Ook nog niet helemaal klaar voor de start? Sandra Bekkari’s easy, gezonde gezinsgerechten om de eerste schoolweken te overleven

Rien de Mey

Motel Mama Rien is mentaal helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar. Praktisch, echter, nog niet eens voor de helft. Gelukkig schiet Sandra Bekkari ter hulp, met vijf go-to recepten die zelfs tegen de drukste avondspitsen opgewassen zijn.

Met 1 september in het vooruitzicht haalde ik medio augustus al een preventieve voorraad anti-luizenproduct én een nieuwe herfstoutfit voor mijn dochter in huis. ‘Wauw zeg, zo netjes op schema, Rien’, zou je zomaar durven denken. Nja. Ware het niet dat daar, precies ter hoogte van die vier verse verpakkingen Licener, een fles azijn en 2 stuks Bobo Choses, mijn voorbereiding voor schooldag nummer 1 – en bij uitbreiding nummer 2, 3 en 37 – nogal abrupt stopte. De turnpantoffels moeten nog gekocht worden, de boekentas dient nog opgevist uit die wankele stapel tote bags die ik nooit allemaal tegelijk nodig zal hebben, de peptalks (‘Maar nee Matilda, de nabewaking wordt écht tof dit jaar!’) kunnen gerust nog eens opgefrist worden. En ook de badkamer moet nog voor twee derde verbouwd worden. Dat laatste doet weinig ter zake, maar is hoe dan ook ontzettend vervelend. 

DOORDEWEEKSE KEUKENINSPIRATIE

Groot was dan ook mijn vreugde toen bleek dat ik onverwachts hulp kreeg bij het voorbereidende veldwerk. Dat gebeurde dus geheel per ongeluk, toen mijn allerliefste vriendin E. me vorige week het volgende whatsappte: “Poging nr. 9989 om eens georganiseerd aan een schooljaar te beginnen. Dus vertel eens: wat is jouw favoriete/makkelijke/gezonde doordeweekse gerechtje? Alvast bedankt, een Gemotiveerde moeder”. 

Naarstig dook ik – altijd opvallend vlijtiger om een vriendin te helpen dan om mijn eigen demotiverend lange to-dolijsten aan te pakken – in mijn mentale fichebak. Die heet Rob. “Baby, wat aten wij ook alweer tijdens een normaal schooljaar?” en “Wat hadden wij altijd in de koelkast als back-up?” 

Dus hup hup hup, wij aan het denken. En in een mum van tijd hadden we een lijstje klaar met onze culinaire lifesavers voor tijdens drukke schoolavondspitsen. Handig om te delen met ‘gemotiveerde moeder’ E., maar net zo handig om bij wijze van reminder op het prikbord van onze eigen keuken te hangen. Is die portie mentale rust ook weer getankt! 

5 ‘ALTIJD-GOED’-WEEKRECEPTEN VAN SANDRA BEKKARI

Wat we nog leerden uit onze top-10-voor-drukke-avonden? Als het snel, lekker, groenterijk én familievriendelijk moet zijn, serveren wij hier thuis blijkbaar het allervaakst gerechten van Sandra Bekkari op de doordeweekse keukentafel. Altijd snel en simpel, wel fijn voor de lijn, maar OOK voor je humeur en meestal zowel geschikt voor ouder als kind.

Het is dan ook precies daarom dat we Sandra Bekkari herself uitnodigden in de keuken van Motel Mama! Speciaal voor jullie deelt ze vijf altijd-goed snelle weekrecepten voor drukke gezinsavonden. Ook nog op zoek naar een paar gezonde klassiekers waarop je altijd kan terugvallen? Maak kennis met je nieuwe favorieten 🙂

1. SNIJDEN EN IN DE OVEN ZWIEREN

Ovenschotel met butternut, rode biet en gekarameliseerde halloumi of Berloumi

Schil-, snij- en ander voorbereidingswerk: 15 minuten
In de oven: 35-40 minuten

Sandra Bekkari: “Een kleurrijke en snelle ovenschotel vol vitaminen en écht herfstgevoel. Time saver: butternut of flespompoen is een heel ‘simpele’ pompoen, die zich gemakkelijker laat schillen en snijden dan z’n grotere, ronde soortgenoten. Eten de kinderen mee? Na een actieve dag op school kunnen ze wel een portie volkoren pasta of wat aardappeltjes on the side gebruiken. Had jij niet zo’n actieve dag of heb je een zittend beroep, dan heb je zelfs geen extra koolhydraten nodig. Die uit de groenten volstaan.”

