De geboortelijst: mama’s vertellen wat je echt (niet) nodig hebt

Kilo’s prachtige spulletjes in alle-tinten-terracotta en lichte pastels selecteren en die in gedachten al allemaal naar je moedernest slepen – ik vond het samenstellen van de geboortelijst één van de allerleukste dingen aan zwanger zijn. Maar in mijn enthousiasme eindigde ik zo wel met een heleboel spullen, die niet allemaal even ‘noodzakelijk’ waren. Al die doosjes voor de doosjes van de doosjes, bijvoorbeeld. Leg jij binnenkort een geboortelijst? Dan is het wel handig om op voorhand wat veldwerk te verrichten. Als het een hulp kan zijn: Motel Mama vroeg mama’s naar hun babylijsttoppers én -floppers!

EEN DRAAGDOEK EN VROUWENMANTELTHEE: DE RED BULL VOOR PAS BEVALLEN MAMA’S

Voor op de geboortelijst: een draagdoek of ergonomische draagzak. Whatever works, als je je baby maar handenvrij kan dragen! Zelf geef ik meestal vrouwenmantelthee cadeau – de Red Bull voor pas bevallen mama’s – met een mooie thermos. Zodat de thee misschien zelfs warm gedronken kan worden.

Layla, mama van Fons, Polly en Gloria

MET DE STOKKE NEWBORN SET KAN JE MINI MEE AAN TAFEL

Een aanrader vind ik de Stokke Newborn Set. Die kan je misschien niet heel lang gebruiken – mijn twee baby’s zaten al snel op het maximum toegestane gewicht – maar het is zo fijn om je mini baby toch mee aan tafel te hebben. Een wippertje op tafel is niet bepaald handig (of veilig) en anders ligt je spruit toch maar wat afwezig in een park of onder de speelboog aan het andere eind van de living. Mijn afrader? De eerste keer heb ik me behoorlijk miskocht aan donsdekens in tweehonderd verschillende maten en diktes. Een dons bleek redelijk nutteloos tijdens de slaapzak-periode en nadien bedacht ik me dat ik evengoed een ‘verkeerde’ maat had kunnen gebruiken. Stel je voor.

Lieselot, mama van Titus en Olmo

GRAAG GROTE INBAKERDOEKEN

Voor de baby? Grote inbakerdoeken! Wij hebben er van Aden+Anais, die blijven zalig zacht. We gebruikten ze niet alleen voor het inbakeren, maar ook als picknickdeken, om over mijn schouder te leggen bij de borstvoeding, als lakentje in de zomer of om gemorste melk mee op te kuisen. Grootste miskoop was de babyfoon: wij zijn niet hardhorig en wonen niet in een kasteel, en op vakantie gebruiken we gewoon een app. Wat ik zélf graag had gekregen? Pampers in allerlei maten, een bon voor een schoonheidsinstituut, een etentje met mijn man, véél concealer en een tummy tuck.

Ruth, mama van Joseph en Lou

KOOP NIET TE VEEL PASTELKLEURIG HOUTEN SPEELGOED

Dure slabben zet je beter niet op de lijst, want wortelpuree krijg je er toch niet uit op 30 graden. Laad je lijst ook niet vol met hip en pastelkleurig houten speelgoed: ook al vind jij het (terecht!) mooier, kinderen willen gewoon veel liever felle kleuren en plastic. Knuffels hoef je ook niet te vragen: wie geen cadeautje van de lijst koopt, doet je in de helft van de gevallen namelijk een knuffel cadeau.

Greet, mama van Henri en Antoine

DANKZIJ HET BABYNESTJE KUNNEN ZE OVERAL SLAPEN

Ja aan de Sleepyhead! We hebben dat slaapnestje de eerste maanden o-ver-al mee naartoe gezeuld. Ook het hele huis door. De sofa, het keukenaanrecht, mijn bureau: alles werd een slaapplaats. En ook al is het helemaal not done en doet zogezegd niémand het: wij vonden het stiekem heel gezellig om hem af en toe in zijn nestje tussen ons in te laten slapen.

Valerie, mama van Christian en Alexis

DE WIPPER DER WIPPERS!

Superstom, maar wij hebben uiteindelijk twéé wipstoeltjes moeten kopen. Het eerste was eigenlijk een onderdeel van de eetstoel, maar geen kind dat daar zelfstandig in kon wippen! Daarna ontdekte ik de BabyBjörn relax, oftewel: de wipper der wippers. Licht, gemakkelijk op te vouwen én baby’s krijgen hem heel snel en eenvoudig zelf in beweging.

Kim, mama van Pola en Nie

GEEN REISBEDJE, MAAR EEN BABYTENT

Onze allerbeste aankoop was een babytentje van Deryan als reisbed. Geen gesleur met logge, grote plooibedjes, maar gewoon een licht en compact opgooitentje dat altijd in de auto lag. Dankzij het muggennet ook prima geschikt om de baby in buiten te laten slapen tijdens pakweg een picknick in het park.

Mama van Lus, Fie en San

KOOP EEN SLAAPZAK IN EEN GROTERE MAAT

Onze stomste aankoop? Babyslaapzakjes in maat ‘3 maand’: daar zijn ze echt meteen uitgegroeid én je mini baby kan best wel in een slaapzak van 6 of 9 maand. Ja, dat is erg lang onderaan, maar wat maakt dat uiteindelijk uit?

Roosje, mama van Jules en Lucie

EEN AUTOSTOEL MET WIELEN ONDER

Een topper: onze Doona autostoel. Die heeft ingebouwde wielen en bij gebrek aan parkeerplaats voor onze deur is dat een absolute luxe: je vertilt je niet aan zo’n zware Maxicosi of verliest geen tijd met het opstellen van het buggy-onderstel.

Iris, mama van Leah

KNUS SFEERTJE? INVESTEER LIEVER IN EEN TIPI DAN IN EEN PARKOMRANDER

Ik ben fan van een mooie tipitent, als geboortecadeau. Ideaal om in een wip alle rommel en speelgoed in te borstelen. Totaal overbodig vond ik de ‘parkomrander’, van die dure bekleding voor rondom de box. Met een mooie parklegger en een paar knuffels kan je ook een knus gevoel creëren.

Julie, mama van de tweeling Césanne en Babette

SPEELKEUKENTJE

Een topcadeau dat je misschien niet meteen met een baby associeert: een speelkeukentje. Hier gaat het al mee vanaf het moment dat ze konden rechtstaan en is het ondertussen nog steeds een voltreffer.

Lies, mama van Vic en Renée

DANKZIJ DIT BADJE HEB JE ALS MAMA DE HANDEN VRIJ

Megahandig: ons babybadje van Shnuggle. Door de antisliplaag bij de rug en de bult onder de poep kan je als ouder beide handen gebruiken: je kan je baby makkelijk even los laten om wat zeep op het washandje te doen of je telefoon te nemen en een megaschattige foto te maken. Nog een aanrader: patatjes voor op stap houden we zeven uur warm in een thermospot van Skip Hop. Verse fruitpap blijft er vijf uur in fris.

Ann-Sophie, mama van Matilda en Oliver

GEEN TUTJES OP DE LIJST

Tutjes zou ik nooit meer op de lijst zetten… We hebben een hele verzameling en de enige tut die Pablo wil, ben ikzelf.

Kelly, mama van Pablo en Titus
Scroll To Top