Kiddo’s foppen met gezonde ijsjes & apérosnacks? Zomerse recepten + tips

gezonde ijsjes

Ellen Charlotte Marie, mama van twee, foodfotograaf en auteur van de kookboeken ‘One Healthy Kitchen’, ‘One Healthy Family’ en ‘Everyday Vegan’ wist maar liefst twee ereplekken te veroveren in de keuken van Motel Mama. Eén op ons schap met favoriete kookboeken voor mini’s en hun moeders en nog een andere in onze diepvriezer. Want jongens, wat een hemelse ijsjes en ijstaarten toveren wij toch op tafel sinds we Ellen leerden kennen. Beste nieuws: de desserts in kwestie zijn én superlekker én supergezond. 

En dat is wel welkom na een lockdownperiode waarin we ruim drie maanden leefden op raketijsjes en aperoshnabbels alsof het al grote vakantie was. Woeps. Blijkt dat er nog twee maanden vol ongebreideld snackplezier voor de deur staan. En die willen we misschien wel wat gezonder aanpakken. Dus hup, wij te raad bij Ellen herself. Haar healthy tips!

PANNENKOEKEN EN WAFELS (IN FULL COLOR)

Ellen Charlotte Marie: “Groenten waren hier thuis de inzet van een dagelijkse tafelstrijd, maar ik heb me erbij neergelegd. Dat was – als mama én foodie – eerst wel pittig. Maar goed, mijn kinderen zijn nu eenmaal niet de gemakkelijkste groenteneters. Ondertussen weet ik: het is wat het is en ik kan maar proberen om creatief te zijn. En te blijven testen. Zo heb ik, over de jaren heen, wel een paar successen weten te boeken. De gekleurde pannenkoeken of wafels, bijvoorbeeld. Die gaan er altijd in.”

De trukendoos: “Ik maak een neutraal pannenkoekendeeg of wafelbeslag (zonder suiker) en mix er dan restjes gekookte rode biet, avocado of (diepvries of baby)spinazie doorheen. Goed mixen, zodat je geen brokjes hebt, en vervolgens verkopen als ‘prinsessenwafels’ of ‘drakenpannenkoekjes’. Ik serveer ze als ontbijt, dessert (met nog wat rietsuiker of kokosbloesemsuiker erop) of bij het aperitief, bij een hummusdip.”

Ontbijtwafeltjes met spinazie

Ingrediënten:

  • 80 g havermeel
  • 120 g kikkererwtenbloem
  • snufje zeezout
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 1⁄2 rijpe banaan
  • 1⁄2 theelepel agaragar (optioneel)
  • 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
  • een handvol verse spinazie
  • 2 tot 4 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 300 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk)

Mix alle ingrediënten tot je een glad, dik deeg hebt. Strijk het hete wafelijzer in met kokosolie en bak de wafeltjes 3 tot 4 minuten zonder het wafelijzer te openen. Serveer met ahornsiroop, kokosyoghurt, vers fruit en munt.

TIP: Bereid de wafeltjes zonder suiker en serveer ze als lunch met je favoriete hummus, kerstomaatjes en avocado.

APERO

Ellen: “Sinds de lockdown vragen onze kinderen élke dag wanneer we gaan aperitieven. Een herkenbare situatie in nogal wat huishoudens, hoop ik? (lacht). Bij een apéro hoort hier thuis, naast komkommer- en wortelstaafjes, ook een kommetje chips. Dat is natuurlijk altijd het eerst leeg. Maar ik zorg er wel voor dat de kinderen niet met grote honger op de snacks vliegen. Ik maak hen dus eerst al even een boterhammetje voor ik de apéro uitstal.”

De trukendoos: “Wat ook echt supersimpel is: zelf focaccia maken voor bij het aperitief. Een deegmixer, bloem, olie en wat kruiden: meer heb je niet nodig. Ik doe er vaak wat kerstomaten en olijfjes in. Die kunnen de kinderen er dan naar hartelust uitpeuteren (haha). Of laten zitten, wie weet! Focaccia is mijn gezondere alternatief voor chips. Het is ook zout en snackwaardig, maar toch voedzamer. Hier thuis is het een succes.”

