Borstvoeding bij warm weer: moet je baby dan nog extra water drinken?

water borstvoeding

Is borstvoeding voldoende op een hete zomerdag? Of moet je ook een waterflesje bijgeven? En hoe houd je ook jezelf vlotjes gehydrateerd wanneer je melkproductie een versnelling hoger moet schakelen? Vroedvrouw Elke weet raad.

Voor een baby tot 6 maanden die exclusief borstvoeding krijgt

Waterflesje of geen waterflesje? Dat is een vraag die ik heel vaak krijg! Maar nee, een baby (tot 6 maanden) die uitsluitend borstvoeding krijgt, heeft naast moedermelk niet ook nog een extra waterflesje nodig. Dat komt doordat moedermelk al voor 88% uit water bestaat. En door de warmte past je melk zich bovendien aan, waardoor ze extra waterig wordt.

Dus geen paniek wanneer je (schoon)moeder je nog maar eens een keer vraagt ‘of de baby nu toch écht geen dorst heeft met dat warme weer?’: borstvoeding levert je kindje alle vloeistoffen en voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft. Zelfs de eerste paar dagen na de geboorte is het colostrum (de eerste melk) alles wat je baby nodig heeft om goed gehydrateerd te blijven.

Je bent overigens niet de enige die met deze vraag zit. Ook de wetenschap boog zich al vaak over het extra-water-of-niet-vraagstuk. Er is heel wat onderzoek gedaan naar de behoefte aan water bij baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, op verschillende locaties (zowel in een vochtig als een droog klimaat) uitgevoerd bij temperaturen van 22 tot 41 °C en 9 tot 96% luchtvochtigheid. Conclusie van al deze onderzoeken? Exclusieve borstvoeding biedt je baby alle nodige vloeistoffen. Ook bij extreem heet en droog weer heeft je baby dus helemaal niets anders nodig dan jouw melk

Sterker nog, stel dat je je baby een flesje water zou bijgeven, dan vult ie zijn maagje met een vloeistof die géén voedingsstoffen bevat. Met zo’n gevuld maagje neemt ook de eetlust af, waardoor je baby langer tussen twee voedingen laat en uiteindelijk minder voedingsstoffen (die hij nodig heeft voor zijn groei) dan aangeraden binnen krijgt.

Voor een baby ouder dan zes maanden

Na zes maanden blijft borstvoeding het belangrijkste extra slokje, maar wat extra water kan zeker. En ook ijsjes van moedermelk zijn superverfrissend.

Wat kan je wél doen bij warm weer?

 • Je baby zal wat vaker en korter willen drinken bij warm weer. Geef borstvoeding op vraag, en wees erop voorbereid dat de vraag wat hoger zal liggen dan anders.
 • Naar de opvang? Dan kan je extra afgekolfde melk meegeven. Als je baby bij warm weer vaker en korter drinkt, is het misschien een goed idee om de flesjes wat kleiner te maken, maar er wel meer te voorzien. Jij kent je baby het best.
 • Drink zelf ook genoeg water. Bij borstvoeding is het belangrijk dat je zelf voldoende drinkt. 2 à 2,5 liter wordt aangeraden, omdat je op een ‘normale’ dag al anderhalve liter zou moeten drinken, en je daar nu bovenop soms wel een liter (jawel!) melk per dag maakt. Spreid je glazen water mooi over de dag, zo blijft je lichaam optimaal gehydrateerd. Het heeft geen zin om in één keer (te) veel water te drinken, want dan kan je lichaam het niet opnemen en moet je gewoon vaker naar het toilet. Elk uur een groot glas is perfect.
 • Tijdens de voeding zelf kan je overmand worden door een intens dorstgevoel. Zet een glas water klaar.
 • Ook leuk ter afwisseling: maak een ijsthee van je borstvoedingsthee of een andere infusie. Kies wel voor infusie en niet voor thee, want thee bevat cafeïne.
 • Eet wat fruit tussendoor, fruit hydrateert ook.
 • Skip de koffie. Koffie zou dehydratrend kunnen werken (het is niet bewezen, maar voorzichtigheid kan nooit kwaad). Liever geen kopje op warme dagen, dus.
 • Laat het kolven voor een voorraad even zo: omdat je kindje veel drinkt, verhoogt je productie. Ik zou ze niet nog meer gaan boosten door ook nog eens te kolven.
 • Zorg dat je borsten goed leeggedronken worden. Eenmaal je baby weer minder drinkt, daalt je productie niet meteen. En als er melk achterblijft in de borst, zou dat kunnen leiden tot een borstontsteking. Geef dus extra aandacht aan je borsten, controleer ze regelmatig op rode vlekken, zorg dat ze goed leeggedronken worden en wissel niet te snel van kant.
 • Blijf met je kindje in de schaduw. Kleed je kindje niet te warm aan en zet ‘m een zonnehoedje/petje op. Dat zorgt er ook voor dat je baby minder zweet en dus minder vocht verliest.
 • Hou de plasluiers van je baby in de gaten. Plast hij even vaak als anders en is de urine zoals altijd lichtgeel (niet donker en geconcentreerd) dan zit de vochtopname helemaal goed. 
Scroll To Top