Babykleren gekregen van vriendinnen? Een KonMari-proof stappenplan voor het sorteren van geleende spullen

Babykleren gekregen van vriendinnenn? Een KonMari-proof stappenplan

Als opruimcoach kom ik geregeld bij (zwangere) klanten die zakken en dozen vol kinderkleren van iedereen uit hun omgeving doorgegeven krijgen. En wat valt me telkens weer op? Die niet-aflatende stroom aan kleertjes die uitgezocht moeten worden, kan écht overweldigend zijn. Het wordt soms een taak waar ze echt tegenop kijken. Resultaat: vaak gaan de kleertjes zelfs ongebruikt weer weg omdat ze door het uitstellen intussen al te klein zijn voor hun kind. Daarom: een paar tips!

STAP 1. Maak meteen heldere afspraken met de mensen van wie je kleertjes krijgt. Heb je de spullen geleend? Of gekregen? Mogen ze meteen weg als je ze niet (meer) nodig hebt? Moeten ze ooit nog terug naar de gever (en: wat als er dan lastige vlekken op komen?)? Mag je ze zélf aan vriendinnen doorgeven? Het is handig om dit soort dingen even op voorhand te weten. Noteer de afspraken ook ergens, de kans is klein dat je mombrain onthoudt wat nu ook weer van wie kwam, wat terug moest en wat niet.

STAP 2. Haal alle kleertjes uit de zakken en dozen en leg ze op één grote hoop. Het is niet omdat je het aangeboden krijgt, dat je het ook moet houden. Neem elk kledingstuk eens apart in je handen en check of je er blij van wordt. Vind je het mooi of praktisch voor bijvoorbeeld in de crèche? Wil je het ook echt bij je kindje aantrekken? Je gevoel liegt niet. Kies de kleertjes uit die je wil houden. Wat je niet wil gebruiken, hou je nu al apart. Het kan dan binnenkort weg (of terug naar de gever).

STAP 3. Sorteer de blijvers per maat. Berg ze per maat op in dozen, opgevouwen volgens de KonMari-methode, en label de dozen met de maat. Op die manier wordt het heel eenvoudig om de kleren op het gepaste ogenblik in gebruik te nemen. Je hebt zo ook op elk moment een duidelijk overzicht van hoeveel kleren je per maat hebt. En als er nieuwe kleertjes bijkomen, heb je een duidelijk systeem om de blijvers er meteen aan toe te voegen.

Babykleren-opvouwtips nodig? Anneliese toont je in onderstaande video hoe je babybroekjes, rompers, pyjama’s en een slaapzakje netjes opvouwt!

Anneliese Roose is opruimcoach en gecertificeerd KonMari Consultant. Sinds 2017 begeleidt ze klanten op zoek naar rust en ruimte in huis, volgens de methode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo.

Scroll To Top