WATERIJSJES

Ellen: “Mijn kinderen zijn niet zo overdreven gek op waterijsjes, maar voor wie wel waterijsjesfans in huis heeft en nog een gezonder alternatief zoekt voor de Calippo: een DIY waterijsje is supersnel klaar. Ik mix graag watermeloen met ananas en een scheutje limoensap. Heerlijk zomers!”

De trukendoos: “Als je fruit zoet genoeg is, hoef je geen extra suiker toe te voegen. Hebben je kinderen toch graag een zoetere versie, dan kan er wat ahornsiroop of agavesiroop bij.”

GRANITA

Ellen: “Ook leuk om aan de volwassen helft van je tafelgenoten te serveren wegens superfris en supernineties: een granita. Mix watermeloen of nectarines met wat limoensap, maple syrup of rietsuiker en doe de puree in een platte ovenschaal die je in de diepvriezer zet. Eenmaal de brei bevroren is, schraap je er laagjes af met een vork. Doe in een glaasje en strooi er wat fruit-toppings overheen, als afwerking.” 

De trukendoos: “Laat de kinderen zelf hun ijsmix samenstellen. Wat ze zelf maken gaat er doorgaans iets vlotter in (lacht)”

Watermeloen Granita

Ingrediënten:

  • het vruchtvlees van 1⁄2 watermeloen, pitten verwijderd
  • sap van 2 meloenen
  • 6 eetlepels ahornsiroop

Mix alle ingrediënten in een blender. Giet het mengsel in een lage (brownie)schaal. Zet de schaal minimaal 4 uur in de diepvries. Schraap vlak voor het serveren met een vork over de bevroren watermeloenmix en vul glaasjes met de granita. Serveer met vers fruit en munt.

NICE CREAM

Ellen: “Roomijs, maar dan zonder de room? Je hebt vast al wel van ‘nice cream’ op basis van bevroren banaan gehoord. Ik ben echt superfan, omdat je zo’n basis nice cream kan pimpen tot een volwaardige ijsjeservaring, door er andere fruitsoorten of donkere chocolade aan toe te voegen. Bijkomend voordeel: je kinderen krijgen niet enkel fruitsuikers, maar ook voedingsvezels naar binnen. Toegevoegde suiker is overbodig, de banaan is doorgaans echt wel zoet genoeg. Al kan je er natuurlijk altijd een extra medjooldadel doorheen mixen als het voor jouw kiddo’s nog net wat meer mag zijn.”

De trukendoos: “Als er genoeg ananas of mango in je banaanijsje zit, hebben kinderen doorgaans écht niet in de gaten dat je er ook wat jonge bladspinazie of avocado doorheen mixt. Avocado zal het geheel trouwens alleen maar romiger (en dus lekkerder) maken.”

nice cream

Zeemeerminijsje

Ingrediënten:

  • 4 bevroren bananen
  • een grote scheut limoensap
  • een handvol bevroren ananas
  • 3 eetlepels kokosyoghurt (of een scheut  dikke kokosroom)
  • 2 medjooldadels (optioneel)
  • 1⁄2 theelepel blue majik (blauwe spirulina)

Mix alles in een goede blender tot je een romig ijsje hebt. Mix zeker niet te lang, anders wordt je ijsje te slap. Serveer met vers fruit en stukjes zwarte chocolade.

TIP: Spirulina is een blauwgroene zoutwateralg. Spirulina is rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en omega 3. Gebruik zeker niet te veel, want het heeft een visachtige smaak. Als je kinderen er niet zo gek op zijn (of je het niet in huis hebt), kan je het ook achterwege laten.

One Healthy Kitchen’, ‘One Healthy Family’ & ‘Everyday Vegan’ zijn verschenen bij Uitgeverij Lannoo / Ellen maakte ook de app ‘Effortlessly healthy

Watertanden in je feed? Volg Ellen Charlotte Marie nog voor meer heerlijke receptjes

Scroll To Top