‘De handjes van m’n baby ruiken niet zo fris. Hebben jullie tips?”

“Hoi Elke, ik heb een klein vraagje – waar ik tot nu toe nog geen antwoord op vond, dus misschien zitten wel meerdere ouders ermee! Het is namelijk zo dat de handjes van mijn zoontje vaak een beetje stinken. Hij is nu 10 weken oud en heeft zijn handjes nog regelmatig dicht. Als hij ze opent, zitten er vaak pluisjes in en ruiken ze ‘onfris’. Heb je soms tips? Hoe kan ik z’n handjes wassen, als hij ze zo stevig in vuistjes houdt? ” – Silke

Hey Silke, wat een leuke vraag!

Dit is niet het soort topic waar veel over geschreven of onderzocht wordt, inderdaad, maar uit de praktijk heb ik zeker wel wat tips voor je.

Waarom ruiken babyhandjes soms niet zo fris?

Ah, baby’s hebben de béste geur van de wereld. Maar zo’n lekker lang dichtgehouden en volgesabbeld vuistje? Goh. Dat ruikt toch eerder apart. Hoe komt dat?

Baby’s hebben vaak zweethandjes (en -voetjes), doordat het systeem dat hun lichaamstemperatuur regelt nog volop in ontwikkeling is. Die zweethandjes houden ze vaak nog heel stevig gebald. Dat doen ze niet bewust, het is een reflex.

En stel je even voor dat jij je handen het grootste deel van de dag in vuisten klemde, je dan op die vuistjes ging sabbelen (met een melkmond :)) en tussendoor ook nog redelijk wat zou zweten. Dan begrijp je helemaal dat die kleine, plakkerige, chubby babyhandjes soms niet zo fris ruiken.

Hoe maak je ze proper?

Baby’s houden hun handen vaak tot vuistjes geklemd, ook als je ze schoon wil maken met een doekje. Niet zo handig, dus. Hoe was je ze op een manier die baby zelf ook fijn vindt? Onder een zachte straal water! Het strelende gevoel van het water zorgt ervoor dat de handjes gemakkelijker opengaan. Je baby’s handen wassen, is een goeie gewoonte (die ik bijvoorbeeld ook aanraad bij spruw), maar verlies jezelf er niet in. Dit hoeft geen vijf keer per dag :).

Stap voor stap

  • Stroop de mouwtjes van baby’s body op
  • Masseer de handjes met een beetje milde babyzeep
  • Laat de kraan zachtjes lopen (kleine temperatuurcheck, uiteraard)
  • Houd baby’s handjes onder de zachte en lauwwarme straal: ze gaan vanzelf open of je moet een beetje helpen. Spoel de zeep goed af
  • Grotere baby’s vinden handjes wassen ook leuk als ze wat mogen spetteren in een klein kommetje water.
Scroll To Top