Milkmaid dress of spaghettibandjes: deze ‘gewone’ jurken en tops zijn ook borstvoedings-proof

Geef je borstvoeding, dan moet je plots met één (nu ja twéé) ‘kleine dingetje(s)’ rekening houden tijdens het shoppen. En dat is niet altijd even evident! Daarom: Welke tops of jurken uit ‘de gewone collectie’ zijn borstvoedingsvriendelijk? Welke halsuitsnijdingen hebben easy access? En waar hou je nog rekening mee? Mijn bevindingen van de jongste maanden op een rijtje.

1. De milkmaid dress / top

Ja. What’s in a name, eigenlijk? De milkmaid dress (of top) met bovenstukje van superrekbaar smok is je beste vestimentaire vriendin. Niet alleen een overdreven goeie outfit voor élke picknick/elk terrasje, ook ontzettend tof voor voedende borstjes: gewoon naar beneden trekken, borstje uittoveren, klààr.

2. Met een printje

Is het een melkvlek? Is het de print? Wie zal het zeggen?! Zowel ter hoogte van de schouders (melkvlek veroorzaakt door de baby) als de tepels (melkvlek veroorzaakt doordat je – net als ik, no judgement! – telkens te lui/druk was om pads in je beha te stoppen) is een print ideaal. In zo’n drukke wirwar zit een vlek handig verstopt.

3. In een ademende stof

Gesteld dat ik niet de enige ben die klotsende oksels overhoudt aan haar post-bevallings-hormonen: heeft je jurk of top mouwen, dan kunnen exemplaren in polyester voor een geurtje zorgen. Ademende stofjes – tetra is een hit dit seizoen en hoef je net als linnen niet te strijken! – voelen dan net iets fijner.

4. Easy access halsuitsnijdingen

Het hoeft geen échte borstvoedingsjurk of -top te zijn om er borstvoeding mee te kunnen geven. Verlenen ook vlot toegang tot de milk bar: knoopjes, een wrap dress, een V-hals die zoooo lekker stretchy is dat je hem tot onder je borst trekt…

5. Topje eronder

Die andere mensen op het terras moeten niet flauw doen en voor mijn part voed je altijd en overal topless. Maar vind je het zélf niet comfy dat de bovenkant van je borst te zien is tijdens het voeden, dan kan je een borstvoedingstopje onder je jurk of blouse aantrekken. Kies dan voor een model dat net dàt bovenste stukje huid bedekt (zoiets, bijvoorbeeld).

Je kan natuurlijk ook je gewone T-shirt of trui omhoog trekken tijdens snacktijd. Ook daar komt een topje weer van pas als je liever niet met je buik bloot zit. Dat kan een borstvoedingstopje zijn, maar ook een mooi stretchy spaghettitopje dat je vlotjes tot onder de borst trekt.

6. Spaghettibandjes


Ook een spaghettibandje dat je achteloos van je schouder laat vallen, kan prima werken in combinatie met een hongerige baby. Ik vind het zelfs minder gedoe dan altijd die clipjes (wélke zijn van de beha, wélke van het topje – aaargh) weer vast te klikken.

Niet de zonnige zomer waarop je hoopte, maar wél veel spaghetti-jurken in de kast? Draag er een T-shirtje onder. Voeden gaat dan zo: bandje naar beneden, t-shirt omhoog, voedingsbeha losklikken! Huppa! Ook handig: bandjes met een lint dat je zo vaak kan knopen en ont-knopen als je (baby) maar wil!

7. Een vrouwelijke beha


Vind je die kluiten gewassen voedingsbeha onder je frêle zomerjurk niet zo’n match? Ruil hem voor de gelegenheid in voor een gewone bralette: zo’n elastisch, kanten driehoekje schuif je vlotjes aan de kant. Ik vond leuke bralettes die me toch voldoende steun geven bij de geweldige girls van Underwear in Brussel. Diepe V-hals? De voedingsbeha’s van Cake Maternity hebben een lage uitsnijding en zijn supervrouwelijk.


Scroll To Top