Omdat ik al 34 jaar lang bleek ben – en dat ook blijf, tot ik zo omstreeks eind augustus eventueel lichtbeige word – ben ik ondertussen aardig bedreven in het smeren van zelfbruiner. Ik kan dus, in theorie, al jaren perfect bruinen zonder buitenkomen. En dat, beste lezer, blijkt een lifeskill die in coronatijden onverwacht goed van pas komt. Dus voilà: mijn tips voor een bee(n)tje zomer in huis.
DROGE VLEKKEN = MISERIE
De voorbereiding is, in het geval van zelfbruiner en zowat ongeveer alles ànders in de wereld, reeds de helft van het werk. Wie zal proberen te zelfbruinen op een onvoorbereide huid, eindigt vrij zeker met oranje vlekken. De werkzame stof in zelfbruiner (DHA of dihydroxyacetone) reageert namelijk met je bovenste huidlaag – de dode huidcellen – en die laag is dus best zo egaal mogelijk. Dus, vooraleer je nog maar aan zelfbruiner dénkt: maak eerst tijd voor een uitgebreide scrubsessie onder de douche. Richt pijlen en scrubcrème daarbij zeker op de ruwere, droge zones (bijvoorbeeld: knieën, enkels, ellebogen) want die kleuren toch al snel te donker.
SCHOON EN DROOG
Door je huid een paar dagen voor zelfbruiner-dag al goed te hydrateren en jezelf van kop tot teen in te smeren met een hydraterende body crème of lotion verdien je bonuspunten, maar laten we realistisch blijven over de hoeveelheden me-time die we momenteel toebedeeld krijgen. Skippen is oké (geen hond die imperfecties opmerkt vanop anderhalve meter afstand). Neem wél de tijd om jezelf goed af te drogen na douche of bad vooraleer je zelfbruiner smeert.
DRAAI RONDJES OM STREPEN TE VERMIJDEN
Houd je vingers tijdens het smeren goed gesloten en werk de crème goed in je huid, met cirkelvormige bewegingen. Smeer niet te enthousiast te veel product in één keer: als je te kwistig bent, eindig je met strepen. Of gebruik een speciale handschoen om de zelfbruiner supergelijkmatig uit te smeren. Sinds kort ontdekte ik de ‘glove’ van Marc Inbane en ik wil echt nooit meer zonder (#notsponsored, gewoon eindelijk écht helemaal gelijkmatig bruin!).
PROBEER HET EENS OP JE STRIEMEN
In tijdsnood zou je in de verleiding kunnen komen om enkel je voor de buitenwereld zichtbare uiteinden van een laagje bruinsel te voorzien en rug en buik gemakzuchtig te skippen. Doe gerust. Maar misschien wel tof om te weten: zelfbruiner kleurt reeds wit geworden striemen echt heel mooi mee, waardoor ze veel minder opvallen.
BRUIN OOK JE HANDEN (MAAR NIET TE VEEL)
Een zelfbruinerhandschoen beschermt natuurlijk tegen oranje handen. Maar smeer je gewoon ‘traditioneel’ handschoenloos, dan is het een goed idee om behalve achteraf (scrub dan ook even met een scrubcrème) ook tussendoor af en toe goed je handen even te wassen met zeep. Zo trekt het kleurtje tijdens je smeersessie van toch gemakkelijk een dik kwartier niet in de huid van je handen. Blijft natuurlijk de vraag van 1 miljoen: Hoe bruin je dan de rug van je handen? Wel. Nadat je ze hebt gewassen en goed gedroogd doe je een beetje zelfbruiner op een wattenschijfje. Ga ermee over de rug van je hand, klaar.
EN JE VOETEN?
Zelfbruiner smeren is natuurlijk altijd wel een beetje risky business. Zeker ter hoogte van gevarenzones als enkels, hielen, de zijkant van je voeten, knieën, ellebogen. Gebruik zo weinig mogelijk product op die plekken (dus niet met een dikke kwak crème beginnen smeren bij je voeten, maar eerst je onderbenen een beurt geven en dan met het restproduct nog snel even de bovenkant van je voet meenemen). Je kan ook bovenvermelde gevarenzones nog even extra insmeren met een klein beetje body lotion. Kwestie van de reeds aangebrachte zelfbruiner plaatselijk wat te verdunnen, dat werkt echt.
PROBEER EEN TIJDELIJKE TINT
Je kan natuurlijk ook gewoon voor een instant tanner gaan en een afwasbaar kleurtje smeren. Omdat je meteen resultaat ziet, kan je de kleur ook heel egaal aanbrengen. Enige nadeel is dat je de kleur er ’s avonds best afwast voor je in bed kruipt, omdat je anders ook je lakens een zomerkleurtje bezorgt.
GEBRUIK EEN GRADUAL TANNER VOOR JE GEZICHT
Zelfbruinerongelukjes op je gezicht zijn iets moeilijker te camoufleren dan die rare oranje rand bij pakweg je oksel. In dat geval zit je goed met gradual tanners, die iets minder DHA bevatten en waarbij je het kleurtje dus dag na dag opbouwt. Reinig en exfolieer je gezicht voor je van start gaat en blijf subtiel uit de buurt van je haargrens en wenkbrauwen. Hals en decolleté vergeet je niet mee te nemen, want anders zie je er stom uit. Nog een veelgemaakte fout: ga na het insmeren van je gezicht geen artikels lezen over de heropstart van de kleuterscholen. Zonnige zelfbruiner en zoute tranen gaan niet goed samen.
Omdat ik, behalve een geschiedenis als melkfles, er ook één als beautyjournaliste voor Het Nieuwsblad heb, mocht ik de afgelopen jaren al héél veel zelfbruiners uittesten. Dit zijn mijn favorieten van het moment (mét Belgische webshops erbij).
Marc Inbane Natural Tanning Mousse
pas uit, maar hun zelfbruinende schuim voor gezicht en lichaam is nu al gebombardeerd tot blijver in mijn badkamer. Een echte gamechanger. De kleur is natuurlijk, egaal en blijft écht lang zitten – ik klok af op acht dagen bruin, maar echt mooi bruin – en de kleur is best uitgesproken, dus na één keer smeren zit je een dikke week safe. Handig op onverwachte rokjesdagen: het schuim is op zich ook gekleurd, dus vooraleer de DHA z’n werk kan doen heb je toch al bruine benen. Koop ‘m niet zonder de bijbehorende Glove (9,95 euro), want die zorgt ervoor dat je het schuim mooi kan uitsmeren. Prijzig (39,95 euro), maar je hebt weinig schuim nodig voor een hele beurt.
Source: 39,95 euro bij good-2b.beNANNIC Phytoactive scrub
niet zomaar een scrub. In tegenstelling tot de meeste crèmes doet hij namelijk meer dan enkel exfoliëren. Hij regelt ook de bacteriële vochthuishouding op de huid, waardoor je minder zwarte puntjes krijgt en je huid mooi gehydrateerd blijft. Nannic is een 100% Belgisch merk en de scrub is ook lief voor de natuur, want: volkomen biologisch afbreekbaar.
Source: 19,80 euro bij shop.nannic.be