Doopsuiker en geboorte-traktaties in corona-times: tips & toffe alternatieven

doopsuiker alternatieven

Een van mijn persoonlijke hoogtepunten tijdens de zwangerschap: het bedenken van het geboortekaartje én de bijpassende geschenkjes. Ook bij zwangerschap nummer drie is dat niet anders. Hoewel.

Er is natuurlijk plots dat c-woord om rekening mee te houden. Omdat ik zelf nogal een aanhanger ben van de klassieke suikerboon (ik weet het: ons ras is met uitsterven bedreigd), vroeg ik me plots af: kàn dat eigenlijk nog in coronatijd, je eigen suikerbonenzakjes vullen? En wat als je – zoals het geval is bij mijn lief – op het werk enkel mag trakteren met voorverpakt lekkers? Prompt lanceerde ik een Insta-oproep: hoe pakten recent bevallen mama’s het aan? Waar hou je rekening mee? En wat kan écht nog wel gewoon vrolijk bij het oude blijven? Hun (h)eerlijke tips!

VULLEN MET HANDSCHOENEN

Al snel geleerd uit mijn rondvraag: je bezoek verwacht – ook in coronatimes – heus geen machinaal verpakte traktaties. De klassieke suikerboon of het zelfgevulde snoepzakje kan gelukkig nog perfect. Oef. Tinne van grafisch bureau Elle et Moi, gespecialiseerd in geboortekaartjes en matching geboortegeschenkjes: “De babyborrelkaartjes zijn niet meer zo populair, momenteel. Toekomstige ouders bestellen er nog geen. Of ze vermelden op de geboortekaart dat meer informatie volgt. Maar onze klanten kiezen wel nog net zo vaak als vroeger voor gewone doopsuiker en snoepjes. Dat is niet veranderd.“

“Vul je zelf je traktaties, trek dan een paar handschoentjes aan”, tippen heel wat mama’s. “Zo is zelf vullen écht oké. Je bedankjes staan doorgaans wel een tijdje ‘in quarantaine’ voor je ze uitdeelt.”

AL IN ZAKJES
“Ook een plan: cellofaanzakjes met koekjes, snoepjes of ander lekkers bestellen bij je lokale bakker, chocolatier of snoepwinkel. Dan is alles al netjes voorverpakt”, zegt Cilia van Creating Memories. Je kan er vaak ook op voorhand je eigen naamstickertjes afgeven. Dan is het plaatje perfect! En je hebt van #shoplocal gedaan. Ideaal.

VOORZIE MINDER

Onze jongen werd geboren net voor de lockdown. En ook de babyborrel ging niet door. Ondertussen zijn we zeven maanden verder en heb ik nog meer dan de helft van mijn geboortegeschenkjes over. Ook op het werk mocht ik niets uitdelen. Sommige dingen beginnen al een beetje dubieus te smaken”, zegt Margot. Ze is niet de enige met een aardig voorraadje geboortelekkers. De meest gehoorde tip is dan ook: voorzie minder bedankjes!

Linde: “Wij hebben nog 80 procent van de voorziene doopsuiker over. We kregen superveel cadeautjes van de geboortelijst, maar amper bezoekjes.” Ook Annelies heeft bijna alles nog over. “Er zijn 17 doosjes snoep, 9 zakjes thee en 16 confituurpotjes weg. Jutta is zeven maanden oud en mijn geschenkjesstand ziet er nog ongeveer helemaal hetzelfde uit als vlak na haar geboorte.”

WERK IN FASES

En dat brengt ons weer bij de volgende tip. Die druist misschien een beetje in tegen je nestende hormonen (die àlles àlles àlles tot in de puntjes willen klaar hebben), maar… stel dat je zelf je doosjes of zakjes wilde vullen, faseer dan je snoepoffensief.

Je kan nu al een beperkte voorraad bedankjes maken, en dan – wanneer je bijna door je voorraadje heen zit – nog een keertje verpakkingen en snoepgoed/traktaties bijbestellen. Drukwerk zoals je stickers of andere gepersonaliseerde versiersels kan je wel in één keer bestellen: het is vaak budgetvriendelijker om meteen een grotere hoeveelheid te laten drukken. En stickers met hun naam erop komen natuurlijk ook nog zo’n jaar of twaalf van pas, voor verjaardagstraktaties of om op brooddozen allerhande te kleven.

Nog veel lekkers over? Laat het smaken! Ook een optie: niet-geopende verpakkingen suikerbonen kan je soms – binnen een bepaalde termijn en afhankelijk van waar je ze kocht – retourneren. Of je kan ze op tweedehandssites aanbieden.

