In de meeste ziekenhuizen zijn de gynaecologen én de kinderartsen de laatste artsen die bij drukte zullen worden ingeschakeld in de directe zorg voor Covid-19-patiënten. Dit om het risico op de kraamafdeling absoluut te beperken.

IK BEN (MOGELIJK) BESMET MET HET NIEUWE CORONAVIRUS EN IK HEB WEEËN OF IK VERLIES VRUCHTWATER. WAT MOET IK DOEN?

Als je denkt dat de bevalling is ingezet en je hebt klachten die aan een corona-infectie doen denken of je bent besmet met het virus, neem dan zo snel mogelijk contact op met de verloskamer of je gynaecoloog. Zet de arbeid door en ga je bevallen, dan wordt de zorg net als anders in het ziekenhuis opgestart. Elke afdeling heeft hiervoor een andere aanpak.

Ga het ziekenhuis binnen via de Covid-19 ingang. Daar word je getest. Zolang er geen resultaat gekend is, word je beschouwd als ‘positief’.

Hieronder een voorbeeld uit het Imeldaziekenhuis in Bonheiden: de procedure wanneer je besmet bent (Let wel: de procedures kunnen verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis)

  • Je komt in een verloskamer terecht waar enkel Covid-19 positieve zwangere vrouwen bevallen. Je hebt een vaste vroedvrouw die slechts om de vier uur je kamer mag verlaten. Na vier uur wordt ze vervangen door een andere vroedvrouw.
  • Ook een sectio (keizersnede, red.) gebeurt in een operatiekamer waar enkel Covid-19 positieve zwangeren zijn geweest. Er is een duidelijke scheiding. Nadien wordt alles gereinigd en ontsmet, tot de gordijnen toe.
  • De zorgverleners dragen een schort, masker en een gelaatsscherm. Vooral om zichzelf te beschermen, zodat zij zelf kunnen blijven werken en koppels kunnen blijven begeleiden.
  • Je partner mag bij jou blijven.

Belangrijk om te weten: bij besmetting met het nieuwe coronavirus is het niet per se noodzakelijk om een keizersnede uit te voeren. Die beslissing is aan de gynaecoloog en hangt af van de toestand van mama en baby.

ALS IK ZIEK BEN, KAN IK HET NIEUWE CORONAVIRUS DAN DOORGEVEN, ONMIDDELIJK NA DE BEVALLING? IS HUID-OP-HUIDCONTACT MET DE BABY TOEGELATEN?

De meningen over huid-huidcontact zijn in dit geval verdeeld. Meestal wordt er aangeraden om het huid-huidcontact te vermijden. Praat erover met je gynaecoloog, die zal overleggen met de kinderartsen in het ziekenhuis waar je zal bevallen.

Er zijn een aantal procedures om te vermijden dat je baby ziek wordt. Zo wordt er aangeraden om borstvoeding te geven. Voor het starten met borstvoeding moet je je handen en borsten wassen en een mondmasker dragen. Momenteel kan de baby bij jou op de kamer blijven, maar er wordt wel anderhalve meter afstand aangeraden (uitgezonderd tijdens de borstvoeding, uiteraard). Heeft je partner geen symptomen, dan kan die huidcontact toepassen. De vroedvrouwen in het ziekenhuis zullen je baby koesteren waar nodig. Deze informatie kan per ziekenhuis wat verschillen.

WAT ALS MIJN PARTNER ZIEK IS BIJ DE GEBOORTE?

Als de partner besmet is, kan deze niet bij de geboorte aanwezig zijn. Je kan een andere vertrouwenspersoon meebrengen die geen symptomen vertoont. Volg hier ook thuis de richtlijnen bij isolatie, je leest ze hier.

WAT ALS MIJN BABY NU PREMATUUR WORDT GEBOREN?

Heb je als zwangere geen symptomen, dan verandert er niets aan de gangbare procedure. Ben je (mogelijks) besmet, start je best met borstvoeding. Er wordt dan wel aangeraden afgekolfde moedermelk te geven. Informeer naar de procedures in het ziekenhuis waar je gaat bevallen.

HOELANG DUURT EEN ZIEKENHUISOPNAME IN DE KRAAMKLINIEK NU?

Een verkort ziekenhuisverblijf kan worden voorgesteld (of door jou aangevraagd), maar is niet verplicht. De vroedvrouw volgt de zorg voor mama en baby dan thuis op. Informeer je op voorhand over de verblijfsduur, bel je kraamafdeling gerust even op. Denk niet dat het in elke afdeling van het ziekenhuis alle hens aan dek is. Op de materniteit is het rustig, er is zeker tijd om jou te woord te staan en gerust te stellen.

BIJ WIE VERBLIJVEN MIJN ANDERE KINDJES BEST TIJDENS DE BEVALLING EN DE ZIEKENHUISOPNAME?

Beter niet bij de grootouders. Een goede oplossing is hen tijdelijk te laten opvangen in een ander gezin met jonge kinderen (waar iedereen gezond is). Nog een idee: je kinderen in hun vertrouwde omgeving laten, met een babysit van bijvoorbeeld de Gezinsbond. Er zijn genoeg gemotiveerde studenten die graag hun steentje willen bijdragen, ondanks hun studiewerk. Zoek een back-up voor het geval je babysit ziek zou worden (met een lijst van drie kandidaten zit je echt safe). Ben je er niet helemaal gerust in? Ook de studenten verpleegkunde, vroedkunde en kinderverzorging zitten nu niet op school.

IK VERTOON GEEN SYMPTOMEN VAN EEN BESMETTING MET HET NIEUWE CORONAVIRUS, MIJN PARTNER EVENMIN. MOGEN WE ONZE PASGEBOREN BABY DAN BIJ ONS HOUDEN IN DE ZIEKENHUISKAMER? MOGEN WE DE BABY KNUFFELEN?

Natuurlijk. Vanaf nu is je contactbubbel gewoon vergroot met een heel schattige baby. Knuffel erop los.

MOGEN BROERTJES OF ZUSJES OP BEZOEK KOMEN IN HET ZIEKENHUIS?

Momenteel kan je geen bezoek ontvangen op de kraamafdeling. Ook broers of zusjes mogen niet op bezoek komen. We merken dat heel wat mama’s, vooral zij die thuis al één of meer kindjes hebben rondlopen, er nu voor kiezen om sneller naar huis te gaan. Thuis sta je er niet alleen voor: je vroedvrouw komt de eerste vijf dagen na de geboorte bij je langs, ook nu. Ook daarna worden zowel jij als je baby intensief door haar opgevolgd.

We proberen hier voor jou de meest actuele informatie te verzamelen. Heb je nog vragen, heb je meer info of doet jouw ziekenhuis het anders? Laat het ons weten via [email protected]

Zit je met een medische vraag of ben je ongerust, neem dan contact op met je vroedvrouw of behandelend arts.

Bronnen:

  • Epidemio
  • Info-coronavirus.be
  • Nhs.uk
  • ISUOG Interim Guidance on 2019 Novel Coronavirus Infection during Pregnancy and Puerperium: Information for Healthcare Professionals
  • RCOG, Covid-19 infection and pregnancy
  • Kind en Gezin
  • WHO
Scroll To Top