Alles behalve verf en strooiglitter: hiermee kan je kind wél knutselen terwijl jij thuiswerkt

Laten we, in deze tijden van lock- en parental breakdowns, vooral niét gaan over-achieven. Pinterestwaardige knutselwerken waarvoor plakkaatverf, losse glitters, een lijmpistool en twaalf uur ouderparticipatie nodig zijn, mogen voor mijn part vrolijk op Pinterest blijven. In de chaos van het binnenleven, binnenwerken en binnenspelen ben ik al blij als er, op het eind van de dag, iemand een streep met een stift heeft getrokken. En al helemaal als dat niet op de muur was. Daarom deed ik een kleine Insta-rondvraag bij andere mama’s. Waarmee laten zij hun kleuter laagdrempelig en kliedervrij knutselen, terwijl ze zélf relatief gerust aan de Skype hangen? Een overzicht.

SPEELMAIS

Zo’n grote emmer met nog meer kleine prullen om van de grond te rapen: aanvankelijk leek speel- of playmais mij ongeveer het allerlaatste dat ik in huis wilde halen tijdens deze lockdown. Tot ik werd geïnfluencet. Op Instagram zag ik hoe talloze moeders het kleurrijke knutselgerief per duizend stuks insloegen en er vervolgens nog laaiend over bleken, ook. Na een kleine internetzoektocht veranderde ik definitief van kamp: voor het knutselen met playmais heb je (zo leerde ik) énkel desbetreffende playmais en een beetje water nodig. Dus: geen verf. Geen lijm. Geen scharen. Geen ‘pas op voor de nieuwe zetel’. Gewoon een beetje nat maken en de kleurrijke schuimpjes blijven zowel aan elkaar als aan een tekening plakken. Add to cart. Maal 1000.

Playmais
Playmais bij Fun, 14,99 euro

SCHILDEREN MET WATER

Het is niet omdat je alle verftubes uit je huis bant, dat de penselen hetzelfde lot moeten ondergaan. Er kan nog steeds geschilderd worden, maar dan met opvallend minder geklieder. Zo kan je bijvoorbeeld je kind laten schilderen met water en een penseel op een krijtbord. Ook dat magische waterkleurboekje waarvan je al maanden het pennetje kwijt bent, kan weer magische kleurtjes krijgen dankzij een verfkwast en een kommetje water. De combinatie stoepkrijt + water is eveneens een hit, zo tipt een mama. Je kan over een krijttekening heen schilderen met een penseeltje met water en dat geeft dan allerlei spectaculaire resultaten zoals: kinderen die een kwartier blij bezig zijn en jij die tijd hebt om in de zon een werkpauze te nemen. Drankje optioneel.

Stoepkrijt via Zwart Online, 5 euro

DROOGSCHILDEREN

Ook kliedervrij blijkt het ‘droogschilderen’. Kwak wat plakkaatverf in een diepvrieszakje, zip-lock dat dicht en bevestig het tegen het raam met tape. Of op de tafel waaraan jij zit te werken. Kan ook met een kartonnetje waarover je plastic folie aanbrengt, gevolgd door een paar kwakken verf en een tweede laag plastic. Zo kan je kind vingerverven zonder nog maar een vinger, witte muur of sierkussen vuil te maken. Ik moet wel waarschuwen: alles vuil maken blijkt bij mijn kinderen proefondervindelijk 100% van de pret van het schilderen. Maar misschien zijn jouw kiddo’s wél fan.

RAAMSTIFTEN EN RAAMKRIJTJES

Eerlijk: het is niet alsof je de komende weken plots en magisch wél tijd zal hebben om je ramen te poetsen. Ter camouflage van de vette handafdrukken kan je je kinderen allerlei kunstwerken op de ramen laten tekenen met raamstiften of raamkrijtjes. Akkoord, het wordt extreem moeilijk om hen dat binnenkort weer af te leren, maar: één dag per keer. En vandaag koopt zo’n raamkunstwerk je misschien wel een uurtje extra werktijd. Hoera!

Raamstiften Wishy Washy via Blabloom, 14,95 euro

OLDSCHOOL PROPJES EN SNIPPERS

Kleurpotloden worden hier, na tweeënhalve week intensief gebruik, plots als ‘saai’ bestempeld. En sinds het glitterstift-op-de-zetel-incident (lockdown dag 4) ben ik niet supergeneigd om hen te vertrouwen met stift. Een alternatief om kleurplaten van kleur te voorzien blijkt: oldschool propjes maken. Dus: crêpepapier in stukjes trekken, opfrommelen en vervolgens op de tekening plakken (kan gewoon met een lijmstick, geen vrees!). Werkt ook met gekleurd papier dat ze kunnen versnipperen, manueel of per kinderschaar, en vervolgens op een blad Pritt-en.

KINETISCH ZAND

Wanneer je kinderen de zandbak vanop de speelplaats nogal intens beginnen te missen (en je zeker weet dat de jouwe van die zand-adepten zijn die uuuren in zo’n plakkerige bak kunnen slijten), dan kan je ook thuis voor wat bescheiden strandpret zorgen. Dat doe je liefst, zo vertellen collega-moeders mij, met kinetisch zand. Kinetisch of magisch zand lijkt op zand, maar je kan er wél mee boetseren. Het zand blijft ook voornamelijk aan zichzelf plakken (en niet aan je halve huis). De stukjes die op de grond belanden en zich daar vermengen met stofjes, broodkruimels en dat plakje banaan van gisteren zijn definitief verloren, maar de rest van het zand kan je lang bewaren: het droogt niet zo gemakkelijk uit.

Ik-heb-dat-niet-in-huis-alternatief: zelf kinetisch zand maken met 8 kopjes bloem + 1 kopje babyolie.

Kinetisch zand, Brookstone via Rewind Play, 17,50 euro voor 1 kilo zand

DINGEN AAN EEN TOUW RIJGEN

Dat kunnen parels zijn, maar ook onbeschilderde, nude macaroni’s (geen verf, remember), stukken wc-rol die een patroontje kregen met washi-tape, of zelfgemaakte kralen uit fimo. Kans is helaas groot dat jij al hun creaties zal moeten dragen. Maar goed: toch niemand die je ziet.

BOETSEERKLEI

Play-Doh en aanverwanten zijn even geniaal als gevaarlijk. Het geheim zit hem hier vooral in de dosering van de ouderparticipatie. Bij bovenmatig veel inmenging zullen de kinderen aangespoord worden om hun beeldende talenten naar een hoger niveau te tillen. Niets dan goed nieuws. Ware het niet dat de ouder in het proces ook met 100% zekerheid zichzelf te veel zal aansporen (‘VOOR DE VIJFDE KEER, KAN ER IEMAND ALSTUBLIEFT NU DE SPRINKLE-MACHINE DOORGEVEN’) en diens baas drie uur later een volledig pastelkleurig miniatuur patisseriebanket zal kunnen voorleggen. Dat rapport, echter, zal voor morgenvroeg zijn. Bij te weinig ouderparticipatie eindigt dit experiment in een mum van tijd met ‘Alles Paarsbruin’. Beetje af te wachten waar je zelf het meest voldoening uit haalt: taartjes boetseren of een spoedcursus in leren loslaten.

Ik-heb-dat-niet-in-huis-alternatief:zelf zoutdeeg maken met witte bloem, zout, olie en water.

Organische speelklei van AILEFO bij Goldfish, 19,95 euro
Scroll To Top