TRAKTEREN OP HET WERK

Stel dat we binnenkort weer van het telewerk mogen afstappen, dan nog is ‘even wat suikerbonen/snoepjes grabbelen uit de grote grabbelpot’ helaas nogal ‘zorgeloos 2019’. Heel wat werkplekken vragen bovendien om enkel machinaal voorverpakte traktaties te voorzien. Worden geopperd: Chocotoffs, babelutten, mini-Marsjes of Celebrations.

Hanteert jouw werkplek niét de machinaal-voorverpakt-lekkers-regel? En had je al zeventien kilo suikerbonen / snoepgoed ingeslagen? Je kan de boontjes of snoepies ook per drie of vier in kleine glassinezakjes stoppen. Lise liet naamkoekjes bakken voor de collega’s en verpakte ze apart in cellofaanzakjes, met een stickertje erop.

Ook op school moet er mogelijks anders dan anders getrakteerd worden. Maxien van grafisch ontwerpbureau Plan Mien opperde het leuke (en mooie!) idee om dan snoepkettingen en suikerlolly’s in aparte melkzakjes uit te delen.

SWITCH DE WIKKEL

Niet zo veel werk, maar wel veel impact: de wikkels van bestaand (en voorverpakt) lekkers eraf halen en vervangen door jouw véél mooiere exemplaar. Sanne suggereert “Pringlesdoosjes of chocoladerepen met een gepersonaliseerde wikkel”, Uwe zou Fruitella’s of Kingmuntjes van een ander wikkeltje voorzien en Evi gaf al eens Penny wafers (“maar dan die van de Aldi”) een andere look. Ook popu voor op school: van die kleine doosjes Smarties leuk inpakken. Of wiebeloogjes op wafels kleven. De genialiteit!

ZELFGEMAAKTE CONFITUUR, CHOCO OF NOTENPASTA

Zelf maken, vervolgens in potjes lepelen en voorzien van een leuk labeltje of een sticker: de home made confituur, choco- of notenpasta is niet alleen lekker en lang houdbaar (het kan wat langer duren vooraleer je iedereen ziet), maar ook erg populair bij de bezoekers. Diëtiste Helena Broekaert tipt: “Pindakaas is supergemakkelijk en nog gezond ook. De enige ingrediënten die je nodig hebt: pindanoten en olijfolie. Blender aan en na tien minuten heb je pindakaas. Voor je de bokaaltjes vult, steriliseer je ze in een grote pot met kokend water.”

APPELSAPJES

Evelien en Elyne gaven allebei appelsapjes cadeau. Elyne: “Van de lokale appelboer in de buurt. Lekker én helemaal coronaproof. We hebben de flesjes gepersonaliseerd door er een label aan te hangen: ‘Toosten op Toos’.”

NIET-EETBAAR MOOIS

Het moet natuurlijk niet altijd zoet zijn. Niet-eetbare cadeautjes hebben geen vervaldatum en dat is in 2020 wel zo handig. “Gaven ouders een tijdje geleden graag een vetplantje of cactus mee, dan zijn nu de miniboeketjes droogbloemen populair”, zegt Tinne van Elle et Moi. “Die droogboeketjes sluiten dan helemaal aan bij het geboortekaartje. Ook voor jongens, dat vind ik wel stoer. Dan zitten er wat meer kruiden en bijvoorbeeld blauwe bloemetjes in.” Nog populair bij haar klanten: zeep, kaarsen, en geurstokjes. “maar wel nog steeds in combinatie met de traditionele suikerbonen of snoepjes.”

TOTES OF POTLODEN
Als je minder geboortegeschenkjes voorziet, kan je voor hetzelfde, geplande budget al eens wat gekker doen. Een paar keer gehoord bij de mama’s: gepersonaliseerde tote bags. Of potloden die bedrukt worden met de naam. Dat laatste kan bijvoorbeeld bij goedkooppennenbedrukken.be of uniekpotlood.nl

BEDANKJES OM OP TE STUREN

Komt er weinig bezoek, maar kreeg je wel een heleboel cadeautjes van de geboortelijst? Dan kan je een overijverige peter of meter inschakelen om je traktaties rond te brengen, of je kan zelf een klein bedankje op de post doen. Ellen stopte bij de bedankkaartjes een groeipapier, dat je kan planten en waaruit vervolgens een mix van wilde bloemen ontspruit.

In dat rijtje: ook de mooie wenskaarten met geborduurd strijkontwerp van Petit Pourri zijn heerlijk! Janina tipt tot slot ‘De Fabeltjesfabriek’: “Zij ontwerpen ook bedankjes die je gewoon per post kan meesturen.”

Scroll To Top