Kinderkleren tweedehands (ver)kopen? Lukt beter met deze tips van Second Kid!

tweedehands kinderkleren

Er zijn zo van die dingen die we bij Motel Mama ten zeerste kunnen appreciëren in het departement kindermode. Dat de kleren van onze kinderen niet door àndere kinderen worden gemaakt, bijvoorbeeld. Dat onze kiddo’s er hard op crushen, zonder hulp van frozenglitterseenhoorns. Dat we er zélf net zo vrolijk van worden (hello, outfit envy!). En natuurlijk ook dat ze vlotjes een kind of twee (drie?) meekunnen. Tof voor broertjes of zusjes, maar ook voor het gezinsbudget. Want als je al die mooie stukken nog kan doorverkopen, dan kunnen te kleine, rondslingerende kleren gewoon andere, mooie, grotere kleren opleveren. YAY!

Alleen: hoe begin je daar nu aan? Hoe zwier je de kleerkast van je kinderen te koop, online? Hoe bepaal je de prijs? En wat is éééécht wel beter geschikt voor de rommelmarkt? We vroegen het aan mama’s Hanne, Lynn en Isabel van tweedehandsplatform Second Kid , een nieuwe Belgische plek om duurzame kinder-merkkledij online te kopen en te verkopen.

Van een stapel te kleine kinderkleren afgeraken? Of zelf preloved koopjes doen? Lukt nog beter met deze tips van Second Kid!

OM TE VERKOPEN

VERKOOP IN HET SEIZOEN

Isabel: “Verkoop enkel wat je op dat moment ook zélf zou kopen. Het heeft weinig zin om zomerjurken aan te bieden wanneer iedereen winterjassen nodig heeft. Spaar de zomeroutfits dus nog even op. Tot het communie/lentefeestseizoen, dat begint tegenwoordig toch al in januari.”

LAAT HET NIET TE LANG LIGGEN

Lynn: “Stop met kleren in IKEA-bakken of plastic zakken te stoppen ‘omdat je ze binnenkort nog wel eens zal verkopen’. Zo’n gigantische berg kleren online zetten, vraagt echt veel tijd en moed. Te veel. Deel het liever op in kleine beetjes. Maak er een gewoonte van om, telkens je wat te kleine dingen uit de kasten vist, alles meteen in je shopje te zetten. Ook: hoe langer iets blijft liggen, hoe meer waarde het stuk verliest. De mama’s die bij ons kopen (en verkopen) kennen de markt vaak goed. Ze weten of ze een TAO’tje van vorig seizoen of van zes jaar geleden shoppen. Iets dat nog in de mode is, slaat ook gewoon sneller aan. Verkoop het dus zo snel mogelijk weer door.”

PRIJS HET AAN -60% OF MINDER

Isabel: “Als je er te veel voor vraagt, raakt het niet verkocht. Ik weet dat het soms moeilijk is (want: je betaalde wel 75 euro voor die ene jurk en je dochter wou hem maar 4 keer dragen, auw), maar wanneer de spullen in je kast liggen, brengen ze ook niets op. Tien euro in je zak is beter dan nul euro en een onverkocht, rondslingerend stuk in je huis.”

Hanne: “Tijdens de sales zijn merkkleren in nieuwe staat vaak aan min zestig procent te koop. Een tweedehands item in goeie staat prijs je dus iets lager.”

KOOP DUURZAME MERKEN, DAN KAN JE ZE ZÉLF NOG DOORVERKOPEN

Hanne: “Ze dragen dat maar zo kort, dus ik kan écht geen geld uitgeven aan babykleren. Ik moet zeggen dat ik dat in het begin ook dacht. Voor mijn eerste kocht ik vooral bij de ketens. Tot ik doorhad dat die kleinste maatjes misschien – akkoord – niet zo intensief worden gedragen, maar wél mega-intensief worden gewassen. Zure melk en ontplofte luiers enzo. Babykleren zitten uiteindelijk meer in de wasmachine dan ergens anders. En daar had ik dan weer niét aan gedacht. Dus goed: uiteindelijk waren de meeste kleertjes al van karton en half opgewold nog voor mijn baby effectief de kans had gehad om eruit te groeien. Zo ben ik eigenlijk al heel snel afgestapt van kinderkledij uit ketens, en bij duurzame merken als Bobo Choses en The Animals Observatory uitgekomen. Die kan je wassen en blijven wassen. En nog blijven ze mooi. Dat zijn trouwens ook twee merken die het in doorverkoop supergoed doen. Op Second Kid krijg je gemakkelijk nog 10 à 15 euro voor een Bobootje.”

Lynn: “Als je weet dat je toch nog een kwart of soms een derde van de aankoopprijs kan recupereren door een trui van Bobo Choses weer door te verkopen, wordt het prijsverschil tussen duurzame merken en kledij van ketens plots wel een pak kleiner.”

KOUSEN EN SCHOENEN VERKOPEN OOK

Hanne: “Je zou dat misschien niet meteen verwachten, maar als ze nog in goeie staat zijn, verkopen kousen en schoenen echt supersnel bij ons. Ouders die veel (of soms zelfs enkel) tweedehands kopen zijn op zoek naar outfitjes. En daar horen natuurlijk schoenen bij. Dat zijn vaak miskopen – nét niet de juiste maat in het juiste seizoen, je kent het wel. Ook Salt-water Sandals verkopen heel goed door.”

MAAK JE FOTO’S MET ZORG

Isabel: “Het mooist is: een witte achtergrond, véél daglicht  (dus geen kunstlicht aansteken) en gestreken kledingstukken. Ook altijd leuk: een foto van een gestyled outfitje (met nog andere items uit je shopje) of een aan-foto van je kind. Privacy-gewijs kan je hun hoofdje uit beeld croppen of er een toffe smiley opzetten.”

