Een droomvoeding. Klinkt héérlijk, maar… wat is het eigenlijk? (+ hoe pak je het slim aan?)

Een droomvoeding is een voeding (flesje of borstje) waarvoor je je slapende baby wakker maakt. Wat, gek?! Waarom zou je dàt doen? Wel: om z’n slaappatroon een tikje meer af te stemmen op het jouwe. Dat klinkt al beter, nietwaar? Vroedvrouw Elke legt uit hoe de droomvoeding werkt én hoe je ze slim aanpakt.

WAT EN WANNEER?

Je baby ligt al een paar uurtjes te slapen, en nu is het ook voor jou stilaan bedtijd. Aha! Dat is dus het ideale moment voor een droomvoeding. Maak de baby heel zachtjes wakker (dat zou je misschien toch doen, stel dat je hem nog moest verplaatsen van pakweg de woon- naar de slaapkamer) en geef hem te eten. Ook al vraagt ie er niet zelf om. Oh ja: een droomvoeding kan met de borst of het flesje.

WAAROM?

Sommige baby’s lassen (na een tijdje) ’s nachts een slaapblok in, waarin ze niet eten. Bijvoorbeeld van 20 uur (of het moment waarop baby gaat slapen) tot 2 uur. Aan de hand van een droomvoeding kan je dat ‘slaapblok’ proberen te verschuiven naar een moment dat jou iets beter uitkomt.

Met een droomvoeding achter de – euhm – kiezen, kan je baby namelijk aan z’n nacht beginnen, nét op het moment dat ook jij dat doet. Jij geeft ‘m te eten wanneer jij gaat slapen, en hij kan dan weer een paar uurtjes dutten zonder dat ie weer hoeft te drinken.

Ideaal, want zo word jij niet om pakweg halfdrie uit je Hele Diepe Slaap gehaald en kunnen jullie misschien samen een uur of vier à zes aan elkaar rijgen.

HOE MAAK JE EEN BABY WAKKER?

Heel zachtjes. Wrijf over dat wangetje, haal het dekentje even weg, maak zachte bewegingen in de buurt van de mond (om de hongersignalen te stimuleren).

Een baby die mégadiep slaapt, blijft best megadiep slapen. Hij is toch met geen stokken wakker te krijgen. En het heeft geen zin om je slapende baby een fles of tepel in z’n mond te stoppen: hij of zij moet wel wakker genoeg zijn om effectief over te gaan tot het zuigen.

Vind je het zélf moeilijk om je zalig slapende kindje wakker te maken? Snap ik! Maar onthoud: je wekt je mini voor het beste dat er bestaat – lekker eten! En ‘voeding op vraag’? Soms mag dat ook echt een keertje op jouw vraag zijn. Want: een blije mama = een blije baby!

HOE HOU JE DE BABY WAKKER EN ‘AAN DE GANG’

Sommige baby’s kunnen eten in een soort van limbo tussen slapen en wakker zijn: ideaal voor de droomvoeding. Andere vallen steeds weer in slaap. Wat doe je dan?

  • Probeer ‘m voor te zijn: wanneer je merkt dat de baby plots minder enthousiast drinkt (en dat hij dreigt in slaap te vallen), masseer je wat onder het kinnetje. Dat stimuleert de slikreflex.
  • Borstcompressie: je kan wat druk zetten op de borst, waardoor er weer melk in het mondje van de baby komt. Baby merkt: ‘aha, juist! Ik was hier met iets bezig!’ Hij proeft de melk, slikt ze in en het slikken stimuleert dan weer het zuigen. Hup-hup: voor je het weet is baby weer vertrokken in z’n zuig-slik-zuig-slik-modus.
  • Werkt dat niet? Dan kan je je kindje even iets verder van je vandaan leggen. Hij zal meteen op zoek gaan naar z’n mama, en dan kan je weer verder met voeden.
  • Minder fan van: je baby uitkleden of ‘m wakker houden met koude washandjes. Ik bedoel: brrrrr, dat zou ik zélf ook echt niet fijn vinden.

*** Lees ook: (Door)slapende baby’s? Dit zou elke ouder moeten weten volgens Nina Mouton ***

WERKT DAT SNEL?

Van je eerste droomvoeding heb je geen resultaat. Je moet het minstens een week lang consequent proberen om effect te merken van je droomvoedingsplan! Dat is normaal: de interne klok van je baby heeft even tijd nodig om aan dit nieuwe ritme te wennen. Stel dat jij vanaf nu elke dag zou lunchen om 11u30, dan kan je er vanop aan, dat je na een tijdje ook precies op dat moment honger krijgt. Met baby’s en droomvoedingen gaat het dus net zo.

EN WAT ALS HET NIET WERKT?

Probeer het een tijdje (minstens een week), maar laat het ook weer los als het voor jullie niet werkt. Je hebt het geprobeerd! Droomvoedingen zijn nu eenmaal niet weggelegd voor elk kind. Plan B? Kruip een dag of twee per week mee om 8 uur mee in bed. Zo sprokkel je toch al minstens twee keer per week zes uur ononderbroken slaap!

VERSCHOON JE DE LUIER NA EEN DROOMVOEDING?

Een vraag die we kregen van een motelgast! Zij geeft haar kindje droomvoedingen en dat gaat prima. Maar dan, wanneer ze de luier ververst, wordt haar zoontje wel heel erg wakker. Of we tips hadden?

Wel…

  • Wordt je kindje iets te wakker door het nachtelijke verschoonmoment? Kijk wat voor jullie werkt. Krijgt je baby mégarode billen als je het verschonen overslaat, dan verschoon je de luier uiteraard ook na een droomvoeding.
  • Zou je hem gewoon verschonen ‘uit routine’ of omdat de luier wat vol lijkt, dan kan je dit nachtelijke verschoonmoment misschien wel skippen? Probeer het eens? Leg dan zeker voor het slapengaan een laagje lanolinezalf (van je tepels) op de billen: dat legt echt een superbeschermende film.
  • Hou je baby lekker warm en verschoon bij rood of gedempt licht.

ROOD LICHT?

Fel licht ’s avonds is niet ideaal voor je slaapritme. Steek dus niet alle lichten aan voor een droomvoeding, maar hou de sfeer zacht en gedempt. Ik ben fan van een zoutkristallamp: ze geeft een warme, rood-oranje gloed. In dit licht kan je nog perfect zien, maar zonder dat er tegelijk met je slaaphormonen (en bijgevolg met je biologische klok) wordt gerommeld.

Scroll To Top