Z’n neusje laten spoelen wordt vermoedelijk nooit de favoriete hobby van je baby. Maar: kunnen we het spoelen toch niet een tikje aangenamer maken? Elkes zachtere spoeltips en andere handige weetjes over spoelen met fysiologisch water!
FYSIOLOGISCH WATER, WAT IS DAT EIGENLIJK?
Fysiologisch water is een zoutoplossing (van 0,9 % natriumchloride in water, oftewel: 9 gram keukenzout per liter water). Je kan het gebruiken om het neusje te reinigen, om prutoogjes proper te maken of een wondje te spoelen. Fysiologisch water is geen medicijn, het is een oplossing van zout in water. Je mag het dus overvloedig gebruiken.
UNIDOSIS OF ZO’N GROTE FLES?
Ik ben fan van de kleine unidosissen: je weet precies hoeveel je toedient (1 volledige dosis per spoelbeurt = perfect) en het is lekker hygiënisch. Er zitten geen bewaarmiddelen in fysiologisch water. Een geopend pipetje kan je gedurende 24 uur gebruiken, daarna gooi je het weg.
SNOTTEPIET EVACUEREN
Een baby kan, net zoals wij, snotjes hebben. Maar hij kan die er niét, net zoals wij, even snel uitpeuteren. En zo’n hard snottepietje zit daar dan vaak vervelend te kriebelen of te prikken, in je baby’s minineusgat. Om de snottepiet te (proberen) evacueren kan je baby niezen.
Dat is dan ook vaak de snottepiet-weggever: niest je baby plots vaak, maar is hij niet verkouden? Dan zit er vermoedelijk een hard snotje in de weg. Hoe ga je te werk om hem ervan te verlossen?
- Doe een paar druppels fysiologisch water in het neusgat om het snotje te ‘verweken’.
- Neem een (papieren) zakdoekje of tissue en vouw het in vieren.
- Draai het zakdoekje op bij de punt.
- Steek het opgedraaide ‘puntje’ in het neusgat, en probeer er de snottepiet mee te vangen. Een opgedraaid zakdoekje is zacht en flexibel en beweegt mee wanneer je baby beweegt. Een wattenstaafje kan niet zomaar ombuigen en dat kan – bij een bruuske beweging van je baby – pijn doen, daarom gebruik ik geen wattenstaafjes om snotjes te vangen.
SPOELEN BIJ EEN VERSTOPTE NEUS
Is je baby verkouden en heeft ie een verstopte neus? Dat vindt ie erg vervelend. Want baby’s ademen door hun neus, ook tijdens de voeding. Bij een verstopt neusje gaan we dus spoelen, om het neusje weer wat vrij te maken.
- Leg je kindje niet op de rug, maar op de zij.
- Breng het pipetje met fysiologisch water in het bovenste neusgat in. Spuit het voor de helft leeg (één keer flink drukken is meestal wel prima).
- Draai je kindje weer naar het midden, en hou z’n hoofdje wat rechtop. Zo kan hij even bekomen. He-he.
- Baby weer rustig? Leg ‘m op de andere zij en spoel het andere neusgat.
- Vervolgens breng je hem weer naar het midden en neem je een opgerold zakdoekje om de slijmpjes er wat uit te vissen. Of je gebruikt de snotzuiger (ik ben fan van het model waaraan je écht moet zuigen, minder van ‘het peertje’).
MOET JE ELKE DAG DE NEUS SPOELEN?
Nope, spoelen is niet zoals tanden poetsen. Enkel wanneer het neusje verstopt zit, ga je spoelen.
WELK MERK KIES JE?
Dat maakt niets uit, fysiologisch water is fysiologisch water. Zolang het fysiologisch water 0,9 % natriumchloride bevat, is het prima. Beetje technisch, maar die 0,9 % is gelijk aan de isotone waarde van het lichaam. Het is dus veilig om mee te spoelen, om de oogjes te reinigen of om wondjes te reinigen.
TIP VAN DE VROEDVROUW
Geef je borstvoeding? Doe dan achteraf eventueel een druppeltje moedermelk in elk neusgat, dat werkt verzachtend. Hoe? Neem een schoon, leeg pipetje (zo eentje waar net nog fysiologisch water in zat) en zuig er een beetje afgekolfde melk (vanop een lepeltje) mee op. Na het schoonmaken van het neusje, druppel je er een klein beetje moedermelk in.