Manueel afkolven: hoe doe je dàt? (en waarom)

Heb je een kolf nodig om melk af te kolven? Nee. Je kan het ook gewoon met je handen. Misschien denk je nu: oké, maar ik héb een kolf in huis en ik ben al aangekomen in 2022, dus dit stukje sla ik even over. Mijn advies? Don’t. Want als je manueel kan kolven, dan heb je een hele handige skill om toe te voegen aan je mommy toolbox. Je handen heb je namelijk altijd bij je. En je kolf niet.

Manueel afkolven: wat is het?

Manueel kolven is – je raadt het nooit – een techniek waarbij je afkolft met de hand. Of liever: met de vingers.

Wanneer is manueel afkolven handig?

Als EHBO(b) (Eerste Hulp Bij Ontploffende borsten). In het geval van ontploffende, lekkende borsten zou je àlles doen om het jezelf weer comfortabel te maken. Toch? Wel, als je dan manueel kan kolven, kan je heel vlot wat – euh – druk van de ketel halen. HOERA! Verlossing!

In het prille begin. Als je baby de eerste 24 uur niet wil of kan drinken, dan kan manueel afkolven voldoende zijn om de productie op gang te brengen. Een pasgeboren baby drinkt toch maar een paar druppels. De vroedvrouw helpt je graag.

Om een slaperige baby wakker te maken. Vroedvrouwentip: vang de met de hand afgekolfde melk op een koffielepeltje op en laat de druppels onder de tong vallen (daar worden de suikers heel snel opgenomen). Je baby wordt alerter door de suikers en is nu wél wakker genoeg om aan te happen.

How to: manueel afkolven

Ik demonstreer het je graag in deze video!

Download hier je gratis
PUMP GUIDE

    *Je kan je op elk moment uitschrijven. Wil je meer weten over je privacy, kijk dan even hier

    Scroll To Top