Echt mooie kiddofoto’s maken met je smartphone? 8 protips

kinderen fotograferen

Met een foto leg je een herinnering vast, vindt lifestylefotografe Maxine Stevens. En elke herinnering die je op de gevoelige plaat hebt, is sowieso hartverwarmend mooi. Helemaal akkoord. Maar ergens wil je natuurlijk wel een béétje weten of het ergens op slaat, al die trucjes die je probeert uit te halen met wazige achtergronden, witbalansen en nabewerkingsfilters allerhande. Vandaar: Maxines protips om je kinderen op hun allermooist te fotograferen. 8 x het proberen waard.

LET THERE BE LIGHT

Binnen fotograferen? Wil je niet eindigen met onderbelichte foto’s, dan plan je de fotosessie liever overdag in de plaats van ’s avonds laat. En laat de lampen uit. Kunstlicht geeft je foto een erg gele, onnatuurlijke gloed. Gebruik het aanwezige daglicht: fotograferen bij het raam is een goed plan, maar zorg ervoor dat het licht een beetje gefilterd wordt. Met een wit, lichtdoorlatend gordijntje ervoor valt het licht niet te hard op de gezichtjes van je kinderen.

BUITEN: IN DE SCHADUW ERMEE

We hebben de neiging om gezellig in de zon te gaan staan, om een vrolijke kinderfoto te nemen. Maar: fel zonlicht werpt schaduwen op de gezichten van je mini’s. Zoek liever een schaduwplek op. In de schaduw maak je – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – echt prachtige foto’s. Tegenlicht fotografeert ook heel mooi.

BRENG HET VERHAAL IN BEELD

Op zoek naar een beetje variatie in je foto’s en je feed? Ik merk dat mama’s vaak portretfoto’s maken van dichtbij. Heel leuk natuurlijk, maar verlies toch ook het verhaal errond niet uit het oog. Denk aan de situaties die je wil onthouden. Maak de ene keer een prachtige close van je kindje, met die mooie, grote ogen in beeld. En leg daarna ook je blije kiddo vast, in het midden van de chaos van je ontplofte woonkamer. Of je kindje met een chocomond. Denk niet te veel aan Instagram, fotografeer jullie leven zoals het echt is. Het levert je dan misschien niet de Instagram Perfect Story op (als die al bestaat), maar wel de perfecte herinnering voor later. 

WORK THE PICTURE

De kans is klein dat je na twee keer klikken al de leukste foto beet hebt. Probeer hetzelfde verhaal eens op verschillende manieren in beeld te brengen. Wissel je compositie af, ga een keer veraf staan en dan weer wat dichterbij. Ga eens boven de kinderen hangen en trek hun aandacht, zodat ze naar je opkijken. Work the picture, zeg ik altijd. Speel met je foto tot het voor jou goed zit. Ik neem zelf ook superveel foto’s. Dan zit er altijd wel een ‘allermooiste’ tussen.

DUIK IN HUN WERELD

Een trucje dat een enorm verschil maakt: fotografeer kinderen op hun ooghoogte, zo duik je helemaal in hun wereld. Ik lig super vaak op mijn buik in onze woonkamer, om de beste beelden te kunnen maken. Vanuit dat perspectief zit je helemaal op hun niveau. Jij ziet hoe zij de wereld zien. 

DE WAZIGE ACHTERGROND

Zit je op ooghoogte van je kindje? Probeer dan eens een portret met wazige achtergrond te maken, met de portretmodus van je telefoon. Dat werkt goed in deze opstelling: jij zit best dicht bij je kindje, en je kindje zit zelf vrij ver verwijderd van de muur of andere achtergrond.

NABEWERKING VOOR (D/M)UMMIES

Wil je er alles uithalen dat erin zit, dan kan je je beelden nabewerken met een gratis app als Snapseed of Lightroom. Met die apps kan je een onderbelichte foto van aardig wat extra licht voorzien, maar ook meer diepte brengen in je beelden. In Lightroom doe je dat door de hooglichten wat te verminderen en de schaduwen te vermeerderen. Zo creëer je meer detail in de middentonen van je foto’s. Resultaat? Het vlakke effect verdwijnt en de foto krijgt als vanzelf meer diepte. Beetje wartaal? Of gewoon weinig tijd? Je kan in Lightroom ook een ‘preset’ gebruiken: een soort van filter om op al je foto’s toe te passen en ze allemaal dezelfde professionele nabewerking te geven. Dat zorgt voor eenheid in je fotoalbum of feed.

KOOP EEN SET WITTE LAKENS

Foto’s van kinderen in de wei bij zonsondergang: allemaal goed en wel. Maar die wei heb je vermoedelijk niet altijd bij de hand.  Je bed, daarentegen, wél. Foto’s op bed zijn superleuk: je pasgeboren baby kan erop liggen, een grotere baby kan op de buik of zittend, peuters en kleuters kunnen ravotten. Ga op (hun) ooghoogte liggen of installeer jezelf vlak voor het raam. Maak wat geluidjes, zodat je kindje naar je kijkt en aanschouw hoe prachtig het licht op z’n snoet valt. Ideaal attribuut voor zo’n DIY fotosessie: een set witte lakens. Plaatje compleet!

Maxine, lifestylefotografe en mama van Charlie en Oliver, maakte zelf enkele presets die ze gebruikt voor haar eigen professionele nabewerkingen. Maar van het een kwam het ander: omdat de (bijna) mama’s die bij haar voor de lens stonden zo enthousiast waren over de specifieke touch van haar nabewerking, ging Maxine haar presets ook te koop aanbieden. Benieuwd? Je vindt ze hier. Ook een leuke motivator om toffe foto’s van je kiddo’s te maken: Maxines foto-inspiratietraject: Tiny Tales.

Scroll To Top