Lenteschoonmaak? Zo pak je de kinderkleren aan

Zin in een lenteschoonmaak? Of is de kinderkleerkast écht aan een rondje Marie Kondo toe? Een paar tips van de KonMari opruimcoach Anneliese Roose: zij zorgt voor wat orde in de baby- en kinderklerenchaos.

1. LABELEN MAAR!

Kinderkleren: ofwel passen ze, ofwel (nog) niet. Het heeft dus geen zin om alle kinderkleren in één kast te bewaren, want je hebt momenteel toch enkel dié items nodig die daadwerkelijk passen. Dat wist je natuurlijk wel. Maar: dat wil niet zeggen dat er toch niet per ongeluk wat matenchaos in de kast sloop. Opruimcoach Anneliese: “Sorteer daarom nog eens alle kinderkleren per maat, vouw ze op volgens de KonMari-methode (zie hieronder :)) en berg ze in aparte dozen op. Label de dozen met de maat. Zo heb je meteen een goed overzicht op hoeveel kleren je per maat hebt. En zo pluk je er binnenkort exact die outfits uit die je zocht (in de plaats van ze te vergeten).”

2. TE KLEIN GEWORDEN?

Wil je te klein geworden kleren bijhouden voor als je nog een kindje krijgt? Gooi dan niet alles in een doos. De tip van Anneliese: “Ook nu ga je aan het sorteren én vouwen. Deel de kleertjes in per maat en bewaar ze in aparte dozen, die je ook nog eens labelt met de maat. Yup, je toekomstige zelf zal je ZO dankbaar zijn. Je kan die dozen gerust op zolder bewaren, want je hebt ze niet meteen nodig en je zal evenmin vergeten dat je ze in huis hebt.”

3. SENTIMENTEEL?

Te klein geworden, maar je kan het toch niet wegdoen of doorverkopen? Je hart liegt niet. Dat betekent dat er een sentimentele lading aan het kledingstuk hangt en dat je het gewoon graag wil bijhouden. Dat mag. Anneliese: “Het moeten niet altijd fotoboeken zijn. Je kan ook baby- of kinderkleertjes bewaren omdat ze een emotionele waarde voor je hebben. Selecteer de allerleukste, vouw ze op volgens de KonMari-methode, en berg ze rechtstaand op in een mooie doos met deksel (superschattig en leuk om naar te kijken!). Bewaar de doos bij andere herinneringen, bijvoorbeeld op een hoge legplank in een kast. Zo zijn ze in de buurt, maar staan ze ook niet in de weg van de spullen die je dagelijks gebruikt.”

Anneliese Roose is opruimcoach en gecertificeerd KonMari Consultant. Sinds 2017 begeleidt ze klanten op zoek naar rust en ruimte in huis, volgens de methode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo.

Scroll To Top