Kinderkamer, suikerbonen, geboortekaartje, kleertjes wassen, elke kast in het hele huis opruimen. Het is niet alsof je nog geen to-dolijstjes genoeg had, voor deze hele gezondheidscrisis uitbrak. We know. Maar, als dat mag, voegen we er toch graag nog één lijstje aan toe. Sterker nog: zet dit to-dolijstje bovenaan je lijst met al je to-dolijstjes. Want als je deze dingen nu nog regelt voor je bevalt, zal je toekomstige zelf je binnenkort erg dankbaar zijn.
1. INFORMEER JE OVER HET REILEN EN ZEILEN OP JE MATERNITEIT
Bel gerust even op voorhand naar de kraamafdeling van het ziekenhuis waar je binnenkort zult bevallen. Zo ben je op de hoogte van de maatregelen die zij nu treffen (die verschillen sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis). Vraag naar de tijdelijke regels: kan de partner overnachten (meestal wel) of kan hij/zij één keer per dag op bezoek komen, met of zonder tijdsrestricties? Zijn er voor de partner ook maaltijden voorzien? Weet dat een verkort verblijf in het ziekenhuis altijd mogelijk is – die optie wordt momenteel vaak gekozen door ouders die thuis nog kindjes hebben rondlopen. Je vroedvrouw komt dan bij je thuis voor jouw verzorging en die van de baby.
2. ZOEK OPVANG VOOR JE ANDERE KINDJE(S)
Broers of zusjes kunnen momenteel niet op bezoek komen in de kraamkliniek. Heb je opvang nodig voor je andere kinderen wanneer jij in het ziekenhuis verblijft, dan is het nu helaas geen goed idee om je kindje bij de grootouders te laten. Bedenk dus al een plan b.
Een goede oplossing is hen tijdelijk te laten opvangen in een ander gezin met jonge kinderen (waar iedereen gezond is). Nog een idee: je kinderen in hun vertrouwde omgeving laten, met een babysit (check bijvoorbeeld de Gezinsbond). Heel wat studenten willen een handje helpen, ondanks het schoolwerk. Laat ze naar je thuis komen, vraag hen eerst goed de handen te wassen. Zoek een back-up voor het geval je babysit ziek zou worden (met een lijst van drie kandidaten zit je echt safe). Ben je er niet helemaal gerust in? Ook de studenten verpleegkunde, vroedkunde en kinderverzorging zijn nu thuis.
3. HAAL NU AL EEN ‘KRAAMTIJD-SURVIVALPAKKET’ IN HUIS
Zwangere en pas bevallen mama’s zijn iets meer vatbaar voor infecties, dus als dat kan, probeer dan niet zelf naar de apotheek te gaan. Laat je partner of iemand uit je huidige contactbubbel je helpen of bestel nu al enkele dingen online. Wat heb je zeker nodig tijdens die eerste kraamdagen?
Voor jou:
- Pijnstillers, iets tegen pijn en koorts én een ontstekingsremmende pijnstiller.
- Voldoende en groot maandverband met een zacht katoenen laagje (bijvoorbeeld: Molimed, Natracare, Saforelle of Vania).
- Een drinkfles met sportdop, om te spoelen met warm water na elk toiletbezoek.
- Cicaplast Lavant B5 van La Roche-Posay, een wasgel die het herstel van beschadigde huid bevordert. Helpt goed wanneer je een scheurtje of hechtingen hebt.
- Een cold/hotpack: ijskompressen om je pijnlijke onderkant te ontzwellen.
- Een kersenpitkussen om op je borsten te leggen bij stuwing.
Voor de baby:
- Een grote fles liniment. Liniment is een mix van kalkwater en olijfolie en is ideaal om babybillen te reinigen. Een flacon gaat veel langer mee (en is milieuvriendelijker) dan een pakje vochtige doekjes.
- Pampers. Niet dat je een jaarvoorraad moet gaan hamsteren, maar het is evenmin verstandig om voor elk minipakje pampers de deur uit te gaan. Een pasgeboren baby gebruikt ongeveer acht pampers per dag. You do the math.
- Een koortswerend middel voor je baby. Vraag raad aan je apotheker.
- Een draagdoek of draagzak. Met een draagdoek heb je beide handen vrij. En dat is een ongelooflijke luxe tijdens de kraamtijd. Zo kan je toch af en toe iets voor jezelf en je andere kind(eren) doen. Bovendien: als jij rondloopt en in beweging bent, zal je baby rustiger worden. Iedereen blij!
- Een babyweegschaal of digitale keukenweegschaal, want je vroedvrouw zal nu na dag vijf niet meer aan huis kunnen komen. Ze volgt je wel nog op, maar zal je vragen om je kindje zelf te wegen.
– lees ook: Vergeet vochtige doekjes. Liniment is dé shit voor babybillen –
4. VRAAG KRAAMKOST EN AANVAARD HULP
Omdat je je contactbubbel niet mag vergroten, valt huishoudelijke hulp weg. Ook grootouders of vrienden kunnen niet langskomen om even je woonkamer te stofzuigen of je fris gewassen pyjama’s te plooien. Om dat een klein beetje op te vangen, kan je op je geboortekaartje vermelden dat je graag kraamkost cadeau krijgt. Familie en vrienden kunnen contactloos een portie soep, een bakje lasagne of een bokaal granola voor de deur komen zetten. Een abonnement op een maaltijdbox is ook een slim plan: zo hoef je al geen dagelijkse boodschappen meer te doen. Lieve grootouders, peters, meters, buren: ze zullen je allemaal willen helpen. Denk dus even na wat jij fijn zou vinden (en aanvaard hulp!): misschien vind je het wel handig als iemand je boodschappen doet en die dan vervolgens voor je deur komt afzetten? Wie weet zijn er lieve vrijwilligers die je wasmand willen komen ophalen? En wie weet brengen ze dan alles gestreken terug op zondagochtend, met een pak verse koffiekoeken erbij? Breng je omgeving gerust op ideeën door aan te geven wat je nodig hebt.
5. LEER DE GROOTOUDERS ALVAST SKYPEN
Ook al heb je een heerlijk snoezige baby die je aan de hele wereld wil tonen: de regel blijft de regel. Voorlopig komen alleen jij en je huisgenoten bij de mini in de buurt. Om geen risico’s te nemen en zowel de ouders, baby, als de grootouders en het bezoek te beschermen, ontvang je tot nader order dus helaas geen kraambezoek. Of toch niet op de traditionele manier. Creatief zijn, dus! Daarom: leer de grootouders en andere familieleden nu alvast Skypen, zodat jullie binnenkort gemakkelijk kunnen video-bellen. Hoef je dan niet voor kersverse moeder én IT-helpdesk tegelijk te spelen. Laat Skype zich niet uitwijzen? Praatbox is ook superhandig. Wie wordt uitgenodigd, klikt gewoon op een link om deel te nemen aan het gesprek.