Ruim je kot op en begin bij de babykleren

Anneliese Roose

Zit jij in team ‘ik heb Netflix al drie keer uitgekeken’? Dan heb je misschien wel zin om dat ‘kot’ van je eens grondig op te ruimen. Of een lenteschoonmaak in de kleerkast van je baby te houden. Een paar tips van de KonMari opruimcoach Anneliese Roose.

1. LABEL EN HEERS

Ben je zwanger en wil je die honderd hormonaal geshopte outfits voor je baby alvast netjes wegleggen? Omdat je nu plots hopen tijd hebt om de babykamer in orde te brengen, of gewoon: omdat het je mentale rust brengt? Sorteer ze dan per maat, vouw ze op volgens de KonMari-methode en berg ze in aparte dozen op. Label de dozen met de maat. Zo heb je meteen een goed overzicht op hoeveel kleertjes je al per maat hebt.

2. TE KLEIN GEWORDEN?

Een andere situatie die ook wel wat orde vraagt: wil je te klein geworden kleertjes bijhouden voor wanneer je nog een kindje krijgt? Gooi dan niet alles in een doos. Ook nu ga je aan het sorteren én vouwen. Deel de kleertjes in per maat en bewaar ze in aparte dozen, die je ook nog eens labelt met de maat. Yup, je toekomstige zelf zal je ZO dankbaar zijn. Je kan die dozen gerust op zolder bewaren, want je hebt ze niet meteen nodig en je zal evenmin vergeten dat je ze in huis hebt.

3. MAAK DE HERINNERING TASTBAAR

Het moeten niet altijd fotoboeken zijn. Je kan ook babykleertjes bewaren omdat ze een emotionele waarde voor je hebben. Selecteer de allerleukste, vouw ze op volgens de KonMari-methode, en berg ze rechtstaand op in een mooie doos met deksel (superschattig en leuk om naar te kijken!). Bewaar de doos bij andere herinneringen, bijvoorbeeld op een hoge legplank in een kast. Zo zijn ze in de buurt, maar staan ze ook niet in de weg van de spullen die je dagelijks gebruikt.

4. GA EENS DOOR AL DIE ONGEOPENDE ZAKKEN DIE JE VAN JE VRIENDINNEN KREEG

Ik kom geregeld bij klanten die zakken en dozen vol kinderkleren van iedereen uit hun omgeving doorgegeven krijgen. Die niet-aflatende stroom aan kleertjes die uitgezocht moeten worden, kan overweldigend zijn. Het wordt soms een taak waar ze echt tegenop kijken. En vaak gaan de kleertjes zelfs ongebruikt weer weg omdat ze door het uitstellen intussen al te klein zijn voor hun kind. Daarom: nog een paar tips!

  • Zorg voor heldere afspraken met de mensen van wie je kleertjes krijgt. Mogen ze meteen weg als je ze niet (meer) nodig hebt? Moeten ze ooit nog terug naar de gever? Houd de afspraken zo eenvoudig mogelijk. Noteer ze misschien ook ergens, de kans is klein dat je mombrain onthoudt wat nu ook weer van wie kwam.
  • Haal alle kleertjes uit de zakken en dozen en leg ze op één grote hoop. Neem elk kledingstuk eens apart in je handen en check of je er blij van wordt. Vind je het mooi, praktisch? Wil je het ook echt bij je kindje aantrekken? Kies de kleertjes uit die je wil houden. Wat je niet wil gebruiken, hou je apart. Het kan dan binnenkort weg (of terug naar de gever).
  • Sorteer de blijvers per maat. Berg ze per maat op in dozen, opgevouwen volgens de KonMari-methode, en label de dozen met de maat. Op die manier wordt het heel eenvoudig om de kleren in gebruik te nemen. Je hebt zo ook op elk moment een duidelijk overzicht van hoeveel kleren je per maat hebt. En als er nieuwe kleertjes bijkomen, heb je een duidelijk systeem om de blijvers er meteen aan toe te voegen.

Anneliese Roose is opruimcoach en gecertificeerd KonMari Consultant. Sinds 2017 begeleidt ze klanten op zoek naar rust en ruimte in huis, volgens de methode van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. In tijden van #blijfinuwkot lanceert Anneliese binnenkort een online workshop, kwestie van uw kot wat overzichtelijk te houden.

Scroll To Top