Ben of ken jij een pas bevallen ouder? Met deze tips voelt hulp nooit veraf

kraamtijd hulp

Joehoe, welkom in babytown! ’t is deze kant op voor de village! In dit stukje deelt vroedvrouw Elke tips om in tijden van kleinere bubbels toch het gevoel te krijgen dat er een heel dorp voor je klaarstaat. Of om zélf pasbevallen ouders te gaan helpen, zonder dat je bij hen in de woonkamer hoeft te passeren. Elke: “Heel wat jonge gezinnen die ik begeleid, voelen zich erg alleen en geïsoleerd nu. Dit kan dan wat helpen”.

STEL JE ‘POSTPARTUM CARE TEAM’ SAMEN

Ik geef zwangeren altijd het advies om nog voor de bevalling al een ‘postpartum care team’ samen te stellen. Wie er zeker in je team moet? Jouw energiegevers! Wie zal er écht wat voor je kunnen betekenen?

  • Iemand die je onvoorwaardelijk kan komen helpen. Die voor je naar de bakker wil gaan, een ovenschotel of een pot soep voor de deur zet, de strijk meeneemt. En belangrijk: iemand van wie jij die hulp heel gemakkelijk kan aanvaarden, zonder dat je je er ongemakkelijk bij voelt.
  • Iemand die naar je luistert, zonder over zichzelf  te beginnen. Iemand die bevestigt wat je voelt (en dat dat perfect normaal is), zonder te oordelen. Precies met zo iemand wil je écht wel gaan wandelen, whats-appen of bellen.
  • Iemand die je aan het lachen maakt. Humor is zo belangrijk. Samen lachen ontspant en laadt je op. Denk dus na: met wie kan je écht eens goed lachen?  In je team ermee!

RAAMBEZOEK: DENK NA OVER JE GRENZEN

Het lijkt een pak vrijblijvender dan een ‘echt’ bezoek, maar eigenlijk… willen veel mama’s zich er nog steeds netjes voor aankleden, moeten ze sociaal zijn op een moment dat ze misschien liever een potje willen Netflixen (of huilen) of wil de baby net dàn eten. Dus nee: bezoek dat aan het raam blijft staan, verschilt niet zo heel erg van kraambezoek dat daadwerkelijk in je woonkamer zit. Behalve dat je er vaker voor gaat rechtstaan (auw).

Bovendien merk ik dat raambezoekers sneller onaangekondigd even komen aanzetten en dat vinden de meeste pasbevallen ouders écht niet zo fijn. Denk dus goed na: hoe zie jij dat raambezoek? Wil je het eigenlijk wel? Wat als het begint te regenen? Wat als er iemand vraagt om even naar het toilet te mogen? Wees voorbereid: denk op voorhand na over je eigen grenzen. Praat erover met je partner, zodat jullie aan hetzelfde zeel trekken.

Het kan helpen om al duidelijk op je geboortekaartje aan te geven, hoe jij je kraamtijd – op bezoekersvlak – ziet. Ik zag al zinnetjes voorbijkomen als: “Wij willen eerst even bekomen en zien je graag na …” of “Tijdens de eerste weken willen we onze zoon leren kennen, binnenkort spreken we graag af”.

Misschien ook leuk, in de plaats van fysiek bezoek: een besloten Instagram-account maken waarop je foto’s van de baby deelt met enkel vrienden en familie? Zo kan je je kindje toch trots tonen! Want ook dat missen jonge ouders, in coronatijd.

LAAT DAT KNUFFELCONTACT ECHT TOE

Ik begrijp dat je alles wil doen voor je kleintje, maar: doe ook wat voor jezelf. Je màg een knuffelcontact hebben dat bij je langskomt, en je binnenshuis helpt. Met een praatje bij de warme thee, met een rondje stofzuigen of met een échte knuffel. Kies je knuffelcontact niet vanuit een sociale verplichting (bijvoorbeeld: die ene nieuwbakken grootouder die écht graag elke dag op bezoek wil kunnen komen). Kies iemand waarvan je weet: yes, dit is ‘m. Hij of zij zal me écht helpen.

VIND JE HET MOEILIJK OM HULP TE VRAGEN?

Begin dan al eens met hulp te aanvaarden. Kleine opdracht: wanneer iemand je iets liefs aanbiedt dat jou écht zou helpen, zeg dan voortaan eens ja. Hulp aanvaarden is makkelijker dan hulp vragen. En het vraagt misschien wat oefening, maar na een tijdje lukt het je zeker. Volgende stap? Zelf om hulp durven te vragen! Train jezelf, want deze twee skills komen beslist ook nog van pas nà de kraamtijd.

PLAN WANDELMOMENTEN

Nog niet tijdens de eerste kraamweken (gun jezelf en je baby écht even wat rust), maar daarna: hop, naar buiten. Ik weet het: het is érg verleidelijk om binnen te blijven nesten met de baby, maar… regelmatig eens gaan wandelen is echt wel belangrijk voor je gemoed. Vraag een vriendin mee. Of drie! Dat mag! En het is supergezellig.

Bijkomend voordeel: al wandelend komen de verhalen vaak vlotter én je kan vermoedelijk ook echt een conversatie voeren, want wandelingen maken baby’s doorgaans erg slaperig. Baby’s dutjestijd = jouw grotemensentijd!

DEEL DEZE KAARTJES

De Beroepsorganisatie van Vlaamse Vroedvrouwen maakte, in het kader van de warmste week, hele warme kraamkaartjes. Door zo’n kaartje te sturen, laten mensen pasbevallen ouders weten: ‘Ik kom je graag een ontbijtje brengen’, of: ‘Ik breng je graag kraamkost’, ‘Ik help je graag met de was / de strijk / boodschappen doen / …”.

Wil jij graag zo’n kaartje krijgen? Geef een hint! Deel de kaartjes op je sociale media, mail ze door naar je (schoon)ouders of vrienden, print ze af: whatever. Zorg ervoor dat niet alleen jij, maar ook andere mensen weten dat de kaartjes bestaan. Anders kan je ze natuurlijk niet ontvangen :).

En geloof me: mensen willen heel graag helpen, maar vaak weten ze niet hoe. Of waarmee ze jullie nu echt een plezier zouden doen. Dat mag je dus echt wel aangeven, en zo’n kaartje is een handige niet-al-te-directe manier om dat te doen. Download ze hier.

SPREEK EEN CONCRETE DAG AF

Willen mensen graag kraamkost maken? Geweldig! Maar je diepvriezer zit misschien al overvol en je hébt net drie dagen na elkaar spaghetti gegeten. Iemand wil je strijk komen ophalen, maar eigenlijk heb je alles opgeplooid en vond je het zo ook prima? Krijg je heerlijke pistoletjes geleverd, maar had je er net zelf gehaald?

Goedbedoelde én goed getimede hulp: dat is de combo! Geeft iemand aan je te willen helpen? Geweldig! Maar maak het concreet en plak er samen een dag op. Dan komt de hulp nog méér van pas.

Scroll To Top