Is het een kamerjas waarmee je ook legit buiten kan komen? Is het een zomerjasje? Is het een kledingstuk waarmee je ook thuis rondhangt? Wel, ja. Ja. En ja. Want met z’n vrouwelijke, chique en toch relaxte snit en stof, is de kimono werkelijk van alle marktjes thuis. En dan is ie ook nog eens een handige aanvulling voor je basic zwangerschapskleerkast. Plus een lievelingsitem in je kraamtijd. Hallo allrounder!
Oké, dat je een kimono wil, is na deze inleiding misschien wel een uitgemaakte zaak (woeps). Maar wélke kies je nu? We vroegen het aan Lorence Delvoye, slow fashionista met het schattigste baby-buikje! Zij kwam langs in Motel Mama en bracht mee: duurzame kimonotips.
Een duurzame zwangerschapskleerkast
Een tijdje geleden begon Lorence aan ‘een reis naar een duurzame kleerkast’, zoals ze haar modequeeste zelf omschrijft. Enkel nog tweedehandskledij, zelfgemaakte stukken of mode van duurzame merken, voor Lorence. Wat ze bijleert over duurzame mode, welke merken ze aanraadt en waar ze tweedehands koopjes doet: op Instagram kan je Lorences persoonlijke modeproject meevolgen.
Maar een paar maanden geleden begon Lorence dus ook aan een twééde reis. En daar hoort een duurzame zwangerschapskleerkast bij. “Ik dacht dat ik nog best lang in mijn gewone kleerkast zou passen, maar mooi niet: in week vijf was mijn buik al opgezet, waardoor broeken gewoon niet meer lekker zaten. Een goeie zwangerschapsjeans staat op m’n verlanglijstje. Net als mooie, wijde hemdjurken die ik na de zwangerschap gewoon kan doordragen.”
De kimono: multi-inzetbaar
En als je één mooi stuk kan kopen, in de plaats van drie, dan help je de planeet natuurlijk ook een handje. Lorence: “De kimono is een handig ding: het is een zomerjasje, chique kamerjas én een jurk in één.”
“Ik draag hem nu vaak als open jasje over een jurk, maar hij kan ook nonchalant op een jeans met basic tee. Nog een optie: je kimono gesloten dragen, met een onderjurkje eronder. Dan is het een wikkeljurk. Met sneakers, met sandalen, met een hakje: de kimono kan gekleed voor een feestje of gewoon, voor elke dag.”
“De kimono is ook geen dolle aankoop-voor-9-maanden. Ook tijdens de kraamtijd (én alle dagen daarna) is het een stuk om in te wonen! Wat dacht je van een ‘stylish robe’? Waarmee je gezellig in huis rondhangt, maar ook gewoon de deur uit kan? Kwestie van dat éne momentje om snel-snel buiten te komen te grijpen wanneer het zich aandient? In een kimono kan je ook bezoek ontvangen, én je kan ‘m laten openvallen om borstvoeding te geven of te kolven. En het gevoel van de zachte stof op je huid, is een klein verwennerijtje voor jezelf.”
Lorences duurzame kimono-favorieten
1. De iconische ‘peignoir’
“Duurzaam is geen zwart-wit concept. De ene legt z’n klemtoon anders dan de andere, en dat mag. Voor mij zijn vooral duurzame werkomstandigheden en natuurlijke, kwalitatieve stoffen heel belangrijk. Als ik iets koop wil ik dat het làng kan meegaan.”
“De ‘Peignoir’ van Bernadette is met z’n Italiaanse zijde en prachtige print de kimono-der-kimono’s. En ja… er hangt een stevig prijskaartje aan zo veel moois. Maar als je Vestiaire Collective & Vinted in de gaten houdt, kan je net als ik een tweedehandsje scoren.”
“Zijde is nogal gevoelig voor vlekken, dus misschien is je Peignoir geen ideale match met baby vomit (lacht). Bernadette gebruikt enkel zijde, dus wie een kimono zoekt voor de kraamtijd, kan ook eens uitkijken naar een katoenen versie. Makkelijker te wassen én katoen kan tegen een stootje.”
Peignoir Blossom, 990 euro bij Bernadette
2. Die met de tulpjes
Hét kimonoprintje van het seizoen, moet toch wel ‘lila-met-tulpjes’ van Nathalie Vleeschouwer zijn. Lorence: “De Belgische ontwerpster tekende de print zelf, en koos voor EcoVero, ofwel: een duurzame versie van viscose. Het ecologische materiaal valt als zijde, maar is makkelijker in onderhoud.”
239 euro bij Nathalie Vleeschouwer
3. Katoenen bloemen
“Superfris 100% katoen en een printje dat je meteen opfleurt: Het Franse label émoi émoi – dat ook echt heerlijke mama-juweeltjes en toffe twinning-collecties heeft – laat er geen twijfel over bestaan. Die kimono gaat deze zomer OOK mee in je koffer!”
Katoenen kimono, 85 euro bij émoi émoi
4. Zacht & subtiel
“Het hoeft niet altijd met een knallende print te zijn. Bij het Belgische label Tilia, van vroedvrouw Linde Stifter, vind je zalig flowy kimono’s. Net als haar draagdoeken en -zakken, worden ook Tilia’s kimono’s eerlijk geproduceerd in Europa. Haar stoffen zijn mooi, kwalitatief en Oeko-Tex gecertificeerd.”
119 euro, nu 74,95 bij Tilia
5. Sunny vibes
“Het Belgische King Comf gebruikt stofoverschotten in hun collectie van comfy kimono’s, jurken, hemden en sjaals. Hun motto is niet voor niets ‘Livin’ La Vida Local’. Voor kleurrijke en speelse stuks met sunny vibes moet je dus zeker bij hen zijn!”
6. The real deal
“Voor traditionele Japanse kimono’s kan je ook tweedehandswinkels afspeuren. Een traditionele kimono bestaat meestal uit zijde en heeft een opening bij de oksels. En dan nog een wist-je-datje: een ‘yukata’ is een traditionele kimono zonder de opening aan de oksels. Wat wij kennen als ‘een kimono’ is dus eerder op dat ontwerp gebaseerd.”
7. Een DIY kimono
“Voor wie aan de slag kan met een naaimachine: het Belgische naaimagazine Fibremood heeft een prachtig gratis patroon voor een kimono. Je vindt het hier, samen met bijbehorende stijltips.”
8. Die voor je mini
“Eentje voor mama, eentje voor baby! Onder het label Aiko Studio upcyclet Gioia Seghers oude jeans in baby- en kids kleding, waaronder ook heel cute mini kimono’s en kimonopakjes.”