Lekker weertje? Dan lust je baby vast wel een milksicle

moedermelkijsje

Vind jij het ideaal ijsjesweer? Daar is je baby het vermoedelijk helemaal mee eens. Dus doe eens gek en maak ‘m een heerlijk melkijsje! Zo’n melkijsje is superfijn om je (wat oudere) baby verkoeling te brengen op een hete dag. En ook mega verlichtend bij doorkomende tandjes. Denk je nu: ‘Hier met die ijsjes!’ Top! Vroedvrouw Elke vertelt hoe je ijsjes maakt met moedermelk én op welke ijsjes je baby kan sabbelen als ie poedermelk drinkt. 

VANAF WANNEER LUST JE BABY WEL ZO’N IJSJE?
Warm weer of tandpijn? Geef je baby een melkijsje om op te sabbelen! Vanaf zo’n maand of 6 kan ie zo’n fris ijsje wel smaken. Jongere baby’s missen niet enkel de motoriek om iéts met zo’n ijslolly te kunnen aanvangen, ze zijn het ook niet gewoon om iets kouds te eten of te drinken. En ze hebben bovendien nog niet zo veel behoefte aan die verfrissende sensatie.

HOE MAAK JE DAT?
Geef je borstvoeding? Vul ijsvormpjes met moedermelk, vries in en serveer je baby een melkijsje uit je eigen milk bar!

Zou dat ook met poedermelk lukken? Wel, wij vroegen het ons ook af. We hebben het nog niet getest (laat ons wat weten als jij je eraan waagt!), maar staken snel even ons licht op bij Prof. Eline Tommelein (Farmacologie en farmacotherapie aan de VUB, ze is gespecialiseerd in o.a. flesvoeding): “Moedermelk is een emulsie en die kan je mooi invriezen. Door de specifieke eigenschappen van poedermelk verwacht ik dat het invriezen wat moeilijker zal gaan. Het resultaat zal ook afhangen van wélke poedermelk,  omdat ze vaak andere inhoudsstoffen gebruiken. Proberen is dus de boodschap…”

Ander ijsje maken? Geef je baby (ouder dan zes maanden) een ijsje van ingevroren fruitpap. En voor oudere kindjes die groeimelk uit brik krijgen: die melk kan je wél vlotjes invriezen.

WELK VORMPJE IS HANDIG?
Een ijsje op een stokje kan (voor iets oudere kindjes), maar voor een mini sabbelt dat toch niet zo handig. Heel fijn: van die calippo-ijsvormen. Die kan je kindje beter vasthouden én er zit een jasje rond het ijs: de bevroren melk komt niet in contact met de huid (want je weet wel: ijs kan blijven plakken). Blijf bij je baby als ie van z’n ijsje gaat smullen: dit is nieuw voor hem.

MAALTIJD OF TUSSENDOORTJE?
Zo’n melkijsje is een tussendoortje, het vervangt geen volwaardige maaltijd. Een beetje zoals doorgaans met ijsjes dus.

BEWAREN?

  • Je kan moedermelk(ijsjes) 6 maanden in de diepvriezer bewaren.
  • Je kan dus prima nu al wat afgekolfde melk in ijsjesvormen invriezen, voor wanneer je kindje binnen een paar maanden tandjes krijgt.

Hey motelgast! Misschien vroeg jij je dit ook af…

Hitte-alarm: Heeft je baby een extra flesje water nodig bij warm weer (flesvoeding)

Borstvoeding bij warm weer: moet je baby dan nog extra water drinken?

Scroll To Top