Help een toekomstige zwangere mommy, door deze survey van de KU Leuven in te vullen. Dat duurt 5 minuutjes (we hebben ‘m zelf ook ingevuld) en kan nog tot 12 juli. Dank jullie wel, liefste motelgasten!
Hooikoorts, aambeien, een luizenplaag in huis of maagzuur. Vaak zit je, tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode met een kwaaltje of ongemak dat best gemakkelijk verholpen kan worden door een geneesmiddel.
Maar is het wel veilig om het product in kwestie te gebruiken? Hoe vaak blijf je niet met het kwaaltje zitten, omdat je
a) niet zeker weet of het middel wel veilig is,
b) je de dokter niet wil lastig vallen op een zaterdag met de vraag of de luizenshampoo die je in huis hebt je ongeboren kind kan schaden of
c) de bijsluiter zegt dat ‘het gebruik niet aangeraden is tijdens zwangerschap of borstvoeding’.
En dat is een beetje jammer, niet? Want je wil natuurlijk wel gewoon van je ongemak af.
Is er een alternatief dat je wél veilig zou kunnen gebruiken? Waar kijk je mee uit? En welke medicijnen kunnen perfect gebruikt worden tijdens een zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft? Het kan lastig zijn om daaruit wijs te raken.
Omdat het doorgaans niet het allerbeste plan is om je tot dokter Google te wenden voor betrouwbare informatie, overweegt ons land – net als onze buurlanden – de opstart van een nationaal expertisecentrum dat zich toelegt op het verstrekken van informatie over het veilig gebruik van geneesmiddelen tijdens zwangerschap en borstvoeding. Bedoeling is dat je als patiënte deze betrouwbare informatie kan raadplegen én zelfs (hoe handig is dat?!) persoonlijk contact kan opnemen bij vragen.
Hoe die dienstverlening er precies zal uitzien? Dat kan jij mee bepalen. Deze survey van de KU Leuven peilt naar jouw verwachtingen en voorkeuren voor zo’n expertisecentrum. Vind je de info het liefst terug op een website of een app of in een folder? Wil je medewerkers kunnen contacteren tijdens de week of het weekend? Of beide? En doe je dat liefst per telefoon, live-chat of per mail? Door het invullen van deze enquête (dat kan tot 12 juli) kan je zelf aangeven wat jij het handigst vindt.
De survey van KU Leuven kan je hier vinden. Het invullen van de vragenlijst kan nog tot 12 juli.