Afkolven? Zo stroomt de melk vlotjes

Brrrr, zo’n koud borstschild en alleen al de gedàchte van een kolf aan je borst? Dat kan ervoor zorgen dat het afkolven niet zo goed lukt en de melk maar moeilijk gaat toeschieten. Geen paniek: daar bestaan trucjes voor. Dit zijn mijn beste vroedvrouwentips voor een fijne opbrengst.

Warmte!

Door het koude borstschild kan de borst even schrikken, waardoor er – zoals bij een stressreactie – adrenaline vrijkomt. En adrenaline remt de oxytocine, het hormoon dat je nodig hebt om de melk te laten toeschieten. Leg dus eerst warmte op je borst (met kersenpitkussen of hot pack), bewaar je borstschild warm en zorg dat je zelf ook comfortabel en op een lekker warme plek zit. Leg eventueel een dekentje om je schouders, neem er een kop thee bij. Zorg maar lekker voor jezelf, je verdient het.

Vochtige warmte

Heb je felle stuwing of een borstontsteking, dan kan vochtige warmte extra doeltreffend zijn als de melk niet vlot komt. Vul een luier met heet water en leg die op en rond de borst. Niet zo ecologisch in het geval van wegwerpluiers, maar wel doeltreffend: vochtige warmte dringt diep door in het lichaam.

Masseer je borst en stimuleer je tepels

Maak draaiende, masserende bewegingen, stimuleer je tepel door er snel met de muis van hand over (heen en weer) te wrijven. Beetje raar om te doen, misschien, maar eens schudden met de borsten kan ook helpen. Shake it, baby!

Zucht een paar keer diep

En laat die uitademhaling maar goed horen. Zuchten zorgt voor een snelle en diepe ontspanning. De adrenaline zakt. Hé hé. Beter, toch?

Kies een prettige ruimte

Ergens warm, ergens gezellig, ergens waar jij je veilig voelt. Leg je baby bij je in de buurt. Is ie niet thuis? Een filmpje van je baby die drinkt en van die schattige smakkende geluidjes maakt, doet ook wonderen.

Herhaal de stimulatiefase

Nog geen toeschietreflex wanneer je kolf overgaat naar de tweede fase? Herhaal dan de stimulatiefase.

Stop een meditatieoefening in je oren

Want totale ontspanning levert je écht meer melk op. En… ook minder stress! Het proberen waard.

Lukt het nog steeds niet? Aarzel dan niet om hulp in te roepen. Je vroedvrouw of lactatiekundige heeft advies op maat.

Meer tips vind je in onze Motel Mama Pump Guide! Een megacompleet e-book over (starten met) afkolven. Je helemaal gratis aangeboden door Elvie.

Download hier je gratis
PUMP GUIDE

    *Je kan je op elk moment uitschrijven. Wil je meer weten over je privacy, kijk dan even hier

    Scroll To Top