Wij koken thuis altijd vers, maar mijn kind krijgt tijdens het weekend toch meestal fruitpap uit een potje. Woeps. Is dat erg? Is potjesvoeding ongezonder dan vers gemaakte babyvoeding?
Veerle
“Af en toe word ik nog wel eens overvallen door een vlaag van hoogmoed en zin in avontuur. Dan draai ik – yolo! – vol enthousiasme een rijpe avocado door de geprakte banaan. Maar doorgaans houd ik het (zoals de titel van dat kinderkookboek waaruit ik welgeteld vier dingen hebt klaargemaakt) redelijk easy peasy. Dan pureer ik op automatische piloot dezelfde lievelingscombinatie als gisteren. Omdat ik weet dat die er tenminste vlotjes in gaat / ik hem straks niet van het onderste trapje van de Tripp-Trapp zal mogen soppen. Of ik geef gewoon een potje. Want alle kakelverse ingrediënten ten spijt, blijkt mijn dankbare fijnproever de kant-en-klare potjes toch al-tijd lekkerder te vinden dan mijn eigen kookkunsten. En wat zijn die potjes toch gemakkelijk om in de luiertas te stoppen. Moet ik mij nu schuldig voelen? Want voor onszelf koken we thuis wél altijd vers. Of is kant-en-klare-babyvoeding eigenlijk best oké? Help! P.S.: in de opvang krijgt hij elke dag verse fruitpap.”
Loes Neven, voedingsdeskundige bij Vlaams Instituut Gezond Leven: “Laat dat mom-guilt al maar zitten. Kant-en-klare babyvoeding is gemakkelijk en hygiënisch: ideaal wanneer je tijdens het weekend op stap bent en er geen koelkast in de buurt is. Maak je geen zorgen over de samenstelling en ingrediënten: daar wordt superstreng op toegekeken in Europa. De papjes uit een potje bevatten bovendien evenveel of vaak zelfs meer vitaminen dan vers gemaakte pap. Want: het fruit of de groenten die jij op woensdag kocht, zijn – tegen dat je er op zaterdag een puree mee maakt – al veel van hun vitaminen kwijt. In de fabriek wordt alles meteen en supervers verwerkt. Dus: een perfecte keuze voor onderweg of tussendoor. Elke dag kant-en-klare babyvoeding geven is minder aangewezen: de structuur is iets te fijn, waardoor je baby geen brokjes leert te kauwen (belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek). Ook de smaak is wat eentonig: vaak zitten er meer zoete en zacht smakende groente- en fruitsoorten in. Wortel, banaan of appel zijn populair. Terwijl het voor de smaakontwikkeling van je kind net belangrijk is om op jonge leeftijd zo veel mogelijk (uitgesproken) smaken te leren kennen. Check wel even het etiket: koop kant-en-klare voeding zonder toegevoegde suiker, zout of koekjes.”
Op zoek naar extra tips over gezonde voeding bij peuters en kleuters? Het Vlaams Instituut Gezond Leven maakte een handig dossier. Je vindt het hier.