Lynn: “Als er vlekjes of kleine defauts zijn, maak daar dan ook een foto van. Eerlijk duurt het langst. Je wil als koper ook graag weten wàt je precies koopt.”

STUUR DE KLEDIJ OP MET EEN TRACK & TRACE, OF…

Lynn: “Opsturen met de gewone enveloppe-post kan in principe ook, maar dan ben je nooit écht zeker dat het goed aan zal komen en dan is het vaak lang onderweg. Denk ook aan afhaalpunt-verzenden, bijvoorbeeld via Mondial Relay. Goedkoper dan de gewone post en heel veilig. De verschillende verzendopties en tarieven vind je op onze website onder ‘Hoe het werkt’.”

Hanne: “Of zoek op Second Kid naar een verkoper die in de buurt woont, dan kan je een pakje gewoon gaan ophalen.”

ZET (EERST) JE EYECATCHERS IN DE ETALAGE

Isabel: “Een effen donkerblauwe longsleeve is natuurlijk handig in de kleerkast. En body’s heeft elke baby nodig. Maar als je een hele stapel kledingstukken hebt om online te zwieren, begin je best bij de eyecatchers. Die springen op zo’n overzichtspagina gewoon het hardst in het oog. En zo trek je meteen bezoekers naar je ‘kleerkastje’. Dat kan je later nog wat aanvullen met basics, zodat kopers outfitjes kunnen samenstellen.”

MAAK ER EEN PERSOONLIJK KLEERKASTJE VAN

Lynn: “Laten we eerlijk zijn: aan kinderkleren hangen meestal ook wel wat emoties. Veel meer dan aan je eigen miskopen, is die ene zomershort van je zoon wel die short waarin hij zo schattig z’n eerste waggelstapjes zette of stond je dochter toch zo snoezig met die jurk of… Emoties dus. En dat maakt het net iets moeilijker om sommige stukken los te laten. Daarom maken we er bij Second Kid ook geen superdroge verkooptransactie van. We proberen voor een fijne band te zorgen tussen koper en verkoper. Op je profielpagina (oftewel: ‘je kleerkastje’ zoals je kleine online shop bij ons heet) schrijf je een kort tekstje over wie je bent, over je smaak, je favoriete merken. Kopers doen dat ook. En zo weet je toch een beetje aan wie je het verkoopt, dat maakt het loslaten wat gemakkelijker (lacht). Je kan natuurlijk ook de link naar je kleerkastje delen met vrienden of op social media. Dan ken je de kopers vaak ook al.”

DENK NA OVER JE ‘DROPS’

Hanne: “Post niet alles in één keer, maar deel regelmatig nieuwe stuks, zo worden shoppers getriggerd om af en toe naar je winkeltje te komen kijken. Het is wel handig als je een paar items in dezelfde maat, voor hetzelfde geslacht groepeert in je ‘drop’. Dus niet 1 babystuk, en 1 jurk voor een zesjarige en 1 outfit voor een jongen in maat 92. Kopers die op jouw profiel belanden zijn zelden op zoek naar àl die dingen, tegelijk. Maar als ze vijf jurkjes in dezelfde maat zien staan en die vallen allemaal in de smaak… dat is wat anders.”

BABYSPULLEN VERKOPEN? GEEF WAT EXTRA UITLEG

Hanne: “Wat voor mij voor mij goed werkt, is bij de babykleertjes die ik verkoop wat extra uitleg schrijven. Soms is het allemaal zo verwarrend voor first time moms. Wat moet je nu kopen? Wat is écht handig? Dan schrijf ik: ‘Perfect pakje voor in de draagzak in de winter’ of ‘deze pyjama heeft knoopjes aan de voorkant: extra handig voor newborns, want dan hoef je de pyjama niet over dat kleine, pasgeboren hoofdje te trekken’.”

OM ZELF TE KOPEN

VOLG JE FAVORIETE VERKOPERS

Isabel: “Ga op zoek naar de heilige graal: een ouder met precies jouw smaak, en met een kind dat een half jaar of een jaar ouder is dan het jouwe. Je kan je favoriete kleerkastjes gaan volgen. Zo mis je nooit een goeie catch.” 

EEN SOWIESO 100% VEILIG PLATFORM

Lynn: “Voel je je niet goed bij kinderkleding verkooppagina’s op IG of FB? Ons platform is helemaal veilig, je hoeft geen rekeningnummers uit te wisselen, te bieden of artikels te up-en! Second Kid biedt een veilige en gewaarborgde omgeving om te kopen en verkopen. Geen misbruik of oplichting dus!”

CHECK EERST OF JE HET NIET TWEEDEHANDS KAN SHOPPEN

Isabel: “Combineer een nieuw gekocht stuk met een tof tweedehands stuk. Goedkoper dan een volledig nieuwe outfit en toch hip, leuk én duurzaam.”

Hanne: “Iets nodig? Na een tijdje wordt het een reflex om éérst even tweedehands te gaan kijken, vooraleer je iets nieuws koopt. Tweedehands kopen is én fijn voor de portemonnee én voor de planeet. Er zijn al zo veel kleren in omloop. Dus dachten wij: moeten er écht nog zo veel meer bij? Kan het niet duurzamer? Op Second Kid vind je geen ketens. We laten enkel mooie, kwalitatieve merken toe , vaak ook Belgische labels. Oh en denk niet automatisch aan sponsen broekjes uit de jaren zestig hé, tweedehands is bij ons geen vintage. Het is gewoon mooie kledij, die gerust nog een rondje meekan. Klaar voor een ‘second kid’.”

Op zoek naar een nieuwe outfit? Of zelf kleertjes verkopen? Check dan zeker www.secondkid.be

Scroll To Top