Na negen maanden in je buik, is het lievelingsplekje van je baby nu verhuisd. Voortaan doet ie niets liever dan op je buik hangen: waar hij je hartslag en stem kan horen, je kan voelen en ruiken. En dankzij een draagdoek of draagzak kan hij daar de hele dag lang vrolijk blijven zitten, terwijl jij toch voldoende bewegingsvrijheid hebt. En nee: dat is geen verwennerij, het is gewoon supertof. Benieuwd naar de voordelen van je baby dragen? Linde Stifter, vroedvrouw en draagconsulente (Tilia Designs), somt ze even voor je op.
1. JE BIEDT HEN EEN VEILIG PLEKJE (ÉN EEN ANDERE KIJK OP DE WERELD)
Dichtbij mama of papa: baby’s die gedragen worden, ontdekken de wereld vanuit een voor hen superveilige positie. Ze zitten ook op ooghoogte. Tof, want zo kunnen ze meer zien én horen. En dat stimuleert dan weer de sociale ontwikkeling en de taalontwikkeling.
2. JE STILT HUN HUIDHONGER
Baby’s hebben ‘huidhonger’. Ze willen graag dicht bij je zijn. Je zou voor minder: negen maanden lang zaten ze veilig en geborgen in je baarmoeder. Eens in de grote wereld voelen baby’s zich dan ook het veiligst dichtbij mama of papa. Ze horen je hartslag en je stem, ze voelen en ruiken je. Dicht bij hun ouders zijn is voor baby’s een ideale basis voor de ontwikkeling: ze voelen zich opperveilig.
Die voortdurende nood aan nabijheid en fysiek contact wordt ook weleens ‘huidhonger’ genoemd. En het is, net zoals eten, een echte basisbehoefte. Door je baby te dragen, geef je hem dus wat hij écht nodig heeft. Je gaat in op zijn basisbehoefte om dicht bij je te zijn. En belangrijk: je bent je baby dus zeker niet aan het verwennen.
3. HET IS VERTICALE TUMMY TIME
De motorische ontwikkeling van je baby wordt gestimuleerd door het dragen in een ergonomische positie, ofwel: de ‘M-houding’. In die houding zit je baby met een bolle rug, en met z’n knieholtes hoger dan de billetjes. Het dragen in de M-houding is niet belastend voor je baby én bovendien positief voor de ontwikkeling van de heupjes.
Maar: dragen is ook als een soort van ‘verticale tummy time’. Af en toe op de buik liggen, is superbelangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Alleen: de meeste (zeker jonge) baby’s zijn niet superdol op ‘tummy time’. Gelukkig zijn ze wél dol op gedragen worden. En dat is eigenlijk een soort van ‘verticale buiklig’: tijdens het dragen worden de rug- en nekspieren van je baby op een natuurlijke manier gestimuleerd. En dat zorgt dan weer voor een verhoogde romp- en nekstabiliteit. Plus: baby’s die veel gedragen worden, spenderen minder tijd al liggend, op hun rug. Zo lopen ze minder kans op afplatting van het hoofdje.
4. EERSTE HULP BIJ BABYKWAALTJES
Een draagdoek biedt instant hulp (want: nabijheid = troost) bij typische baby-ongemakken als reflux, doorkomende tandjes en tijdens groeispurten. Ook ideaal bij krampjes: dragen geeft je baby een soort van ‘natuurlijke darmmassage’: ritmische bewegingen, buik-tegen-buik, warmte, knietjes opgetrokken. Dat zorgt voor verlichting bij krampjes en kan de spijsvertering stimuleren.
5. MINDER HUILEN
Baby’s laten weten dat ze iets nodig hebben – eten, slaap, een schone luier of hun ouders, bijvoorbeeld – door te huilen. Dragen (yay, gestilde huidhonger!) geeft je baby dus al meteen één reden meer om zich helemaal in z’n nopjes te voelen en één reden minder om te huilen. Plus: de schommelende bewegingen in de draagdoek of -zak geven een geruststellend en veilig gevoel. Geen plekje beter dan dààr. Baby’s die vaak gedragen worden, worden over het algemeen rustiger. Waardoor ze dus minder gaan huilen. Meer dragen = minder huilen..
6. HANDIG BIJ OVERPRIKKELING
Raakt je baby snel overprikkeld? Dan is de draagdoek dé oplossing op drukke momenten. Je kindje zit in de draagdoek met het gezichtje naar je toe en wordt op deze manier afgeschermd van (te veel) prikkels uit de omgeving.
7. HET HELPT BIJ BORSTVOEDING
Babydragen heeft ook een positieve invloed op het geven van borstvoeding. Door je kindje vaak te dragen wordt de aanmaak van oxytocine (ook wel het ‘liefdeshormoon’) en prolactine (verantwoordelijk voor de aanmaak van moedermelk) gestimuleerd. Deze hormonen spelen niet alleen een belangrijke rol bij het geven van borstvoeding; oxytocine draagt ook bij tot een goede binding tussen mama en baby. Tijdens het dragen van je baby zal je bovendien gemakkelijk vroege hongersignalen herkennen, zodat je je baby op het ideale moment kan aanleggen. En het is ook nog eens superpraktisch om buitenshuis borstvoeding te geven in de draagdoek of draagzak.
8. JE BENT EVEN HANDSFREE
Want: een baby op je buik, heup of rug, dat betekent: geen baby in je armen. Die heb je dus allebei vrij. En dat is – menig ouder zal dat vast beamen – een redelijk onbetaalbare luxe. Ook als je thuis nog oudere kindjes hebt rondlopen. Want indien je officieel outnumbered bent door je kinderen, is de bewegingsvrijheid van een drager best welkom. Zowel in huis als op stap. Yay! Handsfree!
In samenwerking met vroedvrouw en draagconsulente Elke Notebaert (De Wolk) maakte ik de afgelopen maanden een Motel Mama Online Draagcursus.
In de online draagcursus vertellen we je àlles dat je moet en wil weten over dragen.
- We leren je dragen met de populairste draagmethodes: een elastische draagdoek, een geweven draagdoek, een ringsling én een voorgevormde draagzak. (Eens je fan bent, combineer je algauw meerdere draagsystemen. Om die allemaal aan te leren, heb je anders al zeker 4 individuele draagconsults nodig).
- We schreven er een tof en behapbaar Motel Mama e-book bij (keiveel tips, weetjes & hacks van vroedvrouwen, draagconsulenten en mama’s, owyeah!).
- ‘Waarom huilt mijn baby als ik hem in de draagdoek stop?’, ‘Kan ik voeden in de drager?’ of ‘Wat als mijn baby zijn hoofdje de hele tijd naar achteren slaat?’… Wij geven een antwoord op alle frequently asked draagvragen.
- En natuurlijk tonen we je ook, aan de hand van superhandige how-to-video’s, hoe je je kindje (van pasgeboren tot peuter) veilig draagt. Zowel op je buik, heup als je rug. Met 100% zelfvertrouwen.
Want #iedereenkandragen
En jij binnenkort ook!
De Belgische draagdoeken van Linde shop je hier: www.tiliadesigns.com