Ook al is de baby zelf nog niet bepaald zichtbaar, je borsten zijn dat plots wél. En hoe. Ook je buik kan wat opblazen, waardoor je vertrouwde broeken knellen en je favo jurkjes niet meer zo leuk staan als ervoor. Je had het zelf al wel in de smiezen : de ‘bump’ stylen wordt pas echt leuk van zodra er ook daadwerkelijk sprake is van zo’n pronte babyton. Tot dan kan het flink uitdagend zijn om outfits te vinden waarin je je fijn en comfortabel voelt. To the rescue: Alicia Van Belleghem. In haar shop Saint Colette kleedt ze vrouwen tijdens én na hun zwangerschap. Met zwangerschapskledij, maar ook met de juiste items uit ‘de gewone collecties’. Haar beste eerste-trimester-tips.
EEN ZWANGERSCHAPSBROEK
Ja, dat lees je goed. In het eerste trimester al. Want: waarom zou je de aankoop van ’s werelds comfortabelste broek uitstellen tot je vijf maanden ver bent en het echt-echt-echt niet meer anders kan? Voel je je opgeblazen in trimester 1 en zitten je broeken niet meer fijn? Maak het jezelf, vanaf het begin, gemakkelijk met een zwangerschapsbroek (of een short bij warm weer). Die kan je in de komende maanden gewoon doordragen, want zwangerschapsbroeken zijn gemaakt om met je mee te groeien.
Met of zonder band over de buik? Dat is een persoonlijk dingetje. Sommige vrouwen vinden dat zo’n band voor wat extra geborgenheid zorgt en lekker warm zit tijdens de koudere maanden, andere kunnen het dan weer niet verdragen. Of ze vinden een band te warm in de zomer. Handig om te weten: broeken zonder band worden onder je buik gedragen, ze zijn voorzien van elastische tussenstukken, waardoor ze ook mooi meerekken en comfortabel zitten.
EEN LEGGING
Al is het maar om thuis gemakkelijk in rond te lopen: een legging met een lange, losse top erover is superhandig. Ook broeken met een stretchy tailleband (zoals een sportbroek of homewear-broek) passen nog perfect. Als ze een heel lage taille hebben en dus onder je buikje passen, kunnen ze zelfs tot het einde van je zwangerschap mee.
EEN LOSSE BLOUSE
Aansluitende tops zitten nu misschien niet zo fijn. Kunnen wél handig zijn: losse blouses, topjes en hemdjes én tops met een peplum snit (strakker bij de boezem, los bij de buik). Dat hoeven geen zwangerschapsmodellen te zijn: je vindt misschien al een heleboel losse bovenstuks in je eigen kleerkast. Valt de buit wat tegen? Als je dan toch een nieuwe top koopt, dan kan je investeren in een zwangerschapstop. Die valt ook leuk zonder buik en is doorgaans iets langer dan het gemiddelde shirt, waardoor hij a) ook nog past wanneer je buik groeit en b) lang genoeg is om de band van je zwangerschapsbroek te bedekken (indien je shirt te kort komt, is zo’n zichtbare band een beetje een weggevertje natuurlijk).
EEN COSY CARDIGAN
Met een toffe en oversized cardigan kan je (met de knoopjes gesloten) je buikje in het begin prima camoufleren. Daarna draag je hem gewoon door, maar dan los. Altijd fijn als je wat onzeker bent over je nieuwe vormen: je bolle buik krijgt zo alle aandacht en je zijkanten zitten een beetje verstopt.
EEN LOSSE JURK
Kort, midi of maxi: losse jurkjes zijn perfecte partners tijdens die eerste zwangere maanden. Je kan ze daarna (meestal) gewoon doordragen. Een losse jurk kan tijdens trimester 2 en 3 iets plomper ogen, maar met een riempje boven je buik creëer je dan weer wat taille. Opgelost! Losse jurk in de winter? Een zwangerschapspanty zit zalig.
EEN SPORTBEHA OF ZWANGERSCHAPSBEHA
Als je borsten erg gevoelig zijn, of al meteen een fikse groeispurt hebben ingezet, kan overstappen op een comfortabele zwangerschapsbeha hét verschil maken tussen ‘auwauwauw’ en ‘aaaaahwaaromhebikditnieteerdergedragen’. Geen zorgen over stijgende cup- en omtrekmaten, de modellen zonder beugels groeien mee met je borsten en zijn verkrijgbaar in de gewone kledingmaten.