Een superstrakke lambrisering in de babykamer? Wij deden de test

Oké, kleine rewind naar toen baby Wallie nog under construction was en ik traag maar zeker mijn verstand verloor wegens een zeer hysterische vorm van nestdrang. Het was glashelder: zonder geschilderde lambrisering in de kinderkamer (ook wel: ‘de halve muur’ volgens de niet-zwangere helft van ons ouderduo) zou ik nooit nog écht volwaardig gelukkig zijn. En zo, beste vrienden, geschiedde! Rien aan de slag met tape, penselen en Pinterest! Een lambrisering schilderen: de test!

lambrisering
de halve muur, in detail

“Als ik het goed begrijp, wil je een halve muur schilderen?”. Ik negeer zijn scepsis en verduidelijk mijn plan aan de hand van het inspiratiebord dat ik al zes zwangere maanden lang naarstig aan het volpinnen ben. Mijn hormonen en ik vinden ik het huidige blauw van de kinderkamer namelijk niet meer exact het juiste blauw. En in de plaats van de accentmuur, hebben we ook iets véél beters gezien. Op Pinterest, ah ja.

DE GESCHILDERDE LAMBRISERING

Een geschilderde lambrisering – in lekentaal dus ‘de halve muur’ – oogt minder zwaar dan het grote kleurvlak van een accentmuur en zorgt bovendien voor een spannender kleurenspel in de kamer. Je meubels komen er extra goed bij uit én – ideaal voor een kinderkamer met hoge plafonds – de ruimte oogt meteen een pak knusser. Leuk met een accentkleur en wit, maar je kan ook een lichte en donkere kleurvariant combineren.

WAT HEB JE NODIG?

 • Laserwaterpas (of een lintmeter en een potlood)
 • Kwalitatieve schildertape (ik kocht de mijne bij Colora, de paarse)
 • 2 kleuren muurverf
 • Een fijn penseel
 • Ander basismateriaal om muren te schilderen

EEN LAMBRISERING SCHILDEREN DOE JE ZO:

 • Bepaal de hoogte van je lambrisering. Die hangt af van de hoogte van je plafonds. Ergens tussen 1m10 en 1m30 is standaard, maar kijk vooral wat het leukst staat in jouw kamer. Je kan de scheidingslijn ook op de ‘dominante’ meubelen afstemmen. Klok dan af op ongeveer 15 à 20 cm hoger of lager.
 • Schilder de muur in de lichtste basiskleur (hier: wit) en laat drogen.
 • Installeer de laserwaterpas (met de hand meten kan natuurlijk ook, maar houd er rekening mee dat je vloer misschien niet overal gelijk ligt.)
 • Plak de lambrisering af op de laserlijn. Gebruik kwalitatieve schilderstape. Rol de tape mooi af zodat je een ononderbroken scheidingslijn krijgt. Druk goed aan. Omdat je je nieuwe witte muur niet vuil wilt, stop je een schone stofdoek tussen muur en schildershanden.
 • Breng over de onderste rand van de tape een dun laagje witte verf (of de lichtste basiskleur) aan, zo ‘sluit je de tape af’ (sealen) en kan er straks geen gekleurde verf onder kruipen. Sla deze stap niet over, het is je garantie op succes!
 • Laat drogen.
 • Schilder nu de onderste helft van de muur in de donkerste kleur. Schilder ook zeker het onderste randje van de tape mee.
 • Haal de tape weg tijdens het drogen. Hallo lambrisering!
lambrisering

LAMBRISERING SCHILDEREN: HET RESULTAAT

Vijf sterren! De scheidingslijn is hyperstrak en het schilderwerk heeft een enorme impact op de kamer, die in een paar uur tijd veel meer karakter krijgt. Wie een beetje schilderervaring heeft, brengt deze klus gegarandeerd tot een goed eind. Enige gevaar: dit effect is zo leuk (en gemakkelijk) dat ik mezelf moest intomen. Ik wilde plots overal geschilderde lambriseringen! Al hadden die zwangerschapshormonen daar vast ook wel wat mee te maken.

lambrisering
het resultaat!
lambrisering

NOG EEN TIP:

Op Youtube vind je heel wat tutorials die je nog eens stap-voor-stap tonen hoe je dit aanpakt. Ik deed het met deze video.

Deze tekst verscheen eerst op het mamakanaal van www.nieuwsblad.be

Scroll To Top