‘Voorzie overdreven veel snacks’ en andere dingen die je écht wil weten over (je verblijf in) de kraamkliniek

kraamkliniek wat meenemen

Voor alles een eerste keer. En zo ook voor: ‘in de kraamkliniek liggen’. In de categorie ‘een voorbereide mama is er twee waard’: een paar dingen die ik niét wist voor ik in de kraamkliniek lag. En die ik eerlijk gezegd wél graag had geweten. Na twee maal in de kraamkliniek ben ik uiteraard niet zo ervaringsdeskundig in thuis of poliklinisch bevallen. Maar sommige van deze tips zijn gewoon even herbruikbaar als je wasbare borstkompressen. Doe er je voordeel mee.

KRAAMVERBAND HOORT ZO DIK TE ZIJN

Het is een pain in the – euhm – ass om dat gigantische kraamverband in je broek te hebben zitten. Maar weet: kraamverband hoort dik te zijn. Dunne maandverbanden zijn enkel zo dun omdat ze op een chemische manier absorberen. En dat is nu niet goed voor je. Je kan er irritaties door krijgen.

VERTEL OVER JE BEVALLING

Wegens nogal op mijn hoede voor TMI, hield ik het vaak op een korte ‘goed’, of ‘lang’ of ‘schandalig pijnlijk’. Maar wanneer je familieleden of vrienden vragen ‘hoe het is gegaan?’ – en met ‘het’ bedoelen ze de bevalling en niet je eerste nummer twee na de baby – dan mag je blijkbaar gerust over die ervaring vertellen. Sommige mensen houden van het hele heroïsche relaas, inclusief centimeters, verlostangen en hoe jij in één elegante gulp je laatste avondmaal in dat kartonnen niervormige bakje mikte. Als jij je daar comfortabel bij voelt en er nood aan hebt: vertel honderduit. Helpt ook bij het verwerken van de ontzettend intense ervaring.

LAAT GROENTEN AANRUKKEN

Je lichaam is met een soort van superkracht aan het herstellen. Daarom vond ik het gek dat er op dat ziekenhuisdienblad zo miezerig weinig groenten lagen. Ter ‘ondersteuning’ van het hele genezingsproces kreeg ik worst met aardappel, véél vleesjus en twee miniatuur broccolistronken. Echt? Naast preparé en gerookte zalm ook meteen ‘rauwkost’ aan het boodschappenlijstje van mijn vriend toegevoegd.

VOORZIE SNACKS

Het avondeten in het ziekenhuis? Vier boterhammen om halfvijf. Daar moet je dan een hele wakkere (borstvoedings)nacht op overleven. Indien je niet rond 02:17 plots als een bezetene (suikeeerrrrr!) al je dure doopsuikerdoosjes wilt gaan openscheuren: voorzie snacks.

WEES ZUINIG OP JE FAVORIETE BEAUTYPRODUCTEN

Als je een beetje gehecht bent aan je vaste beautyproducten, neem er dan àndere mee naar het ziekenhuis. Je voelt je niet lekker, waardoor sommige ervaringen – zoals geuren – nu heel sterk kunnen binnenkomen. Telkens ik mijn (ondertussen voormalige) douchegel rook, werd ik teruggeflitst naar die eerste wankele douche na de bevalling. Heel erg Proust met z’n madeleines, dus. Maar dan vervelend.

OP HET NACHTKASTJE

Borstvoeding? Smeer na een sessie een beetje zalf op basis van lanoline op je tepels. Dat beschermt je tamelijk beproefde amigo’s tegen irritatie en verzacht ook bij kloven of droge tepels. Also: goeie lippenbalsem. Want je lippen kunnen wat droog zijn, na al dat gepuf.

SPOELEN PLEASE!

Als ze vragen of je gespoeld wilt worden, zeg dan voluit ja. Geen gêne. Een vriendin vroeg de vroedvrouw zelfs welk magisch middeltje er eigenlijk in dat kannetje zat. Alleen warm water dus. Maar zo voelt het écht niet…

IETS VOOR LATER

Je zit met z’n drietjes in een hete visbokaal en nét wanneer je vier minuten lekker aan het slapen bent, brengen ze wit brood met confituur. Dat is wat uitdagend. Maar toch was ik wel heel erg fan van die dagen in het ziekenhuis. Deskundige advies na één druk op het belletje, geen huishouden te runnen en vooral: een beschermende cocon. Ik maakte – op aanraden van een vriendin – foto’s vanuit mijn point of view. Het bed dus. Ik fotografeerde de baby tijdens een dutje in dat plastic rolbakje, mijn vriend die een luier verschoonde, de ‘gedekte’ ontbijttafel. Kijk ik terug naar die fotoreeks, dan lijkt het weer alsof ik er middenin zit. En zo krijg ik die eerste dagen toch telkens weer een beetje terug.

Scroll To Top