Wij nodigden kraamverzorgende en auteur van het vers verschenen kookboek ‘Kraamkost’ Stéphanie Pilyser uit in de keuken van Motel Mama. En behalve het recept voor de meest luie tomatensoep van de wereld, ontfutselden we haar ook nog wat anders. Namelijk: handige insider info. Wat wil Stéphanie, als kraamverzorgende, eigenlijk dat élke mama weet wanneer ze voor haar kookt? DIT.
Begrijp haar niet verkeerd. Stéphanie doet niets liever dan gezonde en verse spaghettisaus maken voor jonge ouders. Maar ze maakt ook net zo graag àndere dingen klaar. Alleen: vanuit haar job als kraamverzorgende (al bijna acht jaar ondertussen) weet ze dat het pas bevallen moeders, behalve aan een ononderbroken nachtrust, vaak ook aan inspiratie in de keuken ontbreekt. Daarom bundelde ze 50 gezonde, snelle en lekkere kraamkostrecepten in een mégahandig kookboek (echt! Voor elk recept heeft ze zelfs een veggie, koemelkvrije en glutenvrije variant bedacht!). Zo hoeft mama haar mistige hoofd niet te breken over ‘wat eten we vanavond’ én zo kan de kraamverzorgende telkens weer wat anders klaarmaken. Want dat doet ze dus met plezier.
Wil jij de kraamverzorgende graag vragen om een gezonde schotel op tafel (als je in de newborn-fase al aan een échte tafel kan eten) te zetten? Maar weet je niet goed wàt je haar precies mag of kan vragen? Stéphanie heeft 9 insiderweetjes voor je! (En dus ook die luie tomatensoep!)
- Voorgesneden is ook gezond. Ik vind groenten snijden uiteraard ook tof. Maar wil je die paar uren kraamhulp deze week maximaliseren, dan kan je al voorgesneden groenten in huis halen. Met voorgesneden groenten verlies je geen vitaminen én win je superveel tijd in de keuken. Je hoeft dus heus niet vanaf nul aan een spaghettisaus te starten. Vanaf ‘ergens halverwege’ is net zo gezond!
Voorgesneden diepvriesgroenten bevatten evenveel vitaminen als de verse varianten, maar helaas vaak wel minder smaak. Ik kook zelf liever met de verse, voorgesneden groenten. Dan is het resultaat lekkerder. Niet gesponsord, gewoon goed om te weten: Albert Heijn heeft echt een méga-aanbod in de versafdeling.
- Vraag me gerust om dubbel werk te doen. Ik maak met plezier méér van hetzelfde. Want 3 of 6 wortels schillen? Qua tijd maakt dat weinig uit. Je bent toch bezig. Maar als je alles dubbel telt, heb je op het einde ook wel dubbel zo veel kraamkost. Vries de tweede portie in en weet: “aaahh, die donderdagavond van volgende week is ook alweer gecovered.”
- Investeer voor je bevalt in een paar ovenschotels, ‘tupper- en andere diepvriesware’ en een groooote kookpot. Superhandig als je graag extra porties wil én je wil die vlot kunnen invriezen. Een ovenschotel kan je gewoon réchtstreeks in de schotel invriezen en later in de oven opwarmen, trouwens.
- Een recept geven is geen belediging. Ik begrijp het dat het hoofd van pasbevallen mama’s niet staat naar ‘wat eten we vanavond’. En ik vind het ook heus niet erg om telkens weer hetzelfde te maken. Maar als je zélf graag wat variatie hebt, dan mag je de kraamverzorgende echt wel gewoon een recept uit een kookboek geven. Je beledigt ons kooktalent er heus niet mee (lacht). Integendeel: ik vind een recept fijn, want zo kan ik meteen aan de slag. Het is ook de reden waarom ik een heel boek vol gezonde, lekkere en gemakkelijke kraamkostrecepten maakte: zo skip je de ‘nadenk-fase’ en win je weer wat kooktijd.
- Jij mag écht wel iets leuks voor jezelf gaan doen. Dat is de bedoeling van kraamzorg, namelijk. Dat een mama even gewoon zichzelf kan zijn, een douche kan nemen, een boek kan lezen, naar de kapper of de winkel kan, terwijl wij met liefde in de keuken staan of voor hun kleintje zorgen. Mama’s die hun rust nemen, wanneer het kan? Dat doet me echt ontzettend veel plezier.
- Haal alles al in huis. Nadenken over een gerecht, het boodschappenlijstje opstellen, naar de winkel gaan, boodschappen uitpakken. Al die stappen kan je ook gewoon overslaan als je op voorhand bedenkt wat de kraamverzorgende zou kunnen maken. Haal ook de ingrediënten al in huis. Dat kan handig en snel met een online bestelling bij de supermarkt. Zo wint je kraamverzorgende tijd en kan ze nog meer kraamkost voor je maken. Handig!
- Vertel over allergieën, koemelkvrije, borstvoedings- of glutenvrije diëten. Dan kan je kraamverzorgende daar rekening mee houden. Dat is ze namelijk gewoon! Om het mama’s en kraamverzorgenden wat gemakkelijk te maken, heb ik in mijn boek voor elk van de 50 recepten trouwens ook een veggie, koemelkvrij- en glutenvrij alternatief bedacht.
- Vries de soep in eenpersoonsporties in. Soep is ook een tussendoortje. En wat voor één. Soep bevat zo ontzettend veel vitaminen, het geeft je een warm en knus gevoel en het is snel klaar. Vraag de kraamverzorgende om één grote pot te maken en om de soep in kleine perfect-voor-1-persoon-porties in te vriezen.
- Kraamkost hoéft geen avondmaal te zijn. Een zelfgemaakt havermoutbroodje, gezonde pannenkoeken voor de kinderen, een salade of een healthy spread voor de boterham: ook dat maak ik met plezier. Denk dus gerust verder dan alleen spaghettisaus!
***
Kraamkost. 50 gezonde, snelle en lekkere recepten voor nieuwe ouders, door Stéphanie Pilyser. Uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo.
Ontdek nog meer kraamkostrecepten op Stéphanies Insta: @kraamkost_by_stephanie
OPROEP. Wat mogen mama’s écht weten?
HEB JIJ OOK INSIDER INFO OVER JE BEROEP EN DIE JE WIL DELEN MET (TOEKOMSTIGE) MAMA’S?
Zou jij nog beter voor hen kunnen zorgen als (toekomstige) mama’s dat éne ding (of die 12 tips :)) zouden weten? En wil je die graag delen? Stuur een mail naar [email protected] en we regelen dat!