De eerste 40 dagen: Eva Daeleman deelt haar tips voor een kraamtijd in balans

De eerste 40 dagen na de geboorte zijn sowieso al ongelooflijk bijzonder – hallo, nieuw leven in huis! -, maar daarnaast zijn ze ook een periode van rust en herstel voor de vrouw die nét (weer) een moeder is geworden. Of dat zouden ze toch moeten zijn. Eva Daeleman, auteur, coach en supporter van de vrouwelijke kracht, is ondertussen bijna vier maanden mama van Moon. Ze blikt terug op haar eerste veertig mama-dagen: wat hielp haar écht tijdens de kraamweken? Wat zou ze zo opnieuw doen? Wat bracht rust? Eva’s tips voor een kraamtijd in balans.

IK GUNDE MEZELF BEWUST DIE VEERTIG DAGEN

Eva: “Tijdens je zwangerschap word je intens begeleid, maar daarna is het vooral de baby die alle aandacht en opvolging krijgt. Terwijl je toch ook zélf een pasgeboren mama bent en door een intens proces gaat? Ik heb me de afgelopen jaren heel erg verdiept in mezelf ondersteunen – zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Logisch dat ook dit – zo ongeveer het belangrijkste en grootste dat ik ooit in mijn leven zou doen – toch écht een plek moest krijgen.”

“Dus ging ik veel lezen over de kraamtijd, en hoe die in andere culturen wordt beleefd. Dat zorgde meteen voor wat context. Want: ondanks de regionale verschillen, duikt wel vaak die ene grote gemene deler op. Rust. In Japan komen vrouwen de eerste dertig dagen na de bevalling hun bed zelfs niet uit. Dat idee – die rust, die zelfzorg – is bij ons op de achtergrond geraakt. Bizar, want ons lichaam moet toch ook herstellen?”

IK AT EN DRONK WARM

“Na de bevalling wilde ik mijn lichaam zo weinig mogelijk belasten. Daarom dronk ik veel warme dranken en at ik ook warm. Koude gerechten en dranken verteren vraagt meer energie van je lijf. En je lichaam heeft net dan, na zo’n zware inspanning, alle energie nodig om optimaal te kunnen herstellen. De eerste dagen in het ziekenhuis dronk ik veel misosoep (gewoon een instantzakje met heet water. Ik koop misosoep in de biowinkel). Dat is lekker zout en het helpt je lichaam verwarmen. Ook veel genoten van: soepen, warme winterse schotels en warm appelsap met gember en kaneel.”

WE VONDEN RUST DANKZIJ DE HAPPY BABY WIJZER

“Baby-osteopate Anja Caers maakte een geweldig online programma (de Happy Baby Wijzer) dat je toont wat je bijvoorbeeld kan doen om je baby te helpen bij krampjes, hoe je de verschillende huiltjes kan interpreteren. Bovendien krijg je een gezond kader mee rond baby’s en slaap (of: het gebrek daaraan). Dat gaf ons veel rust.”

IK LASTE EEN DIGITALE DETOX IN

“Drie weken voor de bevalling heb ik mijn sociale media op pauze gezet. Even geen Instagram meer. Die mailbox toe. Ook na de geboorte van Moon bleven we nog een paar weken in onze eigen bel. Dat heeft me geholpen om mentaal tot rust te komen, maar ook om los te raken van het beeld dat op sociale media leeft over de kraamtijd. Als je het bij een ander ziet, denk je toch nog vaak dat het ‘een weekje rusten en dan op wandel en koffies drinken’ is. Maar dat kon mijn lichaam niet. Ik had veel en lang last van een pijnlijke knip. Van mijn bedje in de woonkamer naar het toilet, en terug: dat was het enige traject dat ik de eerste twee weken aflegde. Dat was uiteraard frustrerend, maar door de digitale detox voelde ik niet die druk van ‘hoe het anders kon zijn’. Mijn lichaam vroeg me héél duidelijk om rust en tijd. Ik vond het fijn dat ik het dat kon geven.”

IK MAAKTE EEN AFSPRAAK BIJ DE OSTEOPAAT

“Mama’s gaan weleens naar de osteopaat omdat hun kindje last heeft van reflux of krampjes. Maar voor zichzelf? Terwijl het zo ontzettend deugd kan doen. Je lichaam weer eens helemaal ‘op z’n plaats laten zetten’, een paar weken na de bevalling, is geen overbodige luxe. Echt: ik voelde me een ander mens na mijn behandeling. Een post-partummassage kon ik door de verstrengde coronamaatregelen jammer genoeg niet boeken, maar daar heb ik ook al véél goeds over gelezen. Een tip voor de mama’s van de toekomst, dus (lacht).”

IK NAM SNACKS MEE VOOR NA DE BEVALLING

“In ons snackpakket: dadels – want: gezonde natuurlijke suikers, ik at ze met wat pindakaas erop tijdens de arbeid. Zo had ik meteen weer wat ‘poeier’ om verder te gaan – en granola. Maar ook: zakjes instant misosoep en … chips. We hebben echt heerlijk plezante avonden gehad, op de materniteit. Moontje aan het dutten op onze borst, en wij keken samen in bed naar The Masked Singer. Daar hoorde écht een zak chips bij (lacht).”

IK MAAKTE ELKE DAG TIJD VOOR EEN POST-PARTUMMEDITATIE

“Een app die me ontzettend heeft geholpen, was ‘Expectful’. Na de geboorte van Moon volgde ik de reeks met post-partummeditaties voor de eerste 40 dagen. Elke dag een paar minuten inchecken bij mezelf. Eigenlijk zijn het een soort van ‘luisteroefeningen’ die ervoor zorgen dat je je bewuster wordt van je lichaam. En er zitten zelfs oefeningen bij voor wanneer je baby’tje bij je ligt. Heel fijn. Het bracht me elke dag een beetje warmte en herkenning. Als je ‘s morgens in zo’n meditatie hoort: ‘vandaag kan weleens een dag vol kraamtranen worden’, dan ben je daar toch weer wat beter op voorbereid. Bovendien helpt meditatie je om te voelen: wat heb ik nu nodig? Dat is wel handig wanneer je plots van veel mensen en veel generaties advies krijgt.”

WE LOVE KRAAMHULP

Onze kraamhulp kwam op vrijdag, en ze maakte lasagne! Vrijdag was dan ook onze standaard lasagne-avond: gezellig met z’n tweetjes eten voor de tv. We eten plantaardig, maar dat was geen probleem. Onze kraamhulp vond het net leuk dat ze voor een keer niet het klassieke recept moest maken.”

IK LEEFDE IN KIMONO’S & EEN JOGGING

“In het ziekenhuis droeg ik linnen kimono’s. De rest van mijn materniteitskoffer is zelfs niet uitgepakt geraakt. De kimono’s waren handig om te voeden, maar ook om me te laten verzorgen en wassen (ik kon niet uit bed) en de mouwen zaten lekker wijd, dus dat was praktisch voor het infuus. En ook: het was echt wàrm in die ziekenhuiskamer. Ik heb zo veel gezweet dat ik het gevoel had dat ik op Bali sliep (lacht). Die kimono’s draag ik trouwens het hele jaar door: in de zomer kunnen ze ook als wikkeljurk of op een jeans met een wit T-shirt.  Thuis leefde ik vooral in mijn nieuwe jogging: een model van American Vintage. Lekker los en comfy. Oh ja, en de katoenen oma-onderbroeken van Zeeman zijn ook geweldig.”

IK HAD VEEL KNOPEN IN MIJN HAAR

“In het badkamer-departement was ik ontzettend blij met droogshampoo en een anti-knopen-spray van Kevin Murphy. Door de bedrust kreeg ik achteraan snel van die halve dreadlocks. Met de spray kon ik ze vlotter uitkammen.”

WE BOUWDEN EEN KRAAMNESTJE

“Ik had écht bedrust nodig, maar vond het niet zo fijn om afgezonderd in de slaapkamer te leven. We hebben een bedje in de woonkamer ingericht, zo waren Moon en ik altijd dichtbij Stijn. Als ze niet op me lag, sliep Moon naast me, in haar ‘Snuggle Me’-kussen. Haar eigen slaapnestje in ons kraamnest.”

WE HAALDEN WITTE RUIS IN HUIS

“Moon wordt heerlijk rustig van wat witte ruis op de achtergrond. In het begin gebruikten we een app met baarmoedergeluiden, nu hebben we een Flow-walvisje dat ’s nachts regengeluiden maakt. Wij gaan dus altijd slapen met slecht weer (lacht). Met plezier, want Moon slaapt superlekker met een regenbuitje op de achtergrond.”

IK DROEG LIEVER BORSTVOEDINGSTOPJES DAN BEHA’S

“Ik vond het fijn om niet met m’n buik bloot te zitten tijdens het voeden, dus ik droeg in het begin liever borstvoedingstopjes dan echte beha’s. Eerst die van bij H&M, daarna stapte ik over op de heerlijke topjes van Medela, die geven me ook voldoende steun.”

WE INVESTEERDEN IN EEN DRAAGZAK

“Van zodra het kon, heb ik Moon gedragen. Er was echt één baby-item dat ik absoluut wilde, en dat was de draagzak van Artipoppe. Een pittige investering, maar ondertussen is Moon drie maanden oud, en zit ze er nog elke dag drie à vier uur in.”

Eva’s leestips:

Meer weten over hoe je die eerste 40 dagen bewust rustig kan beleven? De boeken ‘The first forty days’ (Heng Ou), Mama’en (Nina Pierson) en ‘Zwanger met lichaam en ziel’ (Susan Smit) zijn aanraders!

Meer over Eva, haar boeken, podcast, meditatietool en haar coachings vind je hier:

www.evadaeleman.bewww.elkedagvakantie.bewww.coachaanzee.be

Scroll To Top