Borstvoeding: kijk eens mee hoe dat écht gaat (ja, met video’s)

borstvoeding

Waarom borstvoeding? Daarover vind je info zat. Maar over hoe je dan precies borstvoeding geeft? Hmmm. Dat is toch een andere zaak. En dat terwijl borstvoeden een echt leerproces is, waarbij info en begeleiding (van je vroedvrouw en/of lactatiekundige) ontzettend belangrijk zijn. Wat nog van pas zou kunnen komen? Eens een keertje écht kunnen zien hoe het precies in z’n werk gaat, dat borstvoeden.

Even spieken bij andere mama’s? In deze filmpjes van Care4Education laten vrouwen in de eigen borstvoedingsboezem kijken. Verwacht je aan praktische en bruikbare tips van lactatiekundigen, maar vooral ook aan echte beelden. Geen taboes dus, enkel ‘education’.

HUIDCONTACT

Alles start bij de geboorte van je baby. De bevalling is eigenlijk pas afgelopen als de baby voor het eerst aan de borst gedronken heeft. Tussen de bevalling en het eerste huid-op-huidcontact blijft je baby best bij jou, als de omstandigheden dat natuurlijk toelaten. Wist je dat je baby zelf zijn weg naar de borst kan vinden? Kijk maar even mee.

HONGERSIGNALEN

Van zodra de productie is opgestart, werkt borstvoeding met vraag en aanbod. Dat betekent dat jij je mag laten leiden door de hongersignalen van je baby. De maag van de baby heeft de eerste dag na de geboorte de grootte van een kers: snel gevuld en ook snel weer leeg. Daarom drinkt een baby heel vaak, tussen de 8 tot 12 keer per 24 uur. Belangrijk: leg je baby aan bij elk hongersignaal. Kijk even mee hoe je die signalen kan herkennen.

JE BABY AANLEGGEN

In het begin is het even oefenen, maar blijf toch proberen om een juiste aanlegtechniek onder de knie te krijgen. Zo voorkom je gevoelige of gekwetste tepels. En een goede techniek helpt ook om de melkproductie op gang te brengen.

Waar let je op?

  • Hou je baby buik tegen buik: je baby ligt gekanteld met zijn buik tegen jouw buik, zodat zijn hoofd en lichaam in één lijn liggen. Drinken met een gedraaid hoofd is heel moeilijk. Probeer zelf maar eens van een glas water te drinken terwijl je tegelijk naar opzij kijkt.
  • Je ondersteunt de nek goed: het nekje van je baby ondersteun je met je hand of onderarm. Zo kan je baby nog steeds vrij het hoofd bewegen én ligt ie stevig genoeg om te drinken. Een baby bij het hoofdje vasthouden, kan hem een benauwd gevoel bezorgen, waardoor hij niet wil drinken.
  • Het neusje van je baby moet vrij zijn: de neus ligt ter hoogte van de tepel bij de start van de voeding, net voor het aanhappen.

Het vervolg zie je in het filmpje.

HELP, STUWING!

Het gevoel dat je borsten op springen staan? Dat heet stuwing. Je kan er tussen de tweede en de zesde dag na de bevalling last van krijgen. Stuwing wordt veroorzaakt doordat je melkklieren plots erg actief zijn en de melkproductie goed op gang komt. Stuwing herken je aan de pijnlijke en vaak erg gezwollen borsten. Doordat de borsten zo strak gespannen staan, heeft de baby het ook moeilijker om te drinken: hij glijdt sneller van de borst af. Last van stuwing? Of wil je voorbereid zijn? Dankzij dit filmpje krijg je tips aan huis!

GEEN KOLF? ZONDER GAAT OOK

Misschien heb je geen kolf in de buurt en kan je er ook niet meteen een bemachtigen, maar wil je wél graag even kolven. Niet erg: je kan het ook met de hand doen. Manueel kolven is letterlijk een handigheidje! Zo doe je het.

Filmpjes alleen zijn natuurlijk niet genoeg. Om goed voorbereid aan een borstvoedingsavontuur te beginnen, is het heel waardevol om je al tijdens je zwangerschap te informeren en een vroedvrouw te zoeken die je ook na de geboorte verder kan opvolgen.

Met dank aan Care4Education voor het mooie beeldmateriaal. Care4Education is een samenwerking van Joke Muyldermans, vroedvrouw Inteam en Elke Notebaert, Melissa Kemps en Yoika Olieslagers van De Wolk. Ze ontwikkelen kant en klare lespakketten, opleidingen, bijscholingen en trainingen voor vroedvrouwen en andere professionals.

Scroll To Top