Waarom je baby dragen zo’n tof idee is (+ zo knoop je die draagdoek)

Linde Stifter

Na negen maanden in je buik, is het lievelingsplekje van je baby nu verhuisd. Voortaan doet ie niets liever dan op je buik hangen: waar hij je hartslag en stem kan horen, je kan voelen en ruiken. En dankzij een draagdoek kan hij daar de hele dag lang vrolijk blijven zitten, terwijl jij toch voldoende bewegingsvrijheid hebt. En nee: dat is geen verwennerij, het is gewoon supertof. Benieuwd naar de voordelen van je baby dragen? Linde Stifter, vroedvrouw en draagconsulente, somt ze even voor je op (én ze toont je hoe je een rekbare draagdoek kan knopen).

1. EEN VEILIG PLEKJE (ÉN EEN ANDERE KIJK OP DE WERELD)

Dichtbij mama of papa: baby’s die gedragen worden, ontdekken de wereld vanuit een voor hen superveilige positie. Ze zitten ook op ooghoogte. Tof, want zo kunnen ze meer zien én horen. En dat stimuleert dan weer de sociale ontwikkeling en de taalontwikkeling.

2. DRAGEN IS NIET GELIJK AAN VERWENNEN

Baby’s hebben ‘huidhonger’. Ze willen graag dicht bij je zijn. Je zou voor minder: negen maanden lang zaten ze veilig en geborgen in je baarmoeder. Eens in de grote wereld voelen baby’s zich dan ook het veiligst dichtbij mama of papa. Ze horen je hartslag en je stem, ze voelen en ruiken je. Dicht bij hun ouders zijn is voor baby’s een ideale basis voor de ontwikkeling én een basisbehoefte. Door je baby te dragen, ga je simpelweg in op die basisbehoefte. Je bent je baby dus niet aan het verwennen.

3. DE M-HOUDING

De motorische ontwikkeling van je baby wordt gestimuleerd door het dragen in een ergonomische positie, ofwel: de ‘M-houding’. In die houding zitten de knieholtes van je baby hoger dan de billetjes. Tijdens het dragen worden ook de rug- en nekspieren van je baby op een natuurlijke manier gestimuleerd. En dat zorgt dan weer voor een verhoogde romp- en nekstabiliteit. Ook: het dragen in de M-houding is positief voor de ontwikkeling van de heupjes van je baby.

Draagdoek Tilia, 85 euro

4. EERSTE HULP BIJ BABYKWAALTJES

Instant hulp bij ongemakken zoals reflux, doorkomende tandjes en tijdens groeispurten. Ook ideaal bij krampjes: dragen geeft je baby een soort van ‘natuurlijke darmmassage’: ritmische bewegingen, buik-tegen-buik, warmte, knietjes opgetrokken. Dat zorgt voor verlichting bij krampjes en kan de spijsvertering stimuleren.

5. MINDER HUILEN

Baby’s die veel gedragen worden, huilen minder. Kindjes zijn in de drager dichtbij mama of papa; ze horen je hartslag en zitten knus tegen je aan. De schommelende bewegingen in de draagdoek of -zak geven een geruststellend en veilig gevoel. Geen plekje beter dan dààr.

6. HANDIG BIJ OVERPRIKKELING

Raakt je baby snel overprikkeld? Dan is de draagdoek dé oplossing op drukke momenten. Je kindje zit in de draagdoek met het gezichtje naar je toe en wordt op deze manier afgeschermd van (te veel) prikkels uit de omgeving.

7. BORSTVOEDING

Babydragen heeft ook een positieve invloed op het geven van borstvoeding. Door je kindje vaak te dragen wordt de aanmaak van oxytocine (ook wel het ‘liefdeshormoon’) en prolactine (verantwoordelijk voor de aanmaak van moedermelk) gestimuleerd. Deze hormonen spelen niet alleen een belangrijke rol bij het geven van borstvoeding; oxytocine draagt ook bij tot een goede binding tussen mama en baby. Tijdens het dragen van je baby zal je bovendien gemakkelijk vroege hongersignalen herkennen, zodat je je baby op het ideale moment kan aanleggen. En het is ook nog eens superpraktisch om buitenshuis borstvoeding te geven in de draagdoek of draagzak.

8. HANDSFREE

Winkelen zonder Maxi Cosi of buggy, maar met je kindje dicht bij je. En met je handen vrij? I-de-aal!

Heb je al een draagdoek maar geen flauw idee hoe je hem knoopt? Linde demonstreert het even voor je!

De Belgische draagdoeken van Linde shop je hier: www.tiliadesigns.com

Scroll To Top