Melkkorstjes verwijderen: (hoe) moet dat?

melkkorstjes verwijderen

Ze komen best vaak voor bij baby’s en schadelijk zijn ze niet. Maar wat zijn die rare, gelige korstjes op dat snoezige babyhoofdje nu eigenlijk? En: hoe haal je ze weg (als je dat wil)? Motel Mama vroeg het aan Dr. Laura Cauwenberghs, kinderarts in het AZ Monica Antwerpen en Elke, onze in-house vroedvrouw!

Wat zijn melkkorstjes? En hoe zien ze eruit?
Dr. Laura Cauwenberghs: “Melkkorstjes worden ook weleens berg of infantiele seborroïsche dermatitis genoemd. En dermatitis, dat is een ontsteking van de huid. De behaarde hoofdhuid is dan wat rood en ze is bedekt met gelige korstjes. Soms breiden ze zich ook uit: naar het voorhoofd, de oren, de wenkbrauwen, de neus en de achterzijde van de nek. Bij sommige baby’s kan dit het begin zijn van eczeem. Maar dat is zeker niet altijd het geval.”

Heeft een baby er eigenlijk last van?
Elke Notebaert, vroedvrouw De Wolk: “Melkkorstjes jeuken meestal niet, of heel weinig. Maar soms vertellen ouders me toch dat ze hun kindje vaak naar het hoofdje zien grijpen. Dan vinden ze het een comfortabel idee om de korstjes aan te pakken.”

Wat is de oorzaak van melkkorsten?
Dr. Laura Cauwenberghs: “Het is vermoedelijk een overgroei van Malassezia Ovalis. Dat is een gist die normaal voorkomt op de behaarde hoofdhuid, maar die dus in dit geval iets te enthousiast groeit in opgehoopte huidsmeer of talg, huidschilfers…”

Kan je melkkorstjes voorkomen?
Elke: “Net zoals bij striemen tijdens de zwangerschap: je kan je huid goed verzorgen, maar voorkomen? Dat wil ik niet gezegd hebben. Wat ik wel aanraad, is: als je de hoofdhuid van je baby wast, om dat met een washandje te doen. Dan komen die dode huidcelletjes toch iets vlotter los. Het is trouwens niet nodig (of aan te raden) om de haren van je kleintje supervaak te wassen, maar de hoofdhuid moet wel af en toe gereinigd worden. Gebruik daar – om de 2 à 3 dagen, max – een zachte babyshampoo voor.”

Wanneer komt het voor?
Dr. Laura Cauwenberghs: “Melkkorstjes duiken op wanneer je baby zo’n 2 à 10 weken is. Rond 12 weken bereikt berg een – euhm – piek. Maar ook volwassenen kunnen, vanaf de puberteit, seborroïsche dermatitis krijgen (adolescenten maken veel talg aan). Maar dat zijn dus de piekleeftijden: je kleuter van vier kan dus ook nog melkkorstjes hebben.”

Stel dat je ze weg wil, dan…
Elke: “Ga je heel zachtjes te werk. Dus niet krabben of peuteren met de nagels, maar heel voorzichtig losweken. Ik raad de ouders in mijn praktijk altijd aan om te starten met iets dat iedereen in huis heeft: een neutrale olie (zoals pure amandelolie) of wat liniment. Beide zijn ideaal om de korstjes los te weken.

Stap 1. Zo’n halfuur voor je je baby in bad wil stoppen, doe je wat olie of liniment op het hoofdje en dat masseer je goed in.

Stap 2. Na een tiental minuutjes tot een half uurtje (het steekt allemaal niet zo nauw!) doe je wat lauw water op het hoofdje en wrijf je ook dat weer in.

(Stap 1 en 2 eventueel herhalen tot de korstjes goed week zijn)

Stap 3. Kam de korstjes supervoorzichtig los met een fijn kammetje. Niet krabben, maar echt heel zachtjes wrijven.

Stap 4. In bad! Reinig de hoofdhuid goed met een washandje en water. Gebruik eventueel wat milde babyshampoo.

Stap 5. Je kammetje reinigen, want… yuk 🙂

En wat als dat niet helpt?
Dr. Laura Cauwenberghs: “Zijn de korstjes echt hardnekkig, dan kan je een speciale anti-seborroïsche shampoo of lotion proberen, die bevat een component die werkt tegen gisten. Als er veel roodheid is (veel ontsteking, dus) dan kan een ontstekingsremmende lotion of zalf helpen, met werking tegen schimmels en gisten. Ga daarvoor eens langs bij je huisarts, kinderarts of dermatoloog.”

Elke: “Een tip die ik ook altijd meegeef: shampoo of lotion om melkkorstjes te behandelen zal niet zo goed werken als je die gewoon inwrijft en afspoelt. Neem je tijd om het product te laten inwerken: de korstjes worden losgeweekt, waardoor je ze weer gemakkelijker los kunt kammen of borstelen. Mijn favoriete lotion (ik heb geen aandelen :)) is de Kelual emulsie van Ducray.”

Kunnen ze vanzelf verdwijnen?
Dr. Laura Cauwenberghs: “Dat kan natuurlijk ook. Melkkorsten kunnen van zichzelf verdwijnen na zo’n 3 à 4 weken, zelfs zonder behandeling. Bij de meeste baby’s verdwijnen ze volledig rond de leeftijd van 8 à 12 maanden.”

Scroll To Top