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • ½ butternut (pompoen) 
  • 2 voorgekookte rode bieten (supermarkt) 
  • 3 teentjes knoflook, geplet met schil 
  • 1 kleine witte ui, in stukken 
  • verse tijm 
  • kurkuma 
  • zwarte peper 
  • 3 el olijfolie 
  • 10 tomaatjes 
  • 2 el pompoenpitten 
  • ½ el acaciahoning 
  • 200 g halloumi of Berloumi

(c) Foodphoto

Bereiding 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  • Was de pompoen grondig. Schil de butternut met een dunschiller. Verwijder de pitten en snijd in stukken. 
  • Snijd de rode bieten in stukken. 
  • Doe de groenten in een ovenschotel met de geplette knoflook, tijm, kurkuma, zwarte peper en 1 el olijfolie. 
  • Gaar in de voorverwarmde oven gedurende 30 à 35 minuten. Voeg het laatste kwartier de tomaatjes en de pompoenpitten toe. 
  • Meng 2 el olijfolie met ½ el honing. 
  • Snijd de halloumi in plakken en bak aan beide kanten in een antiaanbakpan zonder vetstof. Voeg na een 4-tal minuten het honing-olijfoliemengsel toe en laat nog heel even bakken. 

2. SNELLER KLAAR DAN JE ‘CROQUE MONSIEUR’ KAN ZEGGEN

Zoete puntpaprika’s uit de oven met mozzarella en tomaat

Schil-, snij- en ander voorbereidingswerk: 5 minuten
In de oven: 15 minuten

Sandra: “Met een strategisch voorraadje mozzarella en tomaten in huis, kom je tijdens een ‘help-wat-eten-we?-crisis’ al héél ver. Maar voeg nog wat puntpaprika’s, pijnboompitten en een sneetje volkoren (spelt)brood toe en je krijgt deze heerlijk snelle, gevulde paprika’s. Een eenvoudig en heerlijk recept om achter de hand te houden voor een écht drukke avond, dus. En bovendien: gesmolten kaas!”

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 grote puntpaprika’s
  • olijfolie
  • 200 g mozzarella, in stukjes
  • 8 gele kerstomaatjes, in vier
  • 8 rode kerstomaatjes, in vier
  • zwarte peper
  • snuifje zeezout (of fleur de sel)
  • verse basilicum
  • pijnboompitjes
  • gemengde salade
  • balsamico

(c) Foodphoto

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Halveer de paprika’s en verwijder de pitjes.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strijk de paprika’s in met olijfolie (makkelijkst met olijfoliespray). Leg ze op de bakplaat en vul ze met de mozzarella en tomaat.
  • Kruid af met peper en zout. Werk af met wat olijfolie, basilicum en pijnboompitjes.
  • Bak alles 15 minuten in de voorverwarmde oven 
  • Serveer met de gemengde salade en de rest van de tomaatjes.

3. KLASSIEKER MET SNEAKY GROENTEN

Gegratineerde hespenrolletjes met witloof à la Sana

Schil-, snij- en ander voorbereidingswerk: 40 minuten
In de oven: 15 minuten

Sandra: “Het voordeel aan deze schotel is – behalve dat er niet minder dan een vollédige bloemkool verstopt zit in de saus en geen kind dat in de gaten heeft! Hallo mom of the year! – dat je hem gemakkelijk op voorhand kan maken en ’s avonds enkel in de oven hoeft te schuiven. Van de bloemkoolsaus kan je trouwens ook meteen véél maken en apart invriezen. De stiekeme groentesaus is ook de ideale basis voor een snelle spaghetti (of courgetti) carbonara of een vispannetje.”

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 grote bloemkool, in roosjes
  • 4 stronken grondwitloof
  • een flinke scheut (rijst)melk
  • 1 el olijfolie
  • snufje nootmuskaat
  • zwarte peper
  • snufje zeezout
  • 120 g mix van gratinkaas (Emmental, Comté…), gemalen
  • 4 dikke sneden gekookte ham

(c) Foodphoto

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 210 °C, op de grillstand.
  • Stoom of kook de bloemkool tot die helemaal gaar is.
  • Verwijder met een aardappelmesje het taaie hart uit het witloof door een ronde inkeping te snijden. Stoom of stoof het witloof gaar, prik met een vork in het witloof om te zien of het gaar is.
  • Laat goed uitlekken, knijp de witloofstronken even samen om het vocht goed te verwijderen.
  • Mix de bloemkool in de blender met de melk, olijfolie, een 2-tal el van het stoom/kookvocht van het witloof en kruid met nootmuskaat, zwarte peper en zout.
  • Meng de bloemkoolsaus met de helft van de gratinkaas.
  • Doe een laag bloemkoolkaassaus in een vuurvaste schotel.
  • Kruid het witloof met nootmuskaat en zwarte peper, rol het in de ham en leg in de ovenschaal. Doe de rest van de bloemkoolkaassaus erover en werk af met gemalen kaas. Zet 15 minuten onder de voorverwarmde gril

4. MAMA: 1 – DR. OETKER: 0

Pizzeta

Schil-, snij- en ander voorbereidingswerk: 10 minuten
In de oven: 10 minuten

Sandra: “Pizza’s die je sneller zélf maakt dan dat je ze op Deliveroo kan bestellen? Voor de typische ‘vrijdagavond-goesting’ bedacht ik deze supersnelle minipizza’s. De meeste ingrediënten heb ik standaard in de voorraadkast en de restjes groenten die je nog in de koelkast vindt, zijn de ideale toppings!”

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • ½ sjalotje, fijngesneden 
  • olijfolie 
  • 1 teentje knoflook, geperst 
  • 200 g tomatenblokjes met basilicum (vers of uit blik) 
  • Provençaalse kruiden 
  • zwarte peper 
  • zout 
  • 2 volkoren pitabroodjes (natuurvoedingswinkel) 
  • 6 voorgesneden plakjes mozzarella (supermarkt) 
  • topping naar keuze: plakjes champignons, paprika, olijven, parmaham, blokjes gekookte ham, stukjes ananas 
  • mozzarella, geraspt 

(c) Foodfoto

Bereiding 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. 
  • Stoof het sjalotje in olijfolie, voeg de look en de tomatenblokjes toe, kruid met Provençaalse kruiden, zwarte peper en een snufje zout en laat een 12-tal minuten sudderen zonder deksel. 
  • Snijd de pitabroodjes met een keukenmes middendoor. Leg ze op bakpapier. 
  • Smeer er de tomatensaus over en beleg met de plakjes mozzarella en topping naar keuze. 
  • Werk af met een beetje geraspte mozzarella.
  • Zet de pizzeta in de voorverwarmde oven gedurende 8 à 10 minuten en serveer met een salade naar keuze. 

5. COMFORTFOOD VOOR IEDEREEN!

Hete bliksem met zoete aardappel

Schil-, snij- en ander voorbereidingswerk: 20 minuten
In de oven: 10 minuten

Sandra: “Het gerecht uit mijn boek ‘Fast Food’ waarover ik het meest complimentjes kreeg van ouders. Want: voor henzelf is zo’n hete bliksem pure nostalgie, voor de kinderen blijkt het heel vaak een voltreffer, dankzij de appelmoes-gehaktcombi. Bovendien: hoe sluit je een herfstige school/werkdag beter af, dan met een heerlijk dampende ovenschotel op tafel? Comfort food eersteklas!”

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 zoete aardappelen, in stukken
  • scheut haverdrink
  • snufje kurkuma
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 tl harissapasta
  • 250 g kalfsgehakt
  • 200 g ongezoete appelmoes
  • 60 g gratinkaas
  • 2 handvol veldsla of andere sla naar keuze

(c) Wout Hendrickx

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C met de grillstand aan.
  • Stoom de zoete aardappel gaar en pureer met een scheutje olijfolie, haverdrink, kurkuma, zwarte peper en zout.
  • Stoof de ui en knoflook aan in olijfolie, voeg de harissapasta en het gehakt toe en bak. Kruid met zwarte peper en zout.
  • Doe de appelmoes onderaan in een ovenschaal, leg het gehaktmengsel erop en de puree van zoete aardappel on top.
  • Werk af met gratinkaas. Zet 5 à 10 minuten onder de warme grill tot de kaas goudbruin is
  • Serveer met sla naar keuze op smaak gebracht met een scheutje olijfolie, peper en fleur de sel.

Nog meer inspiratie nodig? 
Op 22 september verschijnt Sandras nieuwe boek ‘Fast Food 2’, met alweer 80 familievriendelijke recepten die in minder dan een halfuur op tafel staan.

Fast Food 2. Sandra Bekkari. 24,99 euro, 208 p. Verschijnt bij Borgerhoff & Lamberigts

Scroll To Top