FAQ Het moederschap – Veel gestelde vragen over het moederschap beantwoord (of net niet)

Is Google de g-plek van elke zwangere vrouw? Welke kleuren kan de roze wolk hebben? Kan je onderhandelen met een kleuter? Doen andere moeders ook maar wat? Wat is de ultieme vorm van zelfzorg? Hoe verlopen de tropenjaren? Deze en andere Frequently Asked Questions over het moederschap worden in dit boek beantwoord door Nele Reymen. Of net niet.

Nele Reymen schrijft als journalist, auteur, columnist en moeder. Ze vormt een gezin met haar vriend en vier dochters: twee van hen, twee van hem. In Flair deelt ze al jaren haar ervaringen en onkunde over dat moederschap, vanaf de conceptie tot de kleuterklas en ook over ‘FAQ: het moederschap’ kan ze duidelijk zijn:

“Ik zit als moeder met zoveel vragen en ik weiger te geloven dat ik de enige ben. Door zelf antwoorden te zoeken op die vragen, bespaar ik andere moeders misschien wel wat tijd. Kunnen zij die gewonnen tijd fijn voor iets anders gebruiken: om hun koffie warm te drinken of even ongestoord naar het toilet te gaan. (lacht) Thank me later!”

Mogen we één woord gebruiken om je boek samen te vatten en mag dat dan ‘herkenbaar’ zijn?

“Werkt voor mij, ja! Telkens ik iets over mijn ervaringen met het moederschap deel op sociale media, reageren andere mama’s ook met dat woord. Daaruit leid ik wel af dat zij worstelen met dezelfde problemen als ik, van de strijd om een luier te verversen over het drama van babynagels knippen of tevergeefs onderhandelen met je baby of kleuter. Het voelt vaak niet zo, maar elke moeder staat voor dezelfde uitdagingen. Die herkenning even zwart op wit krijgen, geeft het gelukzalige gevoel dat we met zijn allen niet alleen zijn. Dat is fijn voor andere moeders om te weten en zelf vind ik het ook geen onaangenaam besef.”

Je schrijft heel eerlijk, over alles, waardoor je je heel kwetsbaar opstelt. Is dat moeilijk als je weet dat iedereen mee leest?

“Het moederschap ìs kwetsbaar, dus ik weet niet eens hoe ik nièt kwetsbaar kan zijn als ik erover schrijf. Het voelt misschien wel een beetje alsof ik mijn hart in de mensen hun handen leg door dit boek de wereld in te sturen. Ik ga er dan ook wel van uit dat niemand zo’n onmens is om dat hart op de grond te laten vallen en te vertrappelen. Niemand kan je toch iets kwalijk nemen als je gewoon eerlijk bent? Dat maakt het wat makkelijker. Wat ik doe met mijn boek, zouden we in het echte leven waarschijnlijk ook beter wat meer doen: eerlijk zijn. En dan vooral over het moederschap. Veel moeders denken zo vaak dat anderen het helemaal voor elkaar hebben. Ik denk soms ook dat andere kinderen niet huilend op de grond liggen omdat ze het koekje gekregen hebben dat ze wouden (echt waar, wie begrijpt dat nog?) of dat andere moeders niet zo opgelucht zijn als ik wanneer de kinderen even het huis uit zijn. Stom, want is het niet overal hetzelfde, maar dan net wat anders?”

Nog een vraag!

“Ik denk echt dat het zo is! (lacht) Geen enkel kind is flawless, net zoals geen enkele moeder dat is. Ik ben het al helemaal niet en mijn kinderen evenmin. Tegelijk is het zeker ook niet allemaal kommer en kwel, integendeel! Mijn kwetsbaarheid zit niet enkel in het delen van de moeilijkheden, maar ook en minstens evenveel in het delen van de mooie momenten die het leven met kinderen te bieden heeft. De eerste ontmoeting met je baby, de imaginaire navelstreng die moeder en kind lang na de geboorte samen houdt, de zoete geur van je kinderen die achterblijft na een knuffel. Ik schrijf over het moederschap, dus ik schrijf over het mooiste, het moeilijkste en alles daartussen.”

Waar vind je zelf herkenning?

“Bij mom friends waar het soms ook allemaal in het honderd loopt. Bij moeders die ik niet ken maar die op straat ook een brullend kind in de buggy vooruit duwen, waardoor het lijkt alsof we elkaar al jaren kennen. En bij series zoals Workin’ Moms of Motherhood! Herkenbaarheid is overal, je moet het gewoon zien. De ballonnetjes doorprikken. Vind je het toch niet? Probeer dan eens zelf de eerste stap te zetten en open te zijn, je zal snel zal gelijkgestemden vinden. Al kan dat ook tegenvallen. Ik pufte na de grote vakantie eens tegen een andere moeder hoe blij ik was dat de kleuter weer naar school kon, maar zij had naar eigen zeggen erg genoten van de quality time. Dat was eventjes sneu voor mij, maar goed voor haar! Des te beter! Tegenwoordig houden we het wel enkel bij een vriendelijk knikje. (lacht)  Of het nu op social media of in het echte leven is: ik denk dat het belangrijk is om je te omringen met mensen die op dezelfde manier in het ouderschap staan, zonder te vergeten dat er ook anderen zijn die het op hun manier doen. En geen van allen is goed of fout.”

Doen we als moeder allemaal maar wat?

“Integendeel. We doen als moeder allemaal wat ons het beste lijkt.”

Nele maakte eerder al twee hilarische spelboeken:
Puzzelpreut: voor vrouwen die nog kunnen lachen na de bevalling en Het Spelboek: voor vrouwen die nog kunnen lachen tijdens de zwangerschap.

Wij mogen een Puzzelpreut, een Spelboek én FAQ: het moederschap weggeven!

Hoe neem je deel aan de give away?

22 mei 2023 maken we de winnaar bekend!
Heb je niet gewonnen?
FAQ! Hier kan je het boek ook gewoon kopen.

Scroll To Top