Stap-voor-stap: zo maak je thuis (zélf) de mooiste buikfoto’s

Al veertien keer geprobeerd en het resultaat was telkens ‘licht’ teleurstellend? Of je weet niet helemaal hoe je eraan begint en bijgevolg laat je het maar gewoon zitten? Njaaa. Tijdens je zwangerschap thuis zelf (buik)foto’s maken kan een beetje lastig, en daardoor best ontmoedigend zijn. Sneu, want zo eindig je op het einde van de rit misschien zonder leuke herinnering aan je zwangere spiegelbeeld. Zin om het nog eens een kans te geven? Lifestylefotografe Maxine Stevens deed al héél wat pretty bump shoots. En nu legt ze je uit hoe jij hetzelfde kan doen. Thuis, helemaal zelf en in 10 stappen. 

STAP 1. KIES HET JUISTE MOMENT

En het juiste moment is altijd overdag. Om binnenskamers een mooie foto te maken, heb je natuurlijk daglicht nodig. Ga dus niet snel-snel ‘s avonds aan de slag met de lampen aan, want kunstlicht bezorgt je foto’s een gele gloed. Niet zo mooi. 

STAP 2. HANG WITTE, LICHTDOORLATENDE GORDIJNEN OP

Ja, een integrale make-over van je slaapkamer klinkt inderdaad tamelijk drastisch. Maar goed nieuws, want zo’n make-over is dan ook nergens voor nodig. Je hebt namelijk maar een héél klein stukje gordijn nodig voor jouw topper van een buikfoto. Voor pakweg tien euro shop je een wit, lichtdoorlatend gordijn bij IKEA of Hema. Bevestig de stof gewoon voor je raam, met wat tape aan het plafond of de muur. Geen zin in? Zoek een cleane witte of beige achtergrond in huis, op een goed verlichte plek. Werkt ook prima.

STAP 3. BEDENK GEEN CONCEPT

Deze stap bespaart je tijd: ga niet nadenken over een concept waarbij je je buik beschildert alsof het een paasei of ander rond object is, ga niet proberen om op ongemakkelijke of acrobatische wijzen hartjesvormen uit te beelden met je handen, laat geen klein paar sneakertjes op je buik balanceren en vraag evenmin een volwassen gezinslid om kusjes te geven op de bump. Eenvoud siert, altijd. En in het geval van buikfoto’s, zéker. Hier ligt de kitsch op de loer, dus wees op je hoede.

STAP 4. KLEED JE AAN. OF UIT.

Maar hoe dan ook: denk aan de styling. Kijk zelf waar jij je comfortabel bij voelt. Wil je je blote buik tonen of niet? Vind je neutrale lingerie mooi? Mijn favoriet: wanneer je voor de foto in ondergoed gaat, trek er dan nog een oversized hemd bij aan, dat losjes open kan hangen of op de buik gedrapeerd wordt. Dat laatste kan ook met een oversized sweater. Blijf liefst in hetzelfde (neutrale) kleurenpalet, zodat de kleren niet met de aandacht gaan lopen.

STAP 5. ZOEK EEN GEWILLIGE THUISFOTOGRAAF

Iemand met talent is tof, maar een fotograaf met een beetje geduld, is zo mogelijk nog handiger. Het kan wel even duren eer deze foto goed zit. Beetje ongemakkelijk? Probeer dan de zelfontspannermodus, met je telefoon in een statief, of – zo heb ik het al heel vaak gedaan – met je gsm ergens strategisch opgesteld, tussen een paar boeken geklemd bijvoorbeeld.

STAP 6. BEPAAL HET KADER

Een buikfoto is best niet te close (als in: niet enkel de buik, dat is wat bizar). Ga ruim genoeg, maar je hoeft er ook niet van kop tot teen op te staan. Als ik een fotosessie hou met een aanstaande mama, breng ik de benen meestal niet mee in beeld. Ik snijd de foto af ter hoogte van de heup: een heel flatterend punt om te croppen. Zo draait het écht om de buik.

STAP 7. ZOEK EEN POSE

Ga in profiel bij het raam staan en draai je lichaam vervolgens nog een beetje schuiner, naar het raam toe. In profiel bestaat de kans dat je achteraf een béétje schrikt van de omvang van je buik op foto, maar zo’n gedraaide pose is dus per-fect. Het licht valt dan ook heel mooi op je buik. Zoek contact met je baby, door je handen op je buik te leggen en dromerig naar buiten te kijken. Of naar je buik. Als je naar beneden kijkt, valt het licht ook mooi op je gezicht. Probeer de foto dan misschien iets meer van bovenaf te nemen: als de cameraman of het statief een beetje hoger opgesteld staat, is dat vaak extra flatterend voor hals en gezicht. Het bezorgt je foto ook een mooie en intieme vibe.

STAP 8. MAAK DE ‘SILHOUETFOTO’

Nu je toch bezig bent, is dit een leuk moment om ook een ‘silhouetfoto’ te maken, waarbij jouw lichaam donkerder lijkt, terwijl het licht achter je naar binnen stroomt. Voor deze foto heb je (alweer) een wit, lichtdoorlatend gordijn nodig. En een zonnig momentje. Doordat achter je het licht binnenstroomt, wordt jouw silhouet vanzelf donkerder op de foto. Tenzij je telefoon jou, hoofdonderwerp van de foto zijnde, automatisch probeert op te lichten. Stuur dan manueel bij. Tik op het scherm, ter hoogte van de gordijnen. Je camera zal dan de focus, maar ook de belichting verplaatsen. Ideaal. 

STAP 9. BEWERK JE FOTO’S

Met een app als Snapseed of Lightroom kan je je foto’s heel gemakkelijk bewerken. Zo kan je niet alleen een onderbelichte foto nog flink verbeteren, maar ook het contrast aanpassen. Mijn tip: probeer in lightroom eens om (bij ‘Licht’) de hooglichten wat te verminderen, en de schaduwen te vermeerderen. Zo stop je veel detail in de middentonen van je foto’s. Dat klinkt technisch, maar het resultaat telt: je foto oogt realistischer, omdat hij minder vlak wordt. Als je het gevoel hebt dat de foto wat te geel uitslaat (dat kan als je binnenskamers fotografeert), dan kan je in Lightroom de verzadiging van de kleur geel een beetje verminderen. Soms is een foto ook te fris of te warm van kleurtoon. Ook die kleurtemperatuur kan je wat aanpassen (in Lightroom bij ‘Kleur’). Momenteel zijn iets warmere foto’s een dingetje op Instagram, maar dat is trendgevoelig. Kies vooral iets dat je zelf mooi vindt. Ook handig: ik pas vaak dezelfde (of een heel gelijkaardige) bewerking toe op al mijn foto’s. Zo vormen ze samen een mooi geheel. Daarvoor maakte ik mijn eigen filters (in Lightroom zijn dat ‘presets’), waarmee je die nabewerking in 1 klik kan doen. Bespaart me hopen tijd.

STAP 10. HERHAAL ZO VAAK JE WIL (OF NIET)

Trap niet in de val dat je élke maand een update-foto van je buik ‘moet’ maken. Kans is groot dat je ergens onderweg één fotosessie vergeet te houden, en vervolgens het project dan maar helemaal opgeeft, omdat je reeks toch niet ‘compleet’ is. Maar wat is ‘compleet’? Vind je het leuk om hiermee bezig te zijn? Fijn, natuurlijk. Maar leg jezelf geen druk op. Ga je niet opjagen om elke maand een buikfotosessie te houden. En probeer ook niet dé perfecte foto te maken. Het gaat eigenlijk helemaal niet om de foto zelf, maar wel om de herinnering die je vastlegt.

Maxine, lifestylefotografe en mama van Charlie en Oliver, maakte zelf enkele presets die ze gebruikt voor haar eigen professionele nabewerkingen. Maar van het een kwam het ander: omdat de (bijna) mama’s die bij haar voor de lens stonden zo enthousiast waren over de specifieke touch van haar nabewerking, ging Maxine haar presets ook te koop aanbieden. Benieuwd? Je vindt ze hier: https://maxinestevens.com/presets

Scroll